Magnezyum eksikliğinin 5 işareti

Magnezyum vücutta oldukça önemli rollere sahip makrominerallerden biridir. Enzim reaksiyonlarının düzenlenmesinden, iyonların hüsre zarının dışına transferinden, ATP üretimine yardımdan ve daha pek çok şeyden sorumludur. Ana organlarımız fonksiyonlarını yerine getirmek için magnezyuma ihtiyaç duyar ve eksikliği halinde vücudumuz kontrolden çıkar.

Aşağıda listelediğimiz 5 emare yalnızca magnezyum eksikliğine işaret etmemekle birlikte çoğunlukla bu mineralin eksikliğinde görülen etkilerdir. Eğer bu etkilerden biri ya da birkaçı günlük yaşamınızın neredeyse vazgeçilmezi haline geldiyse magnezyum takviyesi almaya çalışın ( magnezyum açısında zengin olduğunu bildiğiniz gıdalarla beslenerek başlayabilirsiniz) ve bir değişiklik olup olmadığına dikkat edin. Eğer sorunlarınız hala devam ediyorsa tıbbi destek almaya özen gösterin.

  1. Kas krampları ve seğirme

Magnezyumun uyku ilaçlarında ve kadınların doğum sancısını dindirmek için kullanıldığını biliyor muydunuz?

Vücudumuzda magnezyum eksikliği olduğunda kas rahatsızlıkları kendini göstermeye başlar, kramplar sıklaşır, uyurken sıçramaya başlarsınız, yüzde tik ve kasılmalar kendini gösterir. Daha ileri safhalarında uyurken sıçrama ve kramplar kronik uykusuzluğa neden olabilir.

keten-tohumu-faydalari

  1. Anormal kalp kasılmaları

Vücuttaki magnezyum oranının düşük olması kalp kaslarımız üzerinde de olumsuz etkiye yol açar. Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmada magnezyumun kalp kaslarımızın kasılmasını düzenlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Eğer eksiklik var ise kalp ritimlerinizde düzensizlik ortaya çıkar, ki bu da aslında kalp krizi geçirme riskinizi artırıcı bir etkiye sahiptir.

  1. Depresyon ya da moral bozukluğu

Yüz yıl önce doktorlar için depresyon teşhisi koydukları hastalarına magnezyum ile tedavi uygulamak oldukça yaygındı. Günümüzde pek çok araştırma ile kanıtlanmış olmasına rağmen kendini kötü hissetme ile magnezyum eksikliği arasındaki bağlantı bir şekilde kopmuş görünüyor. 2013 yılında yayınlanan bir çalışmada magnezyum kaynaklarının depresyonla başa çıkmada oldukça etkili olduğu yeniden ortaya konuyor. Eğer sürekli düşük bir moddaysanız magnezyum takviyesi yapmaya ne dersiniz?

  1. Kulaklarda çınlama
BUNU DA OKU:  Protein ihtiyacınızı meyve ve sebzelerden karşılayın

Kulak çınlaması pek de hoş olmayan, birden başlayan ve belirsiz bir süre devam eden bir zil sesinin yarattığı sestir. Kimi zaman kulak çınlamasına enfeksiyon neden olurken düzensiz MSG tüketimi de buna yol açmaktadır; bu noktada önemli bir sinir iletici rolü üstlenen magnezyum düzenleyici etki gösterir.

3_3__kimyon

  1. Böbrek taşları

Pek çok insan böbrek taşına kalsiyum eksikliğinin yol açtığına inanır. Süren araştırma bulgularına göre magnezyum eksikliğinin de hemen hemen aynı derecede etki gösteriyor. Bu noktada magnezyum kaynakları böbrek taşlarıyla etkili bir mücadele yöntemi. The Journal of Urology’de yayımlanan bir çalışmada magnezyum hidroksit alan hastalarda kalsiyum oksalat taşının yeniden nüksetme oranlarının düşüş gösterdiği vurgulanıyor. Eğer böbrek taşı rahatsızlığınız varsa, magnezyum alımınızı artırma yöntemlerini araştırın.

Peki ne yapmalı?

Magnezyum takviyesini doğal kaynaklardan sağlamak isteyenlere kuru nane, kavrulmuş kabak çekirdeği içi, öğütülmüş keten tohumu, kimyon, kavrulmuş susam, çiğ badem, pekmez ve ıspanak yemelerini öneriyoruz. Ayrıca vücudunuzdaki diğer mineral ve vitamin eksikliklerini hangi gıdalarla önleyeceğini öğrenmek için buradaki beslenme tablosunu mutlaka göz atın.

Sağlıklı günler dilerim.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Hayat, Kişisel Bakım, Yeme İçme
Çiğ tiramisu tarifi (vegan)

Basit ama lezzetli bir tatlı.

Kapat