Müzik dinlemenin insan sağlığına fiziksel ve ruhsal 9 yararı

 

“Fizikçi olmasam muhtemelen müzisyen olurdum.”

-Albert Einstein

“Yeniden dünyaya gelsem, kendime haftada en az bir gün şiir okuma ya da müzik dinleme kuralı koyardım.”

-Charles Darwin

Müzik ruhun gıdası diye boşuna söylemiyorlar. Bilim insanlarının yıllardır sürdürdüğü araştırmalar müzik dinlemenin insan sağlığına hem fiziksel hem de ruhsal olarak katkı sağladığını ortaya koyuyor. Sırt ağrısından uyku kalitesine, beslenme bozukluklarından kaygı ve stres sıkıntılarına kadar birçok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olan müziğin bilimsel olarak ispatlanmış yararlarını listeledik.

TIKLAYIN: Bir ağacın çevresel, toplumsal ve sosyal 15 faydası

 

1 – Müzik sözel zekayı artırır
York Üniversitesi’nde 4-6 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada1 yalnızca bir aylık müzik dersi sonucunda bile çocukların sözel zekasının kayda değer ölçüde arttığı görüldü. Çalışmayı yürütenler bu artışın müziğin ‘transfer etkisi’nden2 kaynaklandığını, müzik dersi alan çocukların kelimeleri anlama ve anlamlarını açıklama becerilerinin geliştiğini savunuyor. Ayrıca müzik eğitimi alan yetişkin kadın ve çocukların sözlü hafıza testlerinde daha başarılı olduğu görülmüş.3

 

2 – Müzik dinlemek ağrıları dindirir
Drexel Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada müzik terapisinin ve müzik dinlemenin kanser hastalarının ağrılarına iyi geldiği kaydedilmiş.4 Bir başka araştırmada ise yaşlı bakım merkezindeki hastaların ve yoğun bakımda tedavi görenlerin müzik dinlediklerinde ağrılarının hafiflediği görülmüş. Dinlenen parçaların klasik müzik, meditatif müzikler ya da hastanın şahsen seçtiği şarkılar olması gerekiyor.5

 

3 – Müzik dinlerken daha az yemek yersiniz
Georgia Tech Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada loş ışık ve müzik eşliğinde yemek yiyen insanların yemekten daha fazla keyif almasına rağmen daha az yedikleri ve daha az kalori aldıkları ortaya çıkmış.6 Kilo vermek gibi bir amacınız varsa yemek ritüelinize huzur veren parçalar ve mum ışığı eklemeyi düşünebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği yoktur diyenler online mı?

 

4 – Müzik dinlemek uyku kalitesini artırır
Çağımızın hastalığı uykusuzluk, giderek daha fazla insanda görülmeye başladı. Sakin müziklerin insanı rahatlattığına hepimiz şahit oluyoruz. Yapılan bir araştırma yatmadan 45 dakika önce klasik müzik dinleyen öğrencilerin sesli kitap dinleyenlerden ya da hiçbir şey dinlemeyenlerden daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşadığını ortaya koyuyor.7

 

5 – Müzik dinlemek stres seviyenizi düşürür
Müzik dinlediğiniz sırada vücuttaki stres hormonu olan kortizol seviyesinde düşüş meydana gelir.8 Tüm hastalıkların yüzde 60’ı stres kaynaklı olduğundan bu bulgu hayli önemli. Yapılan bir başka araştırma müzik dinlerken bir enstrüman çalmanın, tempo tutmanın ya da şarkı söylemenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koyuyor.9 Yoğun ve stresli günlerde radyoyu ya da sevdiğiniz müzik listelerini açarak stres seviyenizi düşürün.

 

6 – Müzik dinlerken daha güvenli araba kullanırsınız
Danimarka’da yapılan bir araştırmada müzik dinleyen araç sahiplerinin daha güvenli araç kullandıkları ve kendilerini daha iyi hissettikleri ortaya çıkmış.10 Bir dahaki sefer trafikte kaldığınızda radyonuzu açmayı ihmal etmeyin.

 

7 – Müzik, egzersiz yaparken performansınızı artırır
2015 yılında yapılan bir araştırmada, 800 metrelik koşu yapan bireylerin performansları karşılaştırılmış ve hem yavaş hem de hızlı, motive edici müzikler dinleyen bireylerin koşuyu müzik dinlemeyenlerden daha çabuk bitirdikleri kaydedilmiş.11 Egzersiz yaparken motivasyonunuzu artıran bir liste dinlemeye özen gösterin.

 


8 – Müzik dinlemek sizi mutlu eder
Yapılan araştırmalar, beynin müzik dinlerken daha fazla dopamin salgıladığını ortaya koyuyor. McGill Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmada 8 müzikseverin sevdikleri şarkıları dinledikleri esnada beyin tomografileri çekilmiş ve yüksek düzeyde dopamin salgıladıkları, bu yüzden de biyolojik olarak mutluluk, heyecan ve haz gibi duygular yaşadıkları görülmüş.12 Siz de kendinizi daha iyi hissetmek istediğinizde sevdiğiniz bir albümü açarak modunuzu yükseltebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Stresle başa çıkmanın yolları

 


9 – Klasik müzik dinlemek depresyona iyi gelir
Tüm dünyada 350 milyondan fazla insanın depresyondan müzdarip olduğu kaydedilmiş. Bu insanların yüzde 90’ından fazlası depresyonla eş zamanlı olarak uykusuzluk çekiyor.13 Yapılan geniş çaplı bir araştırma, yatmadan önce klasik müzik dinleyen deneklerin depresyon seviyelerinde kayda değer ölçüde düşüş olduğu sonucuna varmış.14 Almanya’da yapılan bir başka araştırmada da motivasyonel seslerin ve klasik müziğin depresyon semptomlarını azalttığı, tekno ve heavy metalin ise bu semptomları daha kötü hale getirdiği ortaya konulmuş. 15

Daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için siz de müziği yaşamınızın bir parçası haline getirmeye gayret edin. Her gün müzik dinleyin, düzenli olarak konserlere gidin, mümkünse bir enstrüman çalmaya başlayın ya da bir koroya yazılın. Belediyelerin ve kurumların ücretsiz kurslarına kaydolabilir, kendinize güveniyorsanız müzik yarışmalarına başvurabilirsiniz.

Operaya gönül veren genç sanatçıları desteklemek amacıyla yapılan ve Türkiye’nin opera alanındaki ilk ulusal yarışması olan Siemens Opera Yarışması da bunlardan biri. Bu yıl 19. kez gerçekleştiren yarışmanın sonuçları geçtiğimiz Perşembe, The Seed’te gerçekleşen gala gecesi ve ödül töreni ile açıklandı.

Yarışmada birinciliğe Mehmet Ali Tutar layık görülürken ikincilik ödülü ayrı ayrı Selin Uzun ve Ceren Aydın Akkoç’a verildi. Törende ödüllerini alan sanatçılar, verdikleri mini konserle de davetlilere müzik ziyafeti yaşattı.

Yarışmada dereceye girenler, dünya sahnelerinde yer alma fırsatının yanı sıra çeşitli ödüllerin de sahibi oluyor. Yarışmanın birincisi Almanya’daki Karlsruhe Operası’nda bir yıllık burs ve Goethe-Institut İstanbul’da 4 aylık Almanca eğitim bursu kazandı. Yarışmanın ikincileri ise Avusturya Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi’nde 6 haftalık burs ve Goethe-Institut İstanbul’da 2 aylık Almanca eğitim bursunun sahibi oldu.

Siemens Türkiye’yi yakından tanımak ve Siemens Opera Yarışması hakkında daha fazla bilgi almak için internet sitesini incelemenizi öneririz.

BUNU DA OKU:  Sokak seni çağırıyor

Kaynaklar:
Sage Journals
Pacific Standard
3 PLOS
4 Drexel Üniversitesi
NCBI III
6 Georgia Tech Universitesi
NCBI II
Psychology Today
9 NCBI
10 NCBI IV
11 How Does Music Aid 5 km of Running?
12 Seeker
13 WHO
14 NCBI II
15 NCBI III

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Gıda, Hayat, Kişisel Bakım, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Ofis, Sağlık, Sanat ve Tasarım, Spor, Teknoloji, Yeme İçme
Üçüncü Köprü’nün yan etkileri: Beykoz’da 60 dönümlük ormanlık alan imara açıldı

Beykoz'da Üçüncü Köprü'nün devamındaki Kuzey Marmara otoyoluna üç kilometre uzaklıkta bulunan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2. derece SİT ve orman içi...

Kapat