Bir ağacın çevresel, toplumsal ve sosyal 15 faydası

Ağaçlar, gezegendeki belki de en görkemli canlılar. Yalnızca iki ağaç, dört kişilik bir ailenin ömür boyu gereksinim duyduğu miktarda oksijeni üretmek için yeterli. Yüzlerce farklı canlı türüne ev sahipliği yapıyorlar, havadaki zehirli gazları emip yaşam kaynağımız olan oksijeni yayıyorlar, toprağa hem tutunuyor hem de tutuyorlar, bizi ekstrem hava koşullarından koruyorlar. Ağaçları sevmemizin en büyük nedeni muhteşem görüntüleri ve havadaki oksijen miktarını artırmaları olsa da dikilen her bir ağacın gezegene, aklımıza pek de gelmeyen çevresel, sosyal ve toplumsal onlarca faydası var. Bu faydaların bazılarını listeledik.

Çevresel faydalar:

1 – Ağaçlar, yaz aylarında güneş ışığını bloke ederek gölgelik alanlar oluştururlar ve havanın serinlemesini sağlarlar. Gölge alanların daha serin olmasının yanında ağaç yapraklarınnın suyu buharlaştırma işlemi de havadaki enerjiyi azaltarak serinlemesini sağlar.

2 – Her ağaç doğal bir klimadır. Günde 20 saat buharlaştırma işlemi yapan olgun bir ağaç, evlerde kullanılan 1 klimanın 10 katı kadar serinleme etkisi yaratır.

3 – Bina kenarlarında bulunan ağaçlar, yaz aylarında yapraklarıyla gölgelik alan yaratıp bina içerisinin daha serin olmasını sağlarken, kış aylarında yapraklarını döktüklerinden güneş ışığının eve ulaşıp binayı ısıtmasını sağlar.

4 – Rüzgârlı yerlerde bina kenarlarına dört mevsim yeşil kalan ağaçlar dikilerek rüzgarın etkisi %10-50 arasında hafifletilebilir.

5 – Ağaçlar gürültüyü ve parlak ışıkları emerek azaltır. Doğru konumlandırılmış bir ağaç gürültü etkisini %40’a kadar azaltabilir.

6 -Ağaçların dökülen yaprakları toprağı serin tutar, kurumuş yapraklar topraktaki mikro organizmalar için besin kaynağıdır.

7 – Ağaçlar kuşlar ve diğer hayvanlar için yaşam alanı oluşturur, yuva görevi görür.

8 – Ağaçlar havadaki karbondioksiti ve potansiyel zararlı sülfürdioksit ve karbonmonoksiti emer ve oksijen salımı yapar. Olgun bir ağaç 2 kişinin günlük ihtiyacı kadar oksijen üretir, yılda 6 kiloya yakın karbonu emer, sera gazı etkisini azaltır.

BUNU DA OKU:  Kuş Okulu'na katılmak ister misiniz?

9 – Ağaçlar toprakta biriken fazla suyu emerek erozyon riskini azaltır.


Sosyal ve toplumsal faydalar:

10 – Fiyat / performans olarak değerlendirdiğinizde ağaç dikmek hem mahalleniz hem de gezegen için yapabileceğiniz en akıllıca yatırımlardan biridir.

11 – Ağaç dallarına konan kuşlar hayatınıza doğal bir müzik katarlar.

12 – Özellikle çiçek açan ağaçlar bulundukları alanda doğal parfüm etkisi yaratır.

13 – Hastanelerde odası ağaçlık alana bakan hastaların ameliyat sonrası daha hızlı iyileştikleri gözlemlenmiştir.

14 – Etrafı ağaçlarla çevrili bir alanda yaşamak dinginlik ve huzurun yanında güvenlik hissi de yaratır.

15 – Meyve ağaçları yaşam boyu faydalanabileceğiniz gıda kaynaklarıdır.

Ağaçlandırma yapmak bireyler hem de kurumlar için geleceğe yatırım yapmak demektir. Gezegene fayda sağlamak, karbon ayak izlerini düşürmek isteyen kurumlar kurak alan ağaçlandırması yapmaktadır. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılına kadar karbon nötr bir şirket olma hedefi koyan Siemens de 160. yılı şerefine Seferihisar’da 5.000 ağaçlık bir orman oluşturarak hedefine doğru ilk somut adımı attı. 160. Yıl Hatıra Ormanı yeterli olgunluğa eriştiğinde her gün 10.000 kişinin ihtiyaç duyduğu kadar oksijen üretecek ve yılda 30 tona yakın karbon emilimi yapacak. Kartal yerleşkesinde kullanmaya başlanan yeşil elektrik ve oluşturulan 160. Yıl Hatıra Ormanı sayesinde Siemens Türkiye’nin karbon salımı şimdiden 19.000 tondan yaklaşık 8.500 tona indi.


Sürdürülebilirlik kapsamındaki bu hedefi gerçekleştirmek için özel bir proje grubu kuran Siemens Türkiye, karbon ayak izini 2020’ye kadar yüzde 50 oranında azaltmayı, 2023’de ise tamamen ‘karbon nötr’ bir şirket olmayı hedefliyor. Ege Orman Vakfı işbirliği ile yapılan ağaçlandırma, Siemens Türkiye’nin 160’ıncı yılı dolayısıyla yayınladığı ‘Topluma Katkı Raporu’ ile de desteklendi. Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, raporu referans göstererek şunları söyledi:

BUNU DA OKU:  İklim krizinin konuşulmayan aktörleri: Doğum kontrolü ve kürtaj hakkı

“Bu raporda sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerimizi açıklamıştık. Üzerinde yaşadığımız gezegeni geleceğe taşımaya katkı sağlamak adına 2023’te karbon nötr şirket olmayı hedefliyoruz. 2015 yılında doğrudan kendi operasyonlarımızdan kaynaklanan 19 bin tonluk karbon ayak izimizi 2020’de yarı yarıya düşürmüş olmayı planlıyoruz. Ayrıca Siemens Türkiye bünyesinde ‘Sürdürülebilirlik Yönetim (CSO)’ pozisyonu oluşturduk ve CSO’muz Esra Kent öncülüğünde özel bir proje grubu kurduk. Bu grup sürdürülebilirlik hedeflerimizin gerçekleşmesi için çalışacak. Bugün burada hayata geçirmek için toplandığımız bu orman bu yöndeki çalışmalarımızın en önemlilerinden biri olacak.”

Siemens’in Topluma Katkı Raporu’nu buradan inceleyebilirsiniz.

165 yıllık bir çınarı yakından tanıyalım: 

Siemens AG (Berlin ve Münih), 165 yılı aşkın süredir mühendislikte mükemmellik, inovasyon, kalite ve güvenilirlik yönleriyle öne çıkan uluslararası bir teknoloji şirketidir. 200’den fazla ülkede faaliyet gösteren şirket elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme alanlarına odaklanmaktadır.

Enerji ve kaynak verimli teknolojilerde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Siemens aynı zamanda, off-shore rüzgar türbini inşasında, enerji üretimi amaçlı kombine çevrim türbini tedarikinde ve enerji iletimi çözümlerinde lider konumda bulunmaktadır. Siemens ayrıca, altyapı çözümleri ile endüstri için otomasyon ve yazılım çözümlerinde de öncülük yapmaktadır. Şirket, bunun yanında önemli medikal görüntüleme sistemleri (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans vb.) tedarikçilerindendir ve laboratuvar diagnostiği ile birlikte klinik IT alanlarında da lider konumdadır.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Doğal temizlik ile bahara taptaze bir başlangıç için 4 tüyo

Daha uzun ve sıcak günler geliyor, doğa ile beraber biz de canlanıyoruz. Bahara taptaze bir başlangıç yapma, daha sağlıklı yaşamak isteği içimizi

Kapat