Orkalar (katil balina) hakkında bilmediğiniz 5 gerçek

SeaWorld gibi büyük şirketlerinin elinde korkunç işkencelere maruz kalarak birer kuklaya çevrilen ve yaşam hakları yok sayılan orkalar, bazı yönlerden tüm canlılar içinde bize en çok benzeyenler. Bu olağanüstü yaratıkları biraz daha yakından tanıyalım:

1. Orkalar köpekbalığı değildir

Köpekbalıkları kadar büyük olmaları ve ‘katil’ lakapları orkaların köpekbalığı olarak anılmasına neden olsa da aslında orka dünyanın en büyük balina türüdür.

2. Orka, kültürel evrim geçiren tek hayvandır

Farklı sürülere ait orkaların incelendiği bir araştırma, farklı kültürlere ait orkaların genlerinin de değişiklik gösterdiğini ortaya koydu. Pasifik ve Atlantik okyanuslarından orkaların kültürel yaşamlarıyla örtüşen 5 farklı gen grubuna sahip olduğu tespit edildi. Avlanma biçimleri ve hatta dilleri farklı olan bu orkaların birbirleriyle kaynaşamadığı görüldü. Şimdiye kadar tespit edilen, kültürel evrime geçirmiş tek canlı insan olduğundan bu yıl yayınlanan bu çalışma bilim dünyası için büyük önem taşıyor.

3. Orka, dünya üzerinde menopoza giren 3 canlı türünden biri

İnsan, kılavuz balina ve orkalar dışında tüm dişi canlı türleri ölene dek üreme yetisine sahiptir. Bu üç tür ise üreme yetilerini kaybettikten sonra onlarca yıl yaşamaya devam ederler. Doğanın üreme üzerine kurulu kanunlarına uymayan bu durumu National Geographic şöyle açıklıyor: ‘En güçlü iddialardan biri ‘Anneanne Hipotezi’. 1966’da ortaya atılan bu iddia yaşlanan dişilerin var olan çocuklarına bakabilmek için daha fazla çocuk yapmaktan feragat ettiklerini öne sürüyor.’ Bu teoriye göre çocuklarının ve torunlarının hayatta kalmasına yardım etmek için üremeye son veren dişiler zaman içerisinde menopoza girecek şekilde evrimleşmiş.

Teori bununla sınırlı kalmıyor, balina sürülerinde hem dişi hem de erkek çocuklar ergenlik döneminin sonuna kadar sürüyle beraber hareket ettiklerinden sürü içerisindeki duygusal bağlar artıyor. Sürüdeki çocukları ve torunları ile ortak çok fazla gen paylaşan anneler de bu bağlılığın bir sonucu olarak üremek ve yeni yavruları beslemek yerine yaşayan çocuk ve torunlarına destek olmayı, onları hayatta tutmayı tercih ediyor.

orka-w-oceanie

4. Orka grupları farklı sürü, klan ve camialara bölünmüştür

Sürü ve klanlar arasındaki fark orkaların kullandığı dildir. Bir klan farklı sürü ve aile gruplarından oluşur.Tüm sürüler aynı dili konuşsa da her klanın kendine ait bir aksanı vardır. Ayrıca apayrı diller konuşan klanlar bulunur. Camia ise yolları sürekli kesişen klanlara verilen addır.

5. İnsandan sonra en yaygın olarak görülen canlı türü orkalardır

Orkalar; Kuzey kutbundan Antarktika’ya, kuzeyin dondurucu sularından Havai adaları ve ektavora kadar her yere yayılmışlardır, orkalara Thames, Rhine ve Elbe nehirlerinde bile rastlanmaktadır. Dünya yüzeyine yayılma konusunda insandan sonra gelen ikinci canlı türüdür. Bu kadar yayılmayı başarmış bir başka canlı türü lağım faresi olsa da farelerin çoğalmasında insan etkisi olduğundan balinalar kadar yaygın sayılmazlar.

Kaynak: MNN

BUNU DA OKU:  Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nüz kutlu olsun!
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
İklim değişikliği 2016 yılında 7 adet rekor kırdı

İklim değişikliği, 2016 yılının daha Haziran ayı bitmeden kırmasını istemediğimiz rekorları birbiri ardına kırmakta.

Kapat