D vitamini hakkında herkesin bilmesi gereken 5 gerçek

Sağlıklı bir vücut için gerekli D vitaminin üzerinde maalesef yeterince durulmuyor. Bir çok araştırma D vitamini eksikliğinin düşünülenden çok daha büyük problemlere yol açacağını düşünüyor.

Biz de bu konuya dikkat çekmek için herkesin D vitamini hakkında bilmesini düşündüğümüz 5 noktayı listeledik:

1. D Vitaminin Önemi

431253645

 

Güneşin vitamini olarak da adlandırılan D vitamini, aslında hormona benzer özellikleri olan bir steroid. 200’den fazla genin işlevini kontrol altında tutan D vitamini, aynı zamanda uzun dönemli sağlığımız ve büyümemiz için de anahtar rolu oynuyor.

Genellikle yediğimiz yiyeceklerden ve güneşten sentezleyerek vücudumuz D vitaminini üretmekte ama genellikle hepimizde, özellikle kış aylarından sonra ve günün çoğunu ofiste geçirenlerde D vitamini eksikliğini görmek mümkün.

Yapılan araştırmalar bağışıklık sisteminde de önemli bir rol oynayan D vitamininin eksikliğinde, kansere, sinir ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve kemik güçsüzlüğüne karşı vücudumuzun tam gücü ile savaşamadığını öne sürüyor.

2. Dünya nüfusunun %75’inde D vitamini eksikliği olabilir

966425-028

Gezegenimizde bulunan 1 milyar kişinin kesinlikle D vitamini eksikliğinden etkilendiğini biliyoruz. Ama düzenli olarak kantesti yapılmadığı için bu sayılar daha fazla olabilir. D vitamini eksikliği yaşayabilecek kişiler özellikle aşağıdaki insanlar olabilir:

  • Zamanının çoğunu güneşe ıkmadan ofis ve evlerde geçiren ve güneş ışığı ile buluşmayan
  • Günün daha kısa olduğu kuzey kısımlarda yaşayanlar
  • Vücudunun D vitaminini sentez etmesi için daha fazla güneşe ihtiyaç duyan daha koyu tenli insanlar
  • Aman güneş bana ulaşmasın diyip, baştan aşağı kendini koruyan, güneş kremi ile cildinde yeni bir tabaka oluşturan kişiler
  • Cildi artık inceldiğinden D vitamini sentez etme yetisi eskisi gibi verimli olmayan yaşlılar
  • Vücudunda normalden daha fazla yağ bulunan obez ve fazla kilolu insanlar
  • Sindirim kanalı problemi yaşayan ya da daha önceden bu noktadan ameliyat geçirdiği için sindirim kanalından yeterince sindirim yapamayan kişiler
  • İhtiyacı normalden daha fazla olan hamile kadınlar
BUNU DA OKU:  Bisikletli gezginler nasıl beslenmeli?

3. Çok iyi hissetmiyor musunuz? D vitamininiz eksik olabilir

123423546

Bazı kişiler de çok da belirgin olmasa da çoğunlukla D vitamini eksikliğini kendini aşağıdaki belirtiler ile gösterir:

  • Normal sıcaklıklara rağmen aşırı terleme
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kolayca kırılan kemikler
  • Kronik ağrılar
  • Özellikle güneşsiz günlerde hissedilen moral bozuklukları

Bu belirtiler başka hastalıklar ile ortak olsa da, asit, ucuz ve yan etkisi olmayan bir çözüm olan D vitamini eksikliğini kapatmak yerine ağır ilaç tedavileri önerilipi D vitamini göz ardı ediliyor.

4. Test edilin

24354657

Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız D vitamini için kan testi yaptırmayı unutmayın. Özellikle doktorunuzla beraber konuşarak sınırda değil, size en uygun D vitamini seviyenize ulaşmayıhedefleyebilirsiniz.

Aynı zamanda kolestrol azaltıcı, astım ve epilepsi ilaçları kullanıyorsanız, D vitamini takviyeleri ile düzenli kullandığınız ilaçların birbiri ile etkileşimini öğrenebilirsiniz.

5. Sağlıklı D vitamini seviyeniz için adımlar atın

32435454111

Eğer güneşin bol olduğu ekvator bölgelerinde bulunan ülkelere taşınma planınız yoksa, yapmanız gerekenler aslında çok basit.

Özellikle ilk ve sonbahar aylarında D vitamini testinizi yaptırmayı unutmayın.

Güneşe çıkmayı unutmayın. Bütün gün güneşte oturun demiyoruz tabii ki, ama 15-20 dakika güneşte kalmak, gerekli D vitamini almanızı sağlayacaktır.

Güneşe çıkacak zamanınız yok ise ya da uzun kış günlerinde D vitamini takviyesi yapmanız gerekli. Burada Vitamin D2 içeren sentetik formlu takviyelerden uzaklaşıp, Vitamin D3 (kolekalsiferol) içeren vücudunuzun doğal olarak ürettiği takviyeyi almakta yarar var.

D vitamininin yağda çözünen bir yapısı olduğundan, takviyenizi iyi yağlar ile beraber olmanız daha yararlı olacaktır. Alacağınız miktarı doktorunuz ile beraber konuşmayı unutmayın. Eğer D3 vitamini fazla alınırsa, ağızda metalik bir tat bırakırken, susuzluğa, cilt kaşıntısına, sürekli idrara çıkmaya ve sindirim bozzukluklarına yol açabilir.

Kaynak: MindBodyGreen

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kişisel Bakım, Yeme İçme
BÜ(S)K açık hava film gösterimleri başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü Açık Hava Film Gösterimleri 28 Haziran - 28 Temmuz tarihleri arasında her hafta salı ve perşembe...

Kapat