Özyeğin Üniversitesi’nde ulaşım hareketi: ÖzÜ Mobility
Büyük bir heyecanla organize ettiğimiz Türkiye’nin kampüsler arası ilk çevre yarışması Student Go Green geçtiğimiz günlerde sona erdi ve kazananlarını da ilan edildi. Detaylarına buradan ulaşabileceğiniz projede yer alarak kampüslerinde değişim yaratan tüm ekipleri sizlerle tanıştırmak niyetindeyiz.
Bugün yarışmanın kazanan ekiplerinden ÖzÜ Mobility ve ulaşım alanında yarattıkları sürdürülebilir değişime yer veriyoruz. Gelin, tüm süreci onlardan dinleyelim.
ÖzÜ’de kime “Okulunuzdaki sorunlar nelerdir?” diye sorsanız ulaşım sorunu ilk üçte mutlaka yerini alır. Biz de hem bu konuya çare olabilmek istedik hem de en fazla etkiyi bu konuda bir iyileştirme yapabilirsek alacağımızı düşündük. Ayrıca projemizin başlangıcıyla eşzamanlı değişen servis firmasının ayarladığı çok kısıtlı zaman çizelgesi ve artan ücretler de insanları bu değişime hazırladı. Üstelik okulumuza gelen otobüs olmadığı gibi okuldan kalkan tek İETT otobüsünün de sefer zamanları ve sıklığı gerçekten öğrenciler için çok kullanışsız bir şekilde planlanmıştı. Biz de İETT hizmetinin okulumuza ulaşmasını sağlamak ve carpooling gibi sürdürülebilir bir kültürü okulumuzda yaygınlaştırmayı amaç edindik.
Proje sürecini amaçlarımız doğrultusunda İETT ve carpooling olarak ikiye ayırdık. Ortada bu kadar büyük bir sorun olunca bunu çözmeye çalışan farklı gönüllü öğrenci gruplarıyla beraber çalışmaya başladık. Akademisyenlerimizin yardımlarıyla, okulun ulaşımı hakkında 1430 katılımcılı bir anket gerçekleştirdik. Buradan elde ettiğimiz veriler, İstanbul ulaşımından sorumlu yetkililerle görüşmelerimizde bize yol gösterdi. Sonuç olarak ise, var olan otobüs sefer saatleri revize edildi, sefer sayıları arttırıldı ve iki farklı ekspres otobüs İETT tarafından okulumuz için görevlendirildi.
Ulaşım sorunlarından, okul servislerinin artan fiyatlarından şikayet eden ve bir değişime zaten hazır olan öğrenciler için carpooling ise çok etkili bir çözüm oldu. Carpooling yapılabilmesi için okul öğrencilerinin ürettiği iki farklı uygulama (Socivy ve OzU Carpool) ve iki farklı özel şirketin (Volt App, TAG) uygulamaları da okulda kullanılmaya başlandı. Ayrıca, carpooling ile ilgili Facebook ve Twitter üzerinden de hesap ve gruplar oluşturuldu ve buralarda da rota paylaşımları yapıldı. Biz ise daha çok bu uygulamalar ve gruplar ile birlikte çalışarak projeler ve sosyal medya hesaplarımız ile bu girişimlerin anlık bir heves değil, aksine kalıcı bir kültür oluşturmalarına yardımcı olmaya çalıştık. Bu doğrultuda, uygulamaları ve carpooling kültürünü bir standarda oturtabilmek için bir carpooling rehberi hazırladık. Bununla birlikte, carpooling sistemindeki eksikleri anlamak ve çözüm üretmek amacıyla odak grup çalışmaları yaptık. Akademisyen ve çalışanları bilgilendiren ve carpooling yapmaya teşvik eden afişler hazırladık. Ayrıca, Volt App ile birlikte yine carpooling kültürünü yaygınlaştırmak için araba kokusu ürettirmek gibi bir takım projeler gerçekleştirdik.
Proje kampüste gerçekten büyük bir etki yarattı. İETT otobüsleri için uzun kuyruklar oluşuyor ve çok kullanıldığı için bu hizmetin devam edeceğini biliyoruz. Carpooling için uygulamalardan topladığımız ve sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlardan elde ettiğimiz verilere göre 8000+ sürücü ve 19000+ yolcu yolculuğunu paylaştı bu süreçte. Kişi başına düşen yakıt masrafı azaldı. Sosyal etki konusunu sayısal verilere dayandıramasak da, öğrenciler carpooling yapmaya başladıktan sonra okulda sosyal ilişkilerin ve arkadaşlıkların arttığına eminiz. Tabi ki bütün bunları okuldaki değişime olan isteği ve azmi artık elle tutulur hale gelmiş gönüllü öğrenci gruplarının desteğiyle gerçekleştirdik.
Öncelikle biz ÖzÜ Carpooling Rehberi için hala onay bekliyoruz. Bunun uzun bir süreç olacağını ve birçok revizelerden sonra uygulamaya gireceğini biliyoruz. Bu yüzden, yarışma bitse bile biz projelerimizle devam ediyoruz aslında. Onay aldıktan sonra ise carpooling yapan başka üniversite ve iş yerleri ile bu rehberi paylaşmak istiyoruz. Ayrıca, yaptığımız odak grup çalışmasının sonuçlarına göre uygulamaların ortaya koyacağı yeni planlara da dahil olacağız.
Aslında fark ettik ki bir süre sonra bu bizim için bir yarışma olmaktan çıktı. Bu o kadar büyük bir sorun haline geldi ki okulda, birşeyler yapabildiğimizi gördükçe, bir yarışmada olduğumuzu unutarak devam ettik projelerimize çoğu zaman. O yüzden, ilerde de mobility alanında yapılan çalışmaların içinde yer alacağız.
Projenin geçirdiği süreci izlemek isteyenler buraya:
ÖzÜ Mobility takımında kimler var?
Eylül Özlem Doğan
1992 doğumlu. İşletme son sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Yönetim Bilişim Sistemleri’nde yandal yapıyor. İş hayatında sürdürülebilirlik ve e-ticaretle ilgileniyor.
Seher Camcı
2012 girişli olduğu Özyeğin Üniversitesi’nde İşletme ikinci sınıf öğrencisi ve psikoloji alanında yandal yapıyorum. Sürdürülebilir yaşam ve sosyal sorumluluk projeleriyle yakından ilgileniyor. Bir süre proje takım kaptanlığı yaptığı Duyarlı ÖzÜ bünyesinde, ekip olarak çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyorlar.
Kağan Kayaalp
1992 doğumlu. Bilgisayar Bilimi son sınıf öğrencisi. 3 yıldır okulda öğretim asistanı olarak görev alıyor. İlerde de sürdürülebilir, çevre dostu yazılımlar ve projeler yapmayı hedefliyor.