Rafine şekersiz yumurtasız meyveli kek

İçinde nohut olan önceki tariflerimde, nohudun haşlama suyunun aquafaba isimli bir malzeme olduğunu ve karıştırıldığında yumurta akı gibi hacim veren bir unsur olduğun aktarmıştım. Bugün bu sıvıyı kullanarak yaptığım bir kek anlatmak istiyorum.

Tarife geçmeden önce hamur işleriyle, özellikle tatlılarla ilgili bir hatırlatma yapmak istiyorum. İngilizcede çok sevdiğim bir cümle var. “Cooking is an art, baking is a science.” Yemek yapmak sanattır ama hamur işi yapmak bir bilimdir. Yemek yaparken malzemelerin miktarını veya malzemeleri karıştırma sırasını göz kararı ayarlayabiliriz ama kek veya tart gibi hamur işlerinde bir tarife dayanmak daha iyi sonuçlar almamızı sağlar. Zaman geçtikçe tecrübe kazanmak ve ölçüsüz kek yapmak da mümkün elbette.

Normalde kek yapmaya, yumurta veya tereyağını şekerle çırparak başlarız. Ben bu kekte yumurta ve rafine şeker kullanmadığım için bu sıralamayı değiştiriyorum. Bu ufak bir kek, malzeme miktarlarını buna göre ayarladım.

150 ml süte iki kuru incir ve bir avuç kuru üzüm ekleyip birkaç dakika pişirdim, sonra karışımı soğuttum. 50 ml sıvıyağ ekleyip blenderle karıştırdım: kuru meyveleri tatlı bir püre haline getirmiş oldum. 150 gr un (siyez tam buğday unu, çavdar unu, beyaz un karışımı), bir paket kabartma tozu ve bir fiske tuzu bir kâsede karıştırdım, daha sonra spatulayla ıslak karışıma ekledim. Dondurucudan çıkardığım 15 vişneyi hamura ekledim. Oda sıcaklığındaki bir çay bardağı aquafaba’yı, çırpılmış yumurta akı gibi (yani mereng) olana kadar, 5 dk boyunca mikserle çırptım. Spatulayla birkaç seferde karışıma yedirdim. Saat yönüne doğru, yavaş hareketlerle. Kek kalıbını yağladım ve karışımı kalıba döktüm. 180 C sıcak fırında 35 dk (kürdan testi önemli) pişirdim. Fırından aldıktan sonra keki 5 dk boyunca kalıpta beklettim. Sonra kalıptan çıkardım ve ızgara teli üzerinde soğuttum: kekin nemlenmemesi ve ıslanmaması için ızgarada soğutmak önemli bir ayrıntı.

Bir öneki gün humus yapmak için haşladığınız nohudun suyunu bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Süt yerine su, yulaf sütü veya taze sıkılmış meyve suyu kullanabilirsiniz. Bu durumda kekiniz vegan dostlar da tüketebilir. Sizde hangi kuru meyve varsa onu kullanabilirsiniz. Sıvıyağ yerine erimiş tereyağı kullanabilirsiniz. Vişne yoksa, önceki tariflerimde bahsettiğim narenciye kabuklarını kullanabilirsiniz. Tatlılığı artırmak için (vişneyi koyduğum şekilde) bir avuç kuru üzüm ekleyebilirsiniz. Çeşitlilik için, bu kekte üç farklı un kullandım. Size de atalık buğdaydan yapılan unlara sofranızda yer vermenizi öneririm. Çavdar ve siyez unları nedeniyle kekin kıvamı ve dokusu, sadece beyaz unla yapılan ve pastanelerden aldığımız o pofuduk keklere benzemiyor: ama daha fazla lif ve derin bir lezzet içeriyor. Evde tüketmediğiniz ekmek varsa, unun bir kısmını robotta incecik çektiğiniz ekmekle değiştirebilirsiniz – ama bu durumda kekin kıvamı değişecektir.

BUNU DA OKU:  Anarşist vejiler buraya!

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Mutfakta Gıda İsrafını Azaltmak için 7 İpucu

Gıda israfını mutfakta yapacağınız küçük değişikliklerle azaltmanız mümkün.

Kapat