Sevgiyle hazırlanan kahvaltı ve brunch’lar

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu bilmeyen yok. Güne enerjik ve güzel başlamanın yolu da yediklerinizle ilgili olduğuna göre kendimiz ve sevdiklerimize sürprizler yaparak arada farklı menüleri deneyebiliriz. Sizinle bir kaç farklı tarifi paylaşmak istedim. Çalışanlar için sabahları kahvaltı etmek çoğu zaman bir lüks olduğundan hızlı kahvaltı tariflerini bir başka yazıya bırakıp hafta sonları ve tatil günlerinizde deneyebileceğiniz tarifler seçmeye özen gösterdim. Afiyet olsun…

Karides ve avokadolu omlet

Bu basit ve güzel görünüşlü omlet özel bir kahvaltı için şahane bir seçim olacaktır. Hafif, lezzetli karides ve krema kadar yumuşak avokado taze domatesin asidini dengeleyecektir. Yanında taze meyveler veya küçük kırmızı patateslerle ikram edebilirsiniz.

1 küçük domates, küp küp kesilmiş
1/2 olgun avokado küp küp kesilmiş
1 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
Çok az himalaya tuzu
Çok az taze karabiber
2 organik yumurta
Biraz organik tereyağı
3 veya 4 adet iri karides, iri parçalar halinde kesilmiş
Yarım çay bardağı rendelenmiş çedar peyniri

Domates, avokado ve maydanozu bir kaba koyup, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Bir kenarda beklesin.Ayrı bir kapta yumurtaları beyaz ve sarılarını karıştırarak ancak köpürmeyecek kadar çırpın.Yapışmaz tavada (ancak lütfen teflondan uzak durun) tereyağını eritin ve köpürdüğü anda yumurta karışımınızı içine dökün. Tavayı eğerek ve sallayarak çatal yardımı ile omletin kenarlarını hafifçe kaldırarak her tarafının pişmesini sağlayın. Her tarafının piştiğinden emin olduğunuzda karides ve peyniri tam ortaya ekleyin, hemen omletin kenarlarından kaldırararak ikiye katlayın. 20-30 saniye daha pişirmeye devam edip, sevdiğiniz renge ulaştığında tavadan kaldırın. Isıtılmış tabakta domates ve avokado karışımını da yanına ekleyip soğumadan yemeye hazır halde sunun.

Lor peyniri ve çilekli krep

Bu zengin, tam buğday unlu krepte tatları yeniden keşfedeceksiniz.

BUNU DA OKU:  Sıcaklarda Gazpacho için

1 çay bardağı tam buğday unu
3 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
Bir fiske himalaya tuzu
1 çay bardağı lor peyniri
3 büyük organik yumurta
1 çay bardağı organik süt
1/2 rendelenmiş limon kabuğu
1 paket vanilya
2 çay bardağı küp küp kesilmiş çilek
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Un, şeker, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta lor peyniri, yumurta, süt, limon rendesi ve vanilyayı karıştırın. Islak malzemeleri kuru malzemelerle yavaş yavaş karıştırın. Sonra çilekleri ekleyin.
Büyük boy bir tavada ve orta ısıda yağı ısıtın. Tavaya çok kalabalık yapmadan küçük krepler oluşturacak şekilde bir kaç parça karışımınızdan dökün. Altları hafif kahverengini alana ve üzerlerinde delikler açılmaya başlayana dek pişirin sonra arkalarını çevirin ve malzemeniz bitene kadar bunu tekrar edin. Gerektiğinde yağ eklemeyi unutmayın. Kreplerinizi çileklerle servis edebilirsiniz.

Elma kokulu yulaf ve darılı kahvaltılık

Bu vitaminli ve doyurucu kahvaltıyı mevsimine uygun taze meyvelerle, kuru yemiş, kuru meyvelerle ve badem sütü ile sunabilirsiniz.

1 çay bardağı yulaf
1/2 çay bardağı darı
2 çay bardağı organik elma suyu
2 çay bardağı su
1 çubuk tarçın

Yulaf ve darıları orta boy bir tencerenin içine koyup 5-7 dakika arası kokuları çıkana kadar kavurun. Bu arada başka küçük bir kapta elma suyu, su ve tarçın çubuğunu ısıtın.
Dikkatlice su karışımını yulaf ve darı karışımının üzerine ekleyin ve ısıtmaya devam edin. Kaynadıktan sonra ısıyı minimuma getirin ve 10 dakika kadar arada karıştırarak tahılın suyu çekmesini bekleyin. Tahıllar yumuşak bir hal aldığında ateşten alın, suyunu süzerek kaselere koyup servis yapın.

Badem ve muskatlı granola

Bulabildiğiniz tüm kuru meyveler bu tarif için uygun olacaktır. İnce dilimlenmiş kuru kayısı, kuru kızılcık, kuru üzüm deneyebilirsiniz bu doyurucu kahvaltılık için. Kahvaltı haricinde evinizden acil çıkmanız gereken durumlarda elde atıştırmalık olarak da yiyebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Bahar için sangria tarifi

3 çay bardağı yulaf
3 yemek kaşığı yulaf unu veya tam buğday unu
1 çay bardağı haşlanıp soyulmuş ve çok hafif dövülmüş badem
1/2 çay bardağı bal
1/3 çay bardağı kanola yağı
1 çay kaşığı badem esansı
1 çay kaşığı muskat
Bir fiske himalaya tuzu

Fırınınızı 150 C’ye ayarlayın. Bir kapta yulaf, un ve bademleri bir başka kapta da bal, badem esansı, muskat ve tuzu karıştırın. Yulaf karışımının içine diğerini ekleyin ve iyice karıştırın.
Fırın tepsinizin üzerine pişirme kağıdı koyduktan sonra karışımı kağıdın üzerine yayın. Arada kabarıklıklar olursa karıştırabilirsiniz. Renk altın kahve oluncaya ve hafif kuruyana dek 30-40 dakika pişirin. Hava almayan bir kaba koyup uzun süre saklayabilirsiniz ancak öncesinde çok iyi soğuduğundan emin olun.

Mısır ekmeği

Hiç kendinize özel hazırlanmış ekmek olmadan kahvaltı veya brunch olur mu? Bu eski usülle hazırlanmış mısır ekmeği menünüze yepyeni bir tat kazandıracak.

1 su bardağı mısır unu
2 yemek kaşığı ince toz şeker
1 su bardağı un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ tatlı kaşığı yemek sodası
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta, hafif çırpılmış
1 su bardağı ayran
60 gr tereyağı, eritilmiş

Fırın 210 C ısıtın. 20 cm’lik kare şeklinde bir kek kalıbına fırçayla sıvı yağ sürün ve tabanına yağlı kağıt yayın. Mısır unu ve şekeri bir kaba koyun. Elenmiş un, kabartma tozu, soda ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.
Çırpılmış yumurta, ayran ve eritilmiş tereyağını bir kapta karıştırın. Karışıma kuru malzemeyi ilave edin ve yalnızca malzemeler ıslanıncaya kadar karıştırın.
Karışımı hazırladığınız kalıbın içine döküp yüzeyini düzeltin. Fırında 20-25 dakika, ortasına soktuğunuz bir kürdan temiz çıkacak şekilde pişirin. Kalıptan çıkarmadan önce, tel raf üzerinde 10 dakika soğutun. Kareler halinde kesip sıcak servis yapın. Pişirdiğiniz gün yenmesi en iyi sonucu verir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Yeme İçme
Sorun veganların az protein alması değil, etoburların çok protein alması

Bir vegan eğer gün içinde değişik sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, bakliyatlar, kabuklu yemişler ve çekirdekler yerse, bir de beslenmesinde yeterince...

Kapat