Şimdi kışa hazırlanmanın tam zamanı

Kış mevsiminde sağlıklı yemekler yiyebilmek için yaz mevsiminde çok çalışmak gerekliliğine siz de inanıyorsanız bu yazı tam sizin için!

Mevsiminde organik olarak bulabileceğiniz sebzelerden fiyatları iyice düştüğünde bol bol alıp kış mevsimi için saklayabilirsiniz. Yaz günlerinde mutfağımda bu tip işler yaparken hep ağustos böceği ve karınca gelir aklıma… Yaz sıcaklarında gayret edip çalışmayana kışın da yemek kalmayacağı düşüncesi gülümsetir beni…
Saklama koşulları sebzesine göre değişiyor elbette o yüzden mutfakta elinizin altından eksik etmek istemeyeceğiniz bir liste hazırladık sizin için:

IMG_0612-1

 

Barbunya: ayıklayıp hemen dondurucuya koyabilirsiniz, yıkamanıza bile gerek yok. Poşetlere koyduktan sonra mutfak tezgahında yaydırırsanız hem fazla yer tutmaz hem de çıkarttıığınızda daha çabuk çözülür. 10 ay saklanabilir.

 

 

bezelye

 

Bezelye: İçlerini kabuklarından ayırıp yıkayın ve iki dakika süre ile kaynar su içerisine bıratıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın. 8-10 ay arası saklayabilirsiniz.

 

 

 

1-1457433650-188

Patlıcan: Közleyip, salata olacak şekilde kesip, suyunu süzgeçte iyice suzup poşetlere koyabilirsiniz. Ya da istediğiniz şekilde kızartıp dondurucuya koyabilirsiniz. Kışın kızartmalık canınız çekerse buzlukta hazır oluyor. Hatta, patlıcan ve biberleri küçük kesip kızartıp birlikte poşetleyebilirisiniz.

 

 

 

nohut-4c9878f7-sccaf

 

Nohut: Haşlayıp, poşetlere koyup kaldırabilirsiniz. Çoğunlukla pilavda kullanmak için harika oluyor. Aynı zamanda yemeğini de yapabilir ya da salatalarda kullanabilirsiniz. Humus yapacak olursanız, işte nohutunuz hazır.

 

 

 

b947Taze fasülye: Kenarlarını temizleyip ortadan ikiye kesip, rende domates ile yağsız tavada soteliyorsunuz, yaklaşık beş dakika kadar. Sonra soğutup istediğiniz ölçülerde kilitli poşetlere doldurabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman soğanı doğradıktan sonra direk buzlu hali ile fasulyeleri tencereye atabiliyorsunuz.

 

 

bamya-nasil-kurutulur_646x340

 

Bamya: Ayıklayıp yıkadıktan sonra bir avuç kadar limon tuzu attığınız kaynayan suya bastırıyorsunuz. Rengi dönmeye başladığında sıcak sudan çıkarıp hafif kurulayıp dolap poşetlerine koyup, üzerine de doğranmış domates ekliyorsunuz ve buzluğa atıyorsunuz.

 

havuc-nasil-bir-bitkidir_646x340

 

Havuç: Dondurmak için havuçları teker teker kazıyın. Çorba, salata, pilava koyulacak şekilde küp küp kesin ve çok hafif haşlayın, soğuduktan sonra poşetlere koyup kaldırın.

BUNU DA OKU:  7 adımda kışa özgü doğa dostu kişisel bakım nasıl yapılır?

 

 

enginar_k

 

Enginar: Ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır. Derin dondurucuya kaldırmak için enginarları bütün veya doğanmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve doğrudan dondurucuya kaldırın veya iki dakika süre ile şok haşlama (haşlama suyu içerisine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin) yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, suzun ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın. Altı aydan fazla beklediği takdirde ilk koyduğunuz tadı almanız zorlaşabiliyor.

 

 

Bunch of asparagus --- Image by © Nation Wong/Corbis

 

Kuşkonmaz: 15 cm uzunluğunda parçalara kesilir ve iyice yıkanır. Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır. Kuşkonmazlar haşlandıktan sonra içlerinden rengi bozuk olanlar ayrılır. Kuşkonmaz haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır.

 

 

soganSoğan: Bütün veya doğranmış olarak dondurulabilir. Dondurucudan çıkarıp hemen kullanmak isterseniz, doğrayarak saklamanızda fayda var. Yıkanan soğanlar 3-6 mm boyutlarında kesilerek paketlenir ve dondurulur.

 

 

 

 

 

 

biber

Biber (sivri biber veya çarliston): Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyip dondurucuya kaldırın. Donmuş halde kullanabilirsiniz.. 8-10 ayda tüketin. Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır. Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kırmızı biberleri yıkayıp, patlamasın diye bıçakla delip fırın tepsisine dizip, önceden 200°C’de ısınmış fırın içerisinde közleyin. Biberler soğuduktan sonra kabuğunu soyup, sapını kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Temizlenmiş biberleri güzelce yıkayıp, kuruması için süzgece dizin. Sonrasında ihtiyacınız ölçüsünde poşetlere doldurup dondurucuya kaldırın. Biberleri kullanmadan önce çözdürüp, sonra kullanabilirsiniz. Depolama süresi 8-10 aydır.

 

spanakresim6

Taze yumuşak yapraklı ıspanaklar temizlenir, yıkanır doğranır ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Ispanakların derin dondurucuda depolama süresi dokuz aydır. Ispanağı şok haşlama yapacaksanız, iki dakika süre ile kaynar su içerisine bıraktıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın.

 

beyaz-lahana-salatasi

 

Taze ve sert lahanalar temizlenir, doğranır poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Lahanaların derin dondurucuda depolama süresi 8-10 aydır. Lahanayı şok haşlama yapacaksanız, iki dakika süre ile kaynar su içerisine bıraktıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın.

BUNU DA OKU:  115 su markasının 105'i sınıfta kaldı

 

 

Maydanozun-Faydaları

Maydanoz: Temizlenir ve sap kısımlarından yaprakları ayıklanır. Güzelce yıkanır, süzülür ve yaprakları doğranır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın. Maydanozların derin dondurucuda depolama süresi sekiz aydır. Ayrıca maydanoz gibi fesleğen, nane ve dereotunu da yıkayıp iyice kuruttuktan sonra buz kalıplarına koyarak üstüne su ekleyip buzluğa koyabilirsiniz.
Buz kalıplarının içinde donan küpleri bir buzdolabı poşetine doldurup, gerekli olduğunda alıp kullanabilirsiniz.

 

red-tomato-meteorite

 

Domates: İşte yazın en çok beklenilen sebzelerinden biri. Eğer bu lezzetli domatesin tadından ve renginden kışın da yararlanmak istiyorsanız eminim kilolarca domatesi organik pazarlardan toplamaya başlamışsınızdır bile. Fiyatlarının en düşük olduğu dönemler yaklaşıyor. Domatesleri rondodan geçirip ocağa koyup, yağsız olarak kaynatın. En küçük boy buzdolabı poşetlerine doldurup, buzluğa kaldırabilirsiniz soğuduğunda. Saklama süresi 10-12 ay arasıdır.

 

 

Çilek-Nedir-Çilek-Nerde-Yetiştirilir-Çilek-Neye-İyi-Gelir-Çilek-Sağlık-Açısından-İyi-m

 

Çilek: Önce geniş bir tepsi içinde birbirine değmeyecek şekilde dondurmalı, sonra poşetleyerek derin dondurucuya koymalısınız.

 

 

 

 

Dondurucunuza başka neler koyabilleceğinizle ilgili bir kaç fikir….

Komposto yapmak için erik, kayısı, kızılcık, çilek, vişne, böğürtlen koyabilirsiniz. Meyveleri iyice yıkayıp kurutup poşetleyin. Çıkarınca komposto yapacaksanız tencereye atıp üzerine şu ilave edip kaynatın. Taze meyveleri komposto yaparken şekeri su kaynamadan koyarsanız meyveler dağılmaz.
Meyveleri reçel yapmak için koyuyorsanız, vişnenin çekirdeklerini çıkarıp poşetleyin. Reçel yapmak için üstüne şekeri ilave edip ocağa koyun.

Portakal ve limon kabuklarını rendeleyip küçük poşetlerle dondurun. Keklerde kullanabilirsiniz.

Sarımsakları ezip plastik bir kabın içinde dondurabilirsiniz. Daha sonra kaşıkla üzerinden kazıyarak istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

Yaprak sarması, karalahana sarması ve çeşitli biber dolmalarını poşetleyip saklayabilirsiniz. Çıkarınca dönük olarak tencereye dizin üzerine zeytinyağı ve sıcak şu ekleyip kısık ateşte pişirin.

Eğer çok vaktiniz yoksa kıymayı soğan ve salça ile kavurup dondurabilirsiniz. Sakın tuz koymayın. Tuz asitleşmesine neden olabilir. Yemeklerinize hazır kıyma ile başlayıp zaman kazanabilirsiniz. Bu şekilde karnıyarık içini de hazırlayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Doğru nefes almayı biliyor musunuz?

Her türlü köfteyi hazırlayıp dondurabilirsiniz. Pirinçli köfte, kuru köfte, sulu köfte için köfte, balık köftesi, tavuk köftesi, sebze yemekleri için küçük köfteler hazırlayıp yağlı kağıt serip tepside dondurabilirsiniz. Daha sonra poşetleyip kaldırın.

Artan keklerinizi streç filme sarıp dondurun. Yemek istediğinizde çıkarıp oda ısısında bırakın. Yavaş yavaş koyduğunuz andaki tazeliğine dönecektir.

Hazır yufkadan sigara böreği, buzluk böreği, mantarlı börek gibi börekler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepside dondurun. Daha sonra poşetleyin. Çıkarınca dönük olarak tepsiye dizip yumurta sarısı sürerek pişirin.

Ev mantısı hazırlayıp poşetleyip dondurabilirsiniz.
Eğer küçük bebeğiniz varsa ve onun için her gün ayrı çorba hazırlamaya yetişemiyorsanız hazırladığınız çorba hiç ellenmemişken buz kalıplarına döküp dondurun ve poşetleyip üzerine tarih atın. Altı hafta tazeliğini koruyacaktır. Çıkarınca küçük bir kaba koyup çok kısık ateşte eriterek kullanın.

Eğer balık dondurmak istiyorsanız balığı iyice temizleyip yıkayın. Süzüldükten sonra bir tabağın içinde dondurucuya koyun. Biraz sertleşince çıkarıp suya daldırın. Üzerini ince bir buz tabakası kaplaması gerekiyor. Daha sonra poşetleyip dondurun. Kullanacağınız zaman dondurucu kokusu sinmesin istiyorsanız süt içinde çözdürün.

Hamsi tava yapmak isterseniz hamsileri temizleyip mısır unuyla unlayıp sırt sırta dizin. Bunun için tek kullanımlık piknik tabaklarından faydalanın. Streç filmle sarıp dondurun. Kullanacağınız zaman tabaktan direkt tavaya alarak pişirin.

Tavuk dondurmak istiyorsanız parçalanmış tavuğu iyice yıkayıp kurulayın. Poşete yan yana dizip dondurun. Üst üste gelmemesine dikkat edin. Çözünürken eşit zamanda çözünmezler çünkü. Çözdüreceğiniz zaman buzdolabının alt rafına alıp çözdürün.

Evde kalmış olan peynirlerinizi dondurucuda saklayın. Çözdürüp börek içi olarak kullanabilirsiniz.

Ev yapımı et yada tavuk suyu hazırlayın. Buz kalıplarına döküp dondurun. Böylelikle az miktarda kullanmak istediğinizde sorun yaşamazsınız.

Hazırladığınız meyve sularının bir kısmını buz kalıplarında dondurun. Meyve suyunu servis ederken bu buzları kullanın. Böylelikle normal buz gibi çözünüp meyve suyunun tadını değiştirmez.

Mumlarınızı da dondurucuda saklayın. Kullanırken daha uzun süre yandığını göreceksiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Şimdi kışa hazırlanmanın tam zamanı” için 7.024 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Yeme İçme
Satın aldığınız su size ne yapar?

Hiç merak etmiyor musunuz satın aldığınız su hayatınızla nasıl oynuyor?

Kapat