Tablolara atılan çorbalar, kendini duvara yapıştıran eylemciler: Just Stop Oil nedir, protestolarında neler yaşanıyor?

Bu yıl, Avrupalı ​​iklim protestocuları, küresel emisyonların acilen azaltılmasına dikkat çekmek için yeni bir taktik benimsedi. Kendilerini müze duvarlarına yapıştırmak, ünlü sanat eserlerine yiyecek fırlatmak ve sık kullanılan yollarda oturma eylemleri yaparak trafiği durdurmak gibi eylemler giderek yaygınlaşıyor. Bu eylemler bazı aktivistler tarafından takdirle karşılansa da bazı grup ve kişiler de bu eylemleri gereksiz, anarşik, saygısız ya da hareket açısından zararlı görerek eleştiriyor.

Just Stop Oil nedir?

Farklı Avrupa kentlerinde başka gruplar tarafından düzenlense de bu tip eylemlerin büyük kısmı İngiltere’deki çevre aktivisti aktivist bir oluşum olan Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdur) tarafından düzenleniyor. Extinction Rebellion ve Insulate Britain’den sonra kurulan Just Stop Oil’in başında, her iki gruptan da organizatörler bulunuyor. Kendi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Just Stop Oil, hükümetin Birleşik Krallık’ta fosil yakıtların keşfi, geliştirilmesi ve üretimi için tüm yeni lisansları ve onayları sona erdirmeyi taahhüt etmesini sağlamak için birlikte çalışan gruplardan oluşan bir koalisyon.

Just Stop Oil ne istiyor?

Grup, Birleşik Krallık hükümetine iklim değişikliğinin potansiyel etkilerinden kaçınmak için tüm yeni fosil yakıt lisanslarını ve üretimini durdurması çağrısında bulunuyor.

Kitlesel fonlama sayfasında grup, “Birleşik Krallık’ta yeni petrol ve gaz kaynaklarının çıkarılmasına izin vermek, çocuklarımızı öldürecek ve insanlığı unutulmaya mahkum edecek müstehcen, soykırımsal bir politikadır. Sadece durması gerekiyor,” diye belirtiyor.

Grup, açıklamada “Hükümetin yeni fosil yakıt çıkarımı için müstehcen sübvansiyonlar ve vergi indirimleri yoluyla fosil yakıt endüstrisini aktif olarak etkinleştirdiğini,” belirtiyor ve sivil itaatsizlik ve şiddet içermeyen direniş eylemlerinin talepleri karşılanana kadar devam edeceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Şimdiye kadar neler yaşandı?

Protestolar mart ayında, Just Stop Oil protestocuları kendilerini kale direklerine yapıştırarak ve bağlayarak futbol maçlarını kesintiye uğratmasıyla medyada dikkat çekmeye başladı.

Protestocular davul çalıp işaret fişekleri atarak Bafta Ödülleri’ni bastı.

Grubun üyeleri, Birleşik Krallık’taki petrol tesislerine girişleri engellemek ve benzin pompalarına zarar vermek için Extinction Rebellion ile işbirliği yaptı ve bu da çok sayıda tutuklamaya yol açtı.

Just Stop Oil’den aktivistler, kendilerini Manchester Sanat Galerisi’ndeki bir Turner tablosuna yapıştırdılar.

Silverstone’daki Britanya Grand Prix’sinin pistine baskın düzenleyerek pisti kapattılar.

Grup, ekim ayı boyunca protestolar yoluyla aksamaya neden olma sözü vererek bir aylık eylem planı başlattı.

BUNU DA OKU:  Eksi iki milyon ağaç!

Günlerce süren eylemlerde protestocular kendilerini Londra’nın işlek caddelerine yapıştırarak ve oturma eylemleri yaparak trafiği durdurdu.

İki protestocu Dartford Geçişi üzerindeki Kraliçe II. Elizabeth köprüsüne tırmandı ve polisin rotayı kapatmasıyla kilometrelerce trafiğe neden oldu. Aktivistler, hükümet tüm yeni petrol ve gaz lisanslarını sona erdirme sözü verene kadar köprüde asılı kalmaya yemin ettiler. Eylem ertesi gün barışçıl bir şekilde sonlandırıldı.

Protestocular Londra’daki Park Lane’deki Aston Martin teşhir mağazasına turuncu boya sıktı.

Londra’daki Birleşik Krallık Ulusal Galerisi’nde bulunan Van Gogh’un Ayçiçekleri tablosunun üzerine domates çorbası attılar.

Destekçiler bir hükümet binasının üzerine çorba attı ve İçişleri Bakanı’nı konuşmak için davet etti.

Lüks araba markalarının teşhir mağazalarının dış cephelerine turuncu boya atıldı.

Just Stop Oil bu protestoları gerçekleştiren tek grup değil. Yıl içinde Avrupa’nın çeşitli kentlerinde benzer protestolar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

BUNU DA OKU:  Tarkan’dan Seferihisar'ın Mutlu Yuva'sına destek

Yakın zamanda aktivistler Avustralya Ulusal Galerisi’nde Andy Warhol’un Campbell’s Soup I adlı eserinin çerçeveli baskılarının üzerine mavi keçeli kalemle karalamalar yaparak bir protesto düzenlediler. Stop Fossil Fuel Subsidies grubuna mensup protestoculardan biri kendini bir baskıya yapıştırmaya çalıştı.

Ultima Generazione – Last Generation – grubundan İtalyan aktivistler, Roma’daki bir Vincent van Gogh tablosunun üzerine bezelye çorbası attılar. Van Gogh eseri de protestolarda hedef olan diğer eserler gibi camla korunuyordu.

Mayıs ayında, tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir kadın kılığına girmiş bir adam, Paris’teki Louvre Müzesi’nden çıkarılırken Mona Lisa’ya bir parça kek fırlattı ve insanlara “Dünyayı düşünün” diye bağırdı.

Aktivistler Milano’da (Ultima Generazione, Ağustos), Melbourne’de (Extinction Rebellion, Ekim), Potsdam’da (Letzte Generation, Ekim) ve Madrid’de (Kasım) kendilerini sanat eserlerine ve galeri duvarlarına yapıştırdılar. Prado gibi galeriler “bir protesto aracı olarak kültürel mirası tehlikeye atmayı reddetti”.

Temmuz ayında İtalyan iklim protestocuları, Floransa’daki Uffizi Galerisi’ndeki Sandro Botticelli’nin Primavera’sını kaplayan cama ellerini yapıştırdı. Aynı sıralarda, Just Stop Oil üyeleri de kendilerini Londra, Manchester ve Glasgow’daki ünlü eserlerin çerçevelerine yapıştırdılar ve Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği’nin bir kopyasının altına sprey boyayla “Yeni Petrole Hayır” yazdılar.

Almanya’daki Barberini Museum’da asılı olan Claude Monet tablosunun üzerine patates püresi fırlatan aktivistler tutuklandı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Hayat, İklim Değişikliği, Sanat ve Tasarım
Çevre için ilham veren kadınlar I: Vandana Shiva

Çevre hareketinde kadın gücüne inanıyoruz. Her ay takipçilerimizle ilham olabilecek bir kadının yaşam öyküsünü ve çevre mücadelesini paylaşıyoruz. İlk konuğumuz

Kapat