Dikey tarım gökdeleni Mashambas fakirlik ve açlığa savaş açıyor

Harika görünmesinin yanında bu gökdelen taşınması kolay bir tarım mucizesi. Tasarımcılar Pawel Lipiński ve Mateusz Frankowski Mashambas Gökdelenini Sahra altı Afrika ülkelerinde kötü durumda olan küçük çiftçilere yardım etmek ve bir “çevreci devrim” başlatmak için tasarlamış. Mashambas’da çiftçilik eğitimleri ile beraber aynı zamanda ürünlerin satılacağı bir pazar da bulunuyor.

Her ne kadar yoksulluk seviyeleri son 30 yılda %20 oranında düşmüş olsa da, çoğu Afrika ülkesinde bu oranlar istenildiği hızda düşmüyor. Afrika kıtasında bulunan 53 ülkenin 48’ini içeren Sahra altı Afrika bölgesinde nüfusun %40’ı mutlak fakirlik seviyesinde yaşamakta. Tasarımcılar Pawel Lipiński ve Mateusz Frankowski çoğu küçük çiftçi olan bu bölgedeki nüfusun en büyük sorunlarının kötü altyapı, limitli bir ekonomik pazar, güçsüz hükumetler ve iç savaşlar olduğunu belirtiyor.

TIKLAYIN: Organik tarım tüm dünyayı besleyebilir, eğer izin verirsek

En fakir insanlara çevreci bir devrim getirmenin umudu ile Lipiński and Frankowski bu yüzden Mashambas Gökdelenini tasarlamış. Taşınabilir ve fonksiyonel yapısı ile bu tasarım aynı zamanda oldukça önemli bir ödül olan eVolo Gökdelen Yarışmasını da kazandı. Mashambas ismi, Swahilide tarıma elverişli arazi anlamına geliyor.

Mashambasın yeniden tasarlanabilir ve taşınabilir katlarında depolar, ürünleri buraya taşımaya elverişli dronelar, eğitim alanları, tarım yapılacak alanlar ve en alt katında olmak üzere bir pazar bulunuyor. Ürünleri depoya taşımaya yarayan dronelar aynı zamanda yiyecek ihtiyacı olan bölgelere de bu ürünleri taşıyabiliyor.

En alt katında bulunan pazar ise insanları buraya çekip, sürdürülebilir gıda eğitimleri hakkında daha fazla kişiyi bilgilendirmeyi hedefliyor. Binanın kapasitesi gelen kişilerin sayısına göre ayarlanabiliyor ve yerel halk kendi kendine yetebilir hale gelirse gökdelen sökülüp başka bir yere taşınabiliyor.

Mashambas aynı zamanda bölgeye ucuz gübre ve modern tarım araçlarını da sağlamayı hedefliyor. Lipiński and Frankowski bugün fakirlik ve açlığın sadece Afrika kıtasında var olduğu imajının dünyanın nüfusu 2050 yılında 9 milyara ulaştığında ve küresel gıda sıkıntısı başladığında değişebileceğini savunuyor. Tasarımcılar doğru yöntemler ile Afrika’nın kendine ve hatta dünyaya bile yeterli yiyeceği sağlayabileceğine inanıyor.

BUNU DA OKU:  Kaz Dağları mücadelesi devam ediyor

Kaynak: Inhabitat

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Sanat ve Tasarım, Teknoloji
Türcülük ve cinsiyetçilikten uzak bir yaşam için: Kadıköy Hayvan Hakları Çalışma Grubu kuruldu!

Türcülük ve cinsiyetçilikten uzak, doğanın hayvanlara tanıdığı yaşama hakkını korumak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için gönüllüler 11 Nisan 2017'de...

Kapat