Akkuyu Nükleer Santralinde işler iyice karıştı: Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu projeden çekildi

8 yıl önce imzalanan Akkuyu Nükleer Santrali projesi anlaşmasının Rosatom ortağı konumunda olan Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu projeden çekilme kararı aldı.

Firma yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre; CKK konsorsiyumu 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip ve yatırım bedeli 20 milyar doların üstünde olan Akkuyu NGS’ye ortak olma konusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile yaptığı görüşmelerde ticari konularda anlaşma sağlayamadı.

Ortaklık henüz resmiyet kazanmamıştı

Türk şirketlerin santrali işletecek Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 49’unu alması öngörülüyordu, ancak ortaklığı resmi hale getirecek hissedarlar anlaşması henüz imzalanmamıştı. Projede Rusya’yı temsil eden devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, geçen yıl ortasında projeye ortak olarak Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’tan oluşan konsorsiyumu alma kararı almıştı.

Ancak Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, ortaklığın henüz resmiyet kazanmadığını çünkü yüzde 49 hisseyi devralmadıklarını ifade ederek, “Almak da istemedik. Çok fazla belirsizlik var. Genel olarak birtakım sıkıntılar var. Parasal sıkıntılar var. Biz belirsiz bir şeyin içinde yer almak istemeyiz. Zaten projenin 2023’e yetişme imkanı yok. Rus tarafından belirsizlik giderilmeden biz hisse devri istemedik” dedi.

Rusya’ya piyasa değerinin 3 katı alım garantisi verildi

Birgün Gazetesi yazarı ve Nükleer Karşıtı Platform üyesi Özgür Gürbüz de iddialara ilişkin #ÖZGÜRÜZ’e yaptığı açıklamada kararının süpriz olmadığını ifade etti. Gürbüz, “Bu projenin ne kadar pahalı olduğunu defalarca dile getirdik. Ekonomik ve proje uygun değildi” dedi. Rusya’nın geçtiğimiz günlerde Mısır ile benzer bir anlaşma yaptığına dikkat çeken Gürbüz, aynı proje için alınan ücretin 30 Milyar Dolar olduğunu söyledi.

Kurulacak olan santral ile birlikte elektrik fiyatının da artacağını söyleyen Gürbüz şu ifadeleri kullandı: “Türkiye diyor ki; proje çalıştığı gibi büyük bir oranını almaya başlayacağım. Rusya’ya verilen alım garantisi Kilowatt saat başına 12,35 Dolar Cent. Halbuki piyasada elektriğin şuan fiyatı 4 ile 5 dolar Cent. Yani 3-4 katı bir para.”

BUNU DA OKU:  Nükleer enerji tüm yönleriyle tartışılacak

Gürbüz: Projeden çıkılması gerek

Hükümetin bu projeden derhal çekilmesi gerektiğini söyleyen Gürbüz, “Normal bir devletin bu projeden her şekilde vazgeçmesi gerekiyor. Hatta eğer tazminat ödemek gerekiyorsa bu bile ödenmeli. Çünkü bu projeler riskli projeler. Halkın buna ciddi tepkisi var. Hükümet bu riski göze alabilir. Fakat kredi veren kuruluşlar bu ihtimalleri de göz önünde bulunduruyor” sözlerini kullandı.

Rusya ile ilişkiler her an değişebiliyor

Artı Gerçek için projeyi değerlendiren Pelin Cengiz ise Akkuyu’yu hem Türkiye’nin hem Rusya’nın gerçek bir kara deliğine benzetiyor. Rusya ile ilişkilerin gerek ekonomik gerekse jeopolitik sebeplerle anlık olarak değişebildiğini söyleyen Cengiz, diğer yandan, stratejik yatırım statüsüne sahip projenin KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği, arazi tahsisi, kredi faizi desteği, stopaj desteği ve bazı şartlarda KDV iadesi imkanlarına sahip olduğuna dikkat çekti.

Bu durum da Türkiye’nin henüz ortada olmayan, akıbeti sürekli değişen bir projeden gelecek elektriğe harcayacağı miktar durduğu yerde sürekli artmasına yol açıyor.

24 Kasım 2015 tarihinde de bir Rus savaş uçağının Türkiye jetleri tarafından düşürülmesiyle Moskova ile Ankara arasında yaşanan gerilimin ardından Rusya’nın Türkiye’ye karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlar, Akkuyu’nun inşası ile ilgili soru işaretleri yaratmıştı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji
Çok çok uzak galaksilerden gezegenimiz Dünya’ya: İstilacı türlerin ve porg’ların tehditi

Çevresel tedbirlerin alınmaması ile insan faaliyetlerinin neden olduğu türlerdeki habitat değişimi ekosistemler için ciddi bir tehdittir.  Özellikle biyoçeşitlilikte azalmalara ve...

Kapat