Türkiye bahar havası yaşıyor: Ocak ayı normalin 2,1°C üstünde geçti, sıcaklıklar daha da artacak

Son hava durumu değerlendirmelerine göre, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Zonguldak ve Çorum çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Meteorolojinin hava durumu tahminlere göre, hava sıcaklığının kuzey, iç ve batı kesimlerde 2 ila 6 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı bekleniyor. Bu durum sonbahar aylarından beridir yaşadığımız sıcaklık dengeleri ile aynı düzlemde devam etmekte.

2017 sonbaharı 1,0°C daha sıcak geçti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün analizleri eylül ayından itibaren Türkiye’nin mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklıkta sonbahar mevsimini geçtiğini gösteriyor. 1981-2010 ortalamalarına göre sonbahar mevsimi ortalama sıcaklığı 14,7°C iken, 2017 yılı sonbahar mevsimi ortalama sıcaklığı 15,7°C ile mevsim normallerinin 1,0°C üzerinde gerçekleşmiş.

Eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan sonbahar mevsimine ait ortalama sıcaklıklar, sadece ekim ayında mevsim normallerinin altında geçerken, Türkiye’nin kuzeybatı ve batı bölgeleri ile Hatay, Kırıkkale, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Tunceli ve Batman dolaylarında mevsim normalleri civarında, diğer kesimlerinde ise mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Aralık ve ocak ayları da mevsim normallerinin üzerindeydi

Buna ek olarak geçtiğimiz aralık ve ocak ayı da mevsim normallerinin üzerinde geçti. Özellikle ocak ayı verilerine bakarsak, uzun yıllar ocak ayı ortalama sıcaklığı 2,7°C iken 2018 ocak ayı 4,8°C olarak gerçekleşmiş. Türkiye’nin özellikle doğu kesimlerinde 2,1°C’lik bu ısınma daha çok hissedilmiş gözüküyor.

1970’den beridir ortalama sıcaklık giderek artıyor

Yalnız bu durum çok yeni bir durum değil. 2005, 2006 ve 2011 yılları haricinde 1998 yılından beridir sonbahar sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde gerçeklemiş.

Hatta daha uzun bir döneme baktığımızda 1970 yılından itibaren 8 yıllık dönemlere ayrıldığında (1970-1978, 1979-1987, 1988-1996,1997-2006, 2007-2016) son dönemdeki ortalama sıcaklık farkı 1,2°C artmış olarak gözükmekte. Uzun dönemli artışa baktığımızda da yukarı doğru çıkan bir grafik görüyoruz.

BUNU DA OKU:  Nerede bu arılar?

Küremiz de ısınmakta

Küresel değerlere baktığımız zaman da 2017 yılının, 2016’dan sonra yeryüzünde kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu görüyoruz. Özellikle, sıcak dönemlere yol açan El Nino kasırgasının etkisi olmamasına rağmen görülen bu sıcaklık uzmanları endişelendiriyor.

Biliminsanları insan kaynaklı bu küresel ısınmanın hali hazırda 1,5 °C göreceğini savunuyor. Hesaplamalara göre iklim değişikliğinde artık geri dönüşü olmayacak 2°C’lik bir değişim, eğer 500 milyar ton olarak belirlenen karbon bütçemizi de harcarsak kendini iyice gösterecek.

2°C’lik bir ısınma felaket anlamına geliyor

Küresel anlamda 2°C ‘lik bir ısınma  Kuzey Kutbu buz oranının her yıl %30 oranında azalması, yıkıcılıkları da %15 oranında artmış fırtına ve kasırgalar, her yaz rekor kıran yeni bir sıcaklık dalgası,, kuraklık mısır ve buğday ürünlerinde %20 oranında azalan verim ve daha fazla orman yangınlarını anlamına geliyor.

Türkiye’de ise 2°C’lik ısınma zaten sıcak olan Akdeniz iklimin daha da ısıtarak ve hatta bazı bölgelerde 5°C’lik ısınma alanları oluşturarak kendini gösterecek. Bunun sonucunda Türkiye’de yağışların yaz döneminde %30 azalması ve yıl boyunca kurak dönemlerin uzaması ve değişmesi bekleniyor.

İşin bizi düşündüren yanı ise, şu andaki karbon salımını göz önünde tutarsak, 500 milyar tonluk bütçemizi 13 yılda harcayacakmışız gibi görünüyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Akkuyu Nükleer Santralinde işler iyice karıştı: Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu projeden çekildi

8 yıl önce imzalanan Akkuyu Nükleer Santrali projesi anlaşmasının Rosatom ortağı konumunda olan Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu projeden çekilme...

Kapat