Yeşil Mercimekli Balkabağı Salatası

Mis kokulu domatesleri, çıtır çıtır salatalıkları, kütür kütür biberleri gelecek yıla kadar özleyeceğim çünkü eylül ayından sonra bu sebzelere soframda yer vermiyorum. Salatayı çok seven birisi olarak sonbahar ve kış aylarında daha farklı alternatifler hazırlıyorum. Bu hafta size kasım ayı sebzelerinden oluşan bir mevsim salatası tarifi sunuyorum. Mevsimsel sebze ve meyve tüketmek hem doğa hem sağlığımız için çok önemli. Kasım ayının vazgeçilmezi balkabağı ise hem vitaminlar açısından zengin olmasının yanı sıra ruh sağlığımıza iyi gelen bir sebze.

Fotoğraf: Henry Perks

Ufak parçalara ayırdığım balkabağını zeytinyağı, tuz, biber, kekik ve zerdeçal ile aynı şekilde parçaladığım pancarı ise zeytinyağı, kekik, tuz ve biber ile harmanladım. Ayrı ayrı kapaklı kaplarda fırına verdim. 200 C fırında 30 dk pişirdim. Onlar fırında pişerken diğer yandan yeşil mercimekleri diri kalacak şekilde haşladım. Gaziantep’ten aldığım Antep fıstığı ve pazardan aldığım nar ile zenginleştirdim. Sosu için klasik bir salata sosu hazırladım: zeytinyağı, (salatada meyve olduğu için tatlı yakışıyor) bal, nar ekşisi, limon suyu, elma sirkesi, tuz , karabiber, kimyon. Besleyici ve lezzetli bir salata oldu. Vejetaryen ve vegan dostların da rahatça tüketeceği proteini bol sağlıklı bir salata.

Fotoğraf: Louis Hansel

Balkabağı yerine turuncu havuç pancar yerine de mor havuç kullanabilirsiniz, o zaman havuç salatası olur elbette : ) Antep fıstığı yerine başka kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz. Bende yoktu ama sizde varsa maydanoz gibi yeşillik de ekleyebilirsiniz. Salatanın renkleri artmış olur. Doktorlarımız, bu aylarda bol renkli beslenmenin önemini vurguluyorlar. Sebzeleri suda haşlamak aynı etkiyi yaratmıyor, o nedenle fırınlamanızı öneriyorum. Üstelik, renkli sebzelerin renkleri suyuna da geçiyor. Renklerin suya geçmesindense tabağımda kalmasını tercih ediyorum.

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

BUNU DA OKU:  Nisan ayı sebze ve meyveleri
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Hayat, Yeme İçme
Artan Ekmeğinizden Taze Makarna Tarifi

Mevsimsel ve yerel ürünleri kullanmak, sıfır atık felsefesini benimsemek ama lezzetten ödün vermemek. İnstagram'daki Chez_Onur hesabımın genel çerçevesini bu şekilde

Kapat