Artan Ekmeğinizden Taze Makarna Tarifi

Mevsimsel ve yerel ürünleri kullanmak, sıfır atık felsefesini benimsemek ama lezzetten ödün vermemek. İnstagram’daki Chez_Onur hesabımın genel çerçevesini bu şekilde özetlemek mümkün. Bundan sonra tariflerime, benim de takipçisi olduğum yesilist.com‘da yer vereceğim. 

İlk olarak sizlerle taze makarna yapacağız. Daha önce denemediyseniz, bir kez evde makarna yaptıktan sonra istediğiniz sosla makarnayı birleştirip sofraya getirmenin (ve elbette yemenin) keyfine varacaksınız.

Taze makarnayı sevmeyen yoktur herhalde. Güney İtalya, “cucina povera” (yani yoksulların mutfağı) denen ve çok basit malzemelerle yapılan yemekleriyle ünlü. İtalyan annelerin ve ninelerin sadece pangrattato, yani ekmek kırıntısı kullanarak yaptıkları makarna çeşitleri var. Sürdürülebilir mutfağın, geçmişten gelen iyi ve lezzetli bir örneği.

Peki, cucina povera’dan esinlenerek nasıl taze makarna yaptım? Bayat ekmeği ve kullanmadığım ekşi mayayı makarna hamuruna katarak. Aslında malzeme basit. Fırında kavurduktan sonra robotta çekip un haline getirdiğim bayat ekmek. Ekşi mayalı ekmek yaparken ayırdığım ekşi maya. Zeytinyağı, un, tuz. Taze makarnayı semola’dan yani irmik unundan yapmak en iyi sonucu veriyor. Bu un sadece İtalya’ya özgü değil, ülkemizde de farklı üreticileri bulunuyor. Taze makarnada esas ölçüm 100 gr una 1 yumurta. Bu hamuru yaparken ise 50 gr çekilmiş ekmeği, 25 gr semolayı ve 25 gr tam buğday ununu karıştırdım. 1 yumurta yerine 35 gr ekşi maya kullandım. Tuzunu da ekleyip hamuru yoğurdum. Lezzet için zeytinyağı ekledim. Hamurun kendisine gelmesi için buzdolabında 12 saat beklettim, sonra tezgaha alıp makarna makinesinde incelttim ve ufak parçalara ayırıp haşladım. Taze makarnayı bu şekilde de afiyetle yiyebilirsiniz. 

Ben bu basit makarnaya basit ve lezzetli bir sos yakışır diye düşündüm. Dolapta halihazırda bulunan malzemeden hızlıca bir sos yaptım: soğan, ıspanak sapı, yer fıstığını zeytinyağında çevirdim. Makarnayı ekledim, makarna suyundan da birkaç kaşık, hepsini karıştırdım. Siz, istediğiniz herhangi bir sosla afiyetle tüketebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Hayvanlar da nefes alır

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (chez_onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel, Yeme İçme
Şiddetsiz İletişim Festivali Başlıyor

29 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında 20 eğitmen ile birlikte toplam 16 oturum sunalacağı 'Şiddetiz İletişim Festivali' çevrimiçi başlıyor. Kitaplığık için

Kapat