Zerdeçallı karnabahar pilavı

Bu hafta, sonbaharda sıkça gördüğümüz ama hakkını veremediğimiz bir sebzeyi kullanıyorum. Karnabahar, nam-ı diğer karnabit. Ben bu sebzeyi farklı şekillerde kullanmayı seviyorum. Sizlerle ilk olarak pilav halini paylaşacağım. Pilâvda şifa kaynağı zerdeçal da kullanıyorum.

Bu tarifte mutfak robotu kullanıyorum. Miktarlar göz kararı. İsterseniz hepsini eşit miktarda kullanın isterseniz ismine yakışan şekilde karnabahara ağırlık verin. Sırayla çiğ fındığı, havucu ve yapraklarıyla birlikte karnabaharı robottan geçirdim. Burada önemli olan hepsini iri bulgur boyutuna getirmek. Pilavı malzemeyi kavurarak ve uzun sürede pişirdiğim için, sıcaklığa dayanıklı, döküm veya çelik bir tencere kullanıyorum.

Tencerede az zeytinyağıyla önce fındığı kavuruyorum. Daha sonra havucu ekliyorum. İki dakika kavurduktan sonra karnabaharı da tencereye alıyorum. (Pazardan karnabahar alırken yaprağını da alın lütfen. Pazarcılar genellikle bunları ya atıyorlar ya da tezgâha altlık olarak kullanıyorlar. Ben bu pilavda sebzenin yapraklarını da kullanıyorum.) Biraz zeytinyağıyla birlikte tencereye koyuyorum. Karışıma baharat ekliyorum: kimyon, tuz, pul biber, karabiber, kişniş, zerdeçal. Bir yandan sebze karışımını kavurmaya devam ederken diğer yandan ufak bir tencerede arpa şehriye haşlıyorum. Sebzelerin olduğu tencereye haşlanmış şehriyeyi de ekliyorum. Şehriyenin haşlama suyundan tencereye birkaç kaşık ekliyorum, kavurma esnasında tencerenin dibinde oluşan lezzeti kaybetmemek için. Sebzeyle şehriyenin lezzetini birbirine karıştırmak için kavurmaya devam ediyorum. Tabağa aldıktan sonra üzerine tulum peyniri rendeliyorum. Sıcakken eriyen peynir bu sebzelere çok yakışıyor.


Tulum peyniri yerine tuzlu başka bir peynir de kullanabilirsiniz. Pilava istediğiniz gibi baharat ekleyebilirsiniz. Ben kimyonu mutlaka kullanın derim. Bu yemeğe acıyı özellikle yakıştırıyorum. Asya mutfağını seviyorsanız köri ekleyebilirsiniz. Fındık yerine (Nazlı Pişkin’in yazdığı gibi “kim der ki yer fıstığı nohut ve bezeyle ile akraba”) aslında bir baklagil olan yer fıstığı kullanabilirsiniz. Şehriye yerine kuskus deneyebilirsiniz. Arpa yerine tel şehriye kullanmanızı önermiyorum çünkü istediğimiz kıtırlığı vermiyor. Evde pirinç pilavınız varsa bu “yalancı” pilava ekleyebilirsiniz. Arpa şehriyeyi haşladığınız su çok az miktarda olacaktır, çiçeklerinize verebileceğiniz gibi geçen hafta yazdığım kış çorbasını yaparken kullanabilirsiniz.

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

BUNU DA OKU:  Bursa'da hiçbir kimyasal madde kullanmadan tarım yapılacak Ekolojik Yaşam Merkezi kuruluyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan
Zerdeçallı kış çorbası

Havalar iklim değişikliğinin de etkisiyle henüz bir çok şehirde çok soğumadı ama çorba bizim sofralarımızın vazgeçilmezi. Bağışıklığımız için son derece

Kapat