Şubat’ta yenilebilecekler
Neredeyse en soğuk aylardan biri olan şubat geldi çattı. 1000’li yılların başında yaşamış olan Farslı filozof, hekim, bilim adamı olan İbn-i Sina; sebze ve meyveyi mevsiminde yemenin önemine dikkat çekmiş, “Sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin” şeklinde bir öneride bulunmuş. Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri, günümüzde yeniden keşfedilmeye başladı.
Peki şubat ayında hangi sebze ve meyveler yetiştirilmekte ve biz hangi meyve ve sebzeleri yemeliyiz? İşte size şubat ayında yetişen meyve ve sebzelerin listesi: Beyaz lahana Brokoli Havuç Ispanak Karnabahar Kereviz Pırasa Defne yaprağı Hindiba Yeşil Kabak Mandalina Pazı Kestane Roka Ayva Greyfurt Armut Muz Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın. Kendisi kadar yeşil saplarının da çorbalarda kullanıldığı kerevizi bu kış aylarında rahatça bulabilirsiniz. Salatalara, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Daha çok orta boy olanları tercih edin, çok büyük olanlar tatsız ve süngerimsi olurlar. Ispanağın yaprakları parlak, yırtık olmayan ve yemyeşil olanlarını tercih edin. Bol C vitaminli mandalinanın birçok çeşidi mevcut. Kokulu, çekirdekli gibi. Siz satın alırken kabuğu lekesiz, sertçe ve parlak renkli, elinize alınca da çok hafif olmayanları seçin. Yakında tezgahlarda çağla, turp ve kuşkonmazı görmeye başlarız.
Avrupa kökenli olan kuşkonmaz, ülkemizde mutfaklara yeni giren bir sebze. Daha çok soğuk meze ve salatalarda kullanılan beyaz kuşkonmazı, kabuğunu soyduktan sonra haşlayarak hazırlayabilirsiniz. Eski Mısır’da ilaç olarak kullanılan turpu, biz salatalarda kullanıyoruz. İştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı çok önemli özellikleri olan turpu satın alırken sert, lekesiz ve çatlamamış olanlarını seçmeye dikkat edin. Zamanı geçmekte olan kestane, hindiba, soğan, lahana, pırasa var. Onları fırsat varken bol bol tüketmeli… Soğan ailesinden olan pırasa çorba, sos ve et yemeklerinde sıkça kullanılır. Yakında bitecek olan pırasayı seçerken çok sert olanlarından kaçının. Acımsı bir tadı olan bu salata çeşidi de bizim mutfağımıza yeni girdi. Avrupa’da çok çeşitli yemeklerde kullanılan andiv, salatada ve fırında graten yaparken tercih edilebilir. Yavaş yavaş mevsimi geçen andivleri seçerken, yapraklarının yırtıksız, parlak ve sıkı olmasına dikkat edin. Kış gecelerinin vazgeçilmez eğlencesi kestane de artık bize veda ediyor. Son bir kez ateşte kestane yapmak isterseniz, içi dolu, kabukları parlak, lekesiz ve çatlak olmayanları tercih edin. Balıklardan ise hamsi, kalkan, kefal ve mezgit için tam zamanı.