Daha sürdürülebilir bir yaşam için aşırı kolay 14 öneri

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 22 Nisan’da Dünya Gününü kutluyoruz. Dünyamızın güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla düzenlenen bu günde sürdürülebilir bir yaşamı benimsemek bireysel olarak yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.

Her ne kadar sürdürülebilir yaşama geçmek bazılarına karmaşık gelse de, yapabileceğiniz bazı şeyler gerçekten çok kolay.

İşte daha sürdürülebilir bir yaşama geçiş yapmak için aşırı kolay 14 öneri:

1. Çöpe gıdan gıdaları azaltın

Sadece ihtiyacınız olanı alın. Meyve veya sebzelerin siz tüketmeden bozulacağını düşünüyorsanız, karşık meyve salatası veya çorba yaparak bozulmadan tüketin.

Buradan daha fazla öneriye ulaşabilirsiniz.

2. Suyu kapatın

Dişinizi fırçalarken suyu kapatın, neredeyse 10 litre su siz dişinizi fırçalarken boşa akıyor. Ayrıca sebzelerinizi musluğun altında değil bir kapta yıkayabilirsiniz. Böylelikle her ay 500 litreden fazla suyu boşa harcamamış olursunuz.

Su tasarrufu hakkında daha fazla öneriye buradan ulaşabilirsiniz.

3. Perdelerinizi kullanın

Kombiyi veya klimayı son güç açmadan önce perdelerinizi kullanmayı düşünün. Yazın perdelerinizi kapalı tutarak, kışınsa perdelerinizi açarak oda sıcaklığınızı basit bir şekilde dengeleyebilir, enerji tüketiminizi azaltabilirsiniz.

4. Ampullerinizi değiştirin

2017 yılında hâlâ Edison ampulleri kullanmayalım. Enerji tasarruflu ampulleri tercih ederek hem elektrik faturanızı düşürmek hem de daha az para harcamak mümkün.

5. Çöp gördüğünüz zaman çöpe atın

Dünyaya ve şehrinize bir iyilik yapın, yapabiliyorsanız yerde çöp gördüğünüzde onu ait olduğu çöp kutusu ile buluşturun. Hatta mümkünse geri dönüşüm kutularına atabilirseniz süper olur.

6. Fişi çekin

Bazı aletler kullanmadığınız zaman bile prize bağlı ise elektrik harcıyabiliyor. Fön makinesi, TV, oyun konsolları, şarj aletleri gibi bu elektrik vampirleri sizin düşündüğünüzden çok daha fazla enerji harcıyor.

BUNU DA OKU:  2022'ye bakış ve 2023'e dair umutlar

7. Toplu satın alın

Sıklıkla kullandığınız bazı ürünleri toplu alarak gereksiz ambalaj çöpünden kurtulmuş ve uzun dönemde tasarruf etmiş olursunuz. Eğer mümkünse alışveriş yaptığınız yerlerde direkt hiç ambalaja gerek duymadan kavanozlarınızı yanınızda taşıyarak alışveriş yapabilirsiniz.

8. Faturalarınızı internetten ödeyin

Bir kişinin faturaları her yıl en az 2 kiloya yakın kağıt atık oluşturuyor. Bu kağıtların çöpe gitmesini faturalarınızı internetten ödeyerek önleyebilirsiniz. Hata bazı şirketler faturalarını internetten ödeyenlere indirim sunuyor.

9. Haftada en az bir gününüz etsiz geçsin

Et tüketimi hem sera gazı bakımından hem de su kaynaklarının kullanımı konusunda çevreye çok büyük zararlar veriyor. Bununla beraber Dünya Sağlık Örgütü fazla kırmızı et tüketiminin kansere yol açabileceğini belirtiyor.

Haftada en az bir gününüzü etsiz yemekleri tercih ederek hem sağlığınızı hem de çevreyi koruyabilirsiniz. Et üretiminin çevreye etkileri hakkında daha fazla bilgiye buraya tıklayarak#etsizpazartesi tariflerimize ise buradan ulaşabilirsiniz.

10. Plastik şişelere elveda diyin

Yanınızda plastik şişe taşımak yerine, yeniden kullanabileceğiniz mataraları seçerek gereksiz plastik kirliliğinin önüne geçebilirsiniz.

Alüminyum, çelik ve cam mataraları teker teker incelediğimiz içeriğimize ise buradan ulaşabilirsiniz.

11. Şarj edilebilir pillere yatırım yapın

Eğer özel bir şekilde imha edilmezse pillerin çöpe atılması çevreye çok büyük zararlar verebiliyor. O yüzden pil kullanıyorsanız şarj edilebilir piller ile pil kullanımınızı azaltıp, artık ömrü dolduğu zaman ise pilleri özel toplama kutularına atarsanız çevreye verdiğiniz zararı minimuma indirgemiş olursunuz.

12. Hava kaçaklarını kapatın

Klima ve kombi kullananıyorsanız soğuk havanın gireceği yerleri kapatarak enerji tüketiminizi azaltabilirsiniz. Aynı zamanda klima ve kaloriferlerinizi temizleyerek ısının en verimli şekilde iletilmesini sağlayabilirsiniz.

13. Kompost yapabilirsiniz

Kompost o kadar değerli ki, ismi siyah altın olarak anılmakta. Her gün çıkardığınız çöpün neredeyse yarısı organik maddelerden oluşuyor. Bu maddeleri yeniden değerlendirerek toprağı zenginleştirecek ve bitkileri güçlendirecek kompost üretmek mümkün.

BUNU DA OKU:  Kendi ekolojik evini yapmak isteyenler Gündönümü'nde buluşuyor

Evde kompost üretimi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

14. Geri dönüşümlü ürünleri alın

Geri dönüşüm yaparak çöpün yeniden değerlenmesini sağlıyorsanız, harikasınız! Ama siz de alacağınız ürünlerde geri dönüşümlü ürünleri tercih ederek döngüyü tamamlayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Bir ağacın çevresel, toplumsal ve sosyal 15 faydası

Yalnızca iki ağaç, dört kişilik bir ailenin oksijen ihtiyacını karşılamaya yeter.

Kapat