Düzenli olarak yürüyüş yapmanın 8 faydası

Uzmanlar yıllardır günde 10.000 adım atmanın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vutguluyor. Tüm gününü oturarak geçiren biri değilseniz her gün 40 dakikalık, 3,5 kilometrelik bir yürüyüş yaparak 5.000 adım atmış olursunuz. Diğer günlük aktiviteleriniz ile de geri kalan 5.000 adımı garantileyebilirsiniz.

Yürüyüş yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirmenin beden ve akıl sağlığınız üzerindeki 8 önemli faydasını listeledik.

1. Diyabet riskini düşürür
Yapılan yeni araştırmalar düzenli yürüyüş yapmanın tip 2 diyabet riskini ciddi oranda düşürdüğünü gösteriyor. Glükoz seviyesi normal olan insanlarda bile insülin direnci diyabet hastalığına neden olabiliyor. Britanya’da yapılan bir araştırma düzenli olarak hızlı yürüyüşler ya da egzersiz yapan kişilerin aile geçmişinde diyabet hastalığı bulunsa bile insülin duyarlılığının geliştiğini gösteriyor.

2. Cinsel yaşam kalitenizi artırır
Cinsel yaşam kalitesi ve egzersiz birbiriyle doğrudan bağlantılı. 45-55 yaş aralığındaki kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma düzenli yürüyüş ya da egzersiz yapanların hem cinsel isteğinin hem de cinsel tatminin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

3. Spor salonuna ödediğiniz para cebinizde kalır
Ekonominin çalkantılı olduğu dönemlerde insanların tasarruf etmek için kısıtladığı harcamaların ilk sıralarında spor salonu abonelikleri bulunuyor. Spor salonuna harcayacak paranız yoksa bile her zaman yürüyüş yapacak bir yerler bulabilirsiniz. Haftada 150 dakika orta-yüksek hızda yürüyüş yapmak stres seviyenizi ve kalp hastalığı riskinizi azaltır. Orta hızda yürüyüş dakikada 100 adıma denk geliyor. San Diego Üniversitesi’ndeki araştırmalar yürüyüşlere 10 dakikada 1.000 adımla başlayıp bu rakamı 30 dakikada 3.000 adıma çıkarmanızı öneriyor.

4. Daha az ilaç kullanırsınız
Bational Walkers’ın 32.000 kadın ve 8.000 erkek üzerinde yaptığı sağlık araştırması haftalık olarak en uzun yürüyüşleri yapan katılımcıların diğerlerine göre daha az ilaç kullandığını gösteriyor. Sık ve kısa süreli yürüyüşlerinizi de ihmal etmeyin fakat hafta sonu uzun bir yürüyüşe çıkmayı da unutmayın.

BUNU DA OKU:  Yeni başlayan bahçecilere 4 çevreci öneri

5. Fibromiyalji sendromunun yol açtığı sıkıntıları dindirir
Toplumun %4’ünde bulunan fibromiyalji sendromu yorgunluk, ağrı ve bilinç bulanıklığına yol açar. 32-60 yaş aralığındaki kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma 18 hafta boyunca günde 60 dakika yürüyüş, hafif egzersizler ve haftada 3 gün esneme hareketleri yapan katılımcıların yürüyüş ve bilinç seviyelerinin yükseldiğini, sepresyon seviyelerinin ise düştüğünü ortaya koyuyor.

6. Göğüs kanseri ile mücadeleye yardımcı olur
Journal of Clinical Oncology’de yayınlanan bir araştırmaya göre göğüs kanseri teşhisi konduktan sonra düzenli yürüyüşler yapan kadınların hayatta kalma oranı hareketsiz bir yaşam sürenlere oranla %45 daha fazla. Yale’da yürütülen bir araştırma da kanser teşhisi konmadan önceki yıl düzenli egzersiz yapan kadınların yaşan şansının hareketsiz olanlara göre %30 daha fazla olduğunu gösteriyor.

7. Felç riskini azaltır
University of South Carolina’daki araştırmacılar haftanın 5 günü 30 dakikalık tempolu yürüyüş yapan insanların felç geçirme riskinin ciddi oranda düştüğünü belirtiyor. 18 yıl boyunca 46.000 erkek ve 18.000 kadın üzerinde yapılan araştırma tempolu yürüyüş yapan katılımcıların felç geçirme riskinin daha hareketsiz olanlara oranla %40 daha az olduğunu ortaya koyuyor.

8. Akıl sağlığını korur
İtalya’da hafıza problemlerinden müzdarip 749 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada dört yıl boyunca katılımcıların yürüyüş ve bahçe işleri gibi aktivitelere harcadıkları zaman ölçülmüş. Yürüyüşe en çok zaman harcayanların bunama riskinin %27 oranında azaldığı gözlemlenmiş. Bunun ardında egzersiz yapmanın beyne giden kan oranının artmasını sağlamasının yattığı düşünülüyor. British Columbia’da yapılan yeni bir araştırma da haftada 3 kez 1 saatlik yürüyüşler yapmanın bunama riskini azalttığını, yürüyüş yapan katılımcıların düşünme ve öğrenme becerilerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Spor
Ataşehir taksileri kütüphaneye dönüşüyor

Ataşehir Belediyesi'nden şahane uygulama!

Kapat