Doğa dostu 8 sonbahar aktivitesi

Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde o mevsime özgü deneyimleyeceğimiz birçok aktivite var. Bu aktiviteleri bazen tek başımıza bazen dostlarımızla bazen ailemizle bazen de tanımadığımız bir grup insanın katıldığı bir atölye çalışmasıyla deneyimleyebiliriz.

#1 Yaprak İzleme
Sonbaharın tılsımlarından bir tanesi de renklerin geçişleri arasındaki harmoniyi deneyimlemektir. Yazın sıcakları ile kuruyan yapraklar, sarının, turuncunun ve kırmızın tonları bize sunar. Bu üç renk insanlarda samimi, şefkatli, paylaşımcı ve yaratıcı eylemleri tetikler. Kök, sakral ve güneş ağı çakralarının rengi de bu üç renktir. Köklenmeniz, yaratı olmanız ve parlamanız için size ışık tutan bu üç renkle sonbaharda doğanın ne büyük bir öğretmen olduğunu hatırlamakta fayda var.

#2 Kokularla buluşma
Sonbaharın kokuları için elbette kafanızı evinizin penceresinden bile uzatmanız kafidir. Biraz daha çeşitlilik isteyenler ise yakınlarındaki bahçeleri, milli parkları ve arboretumları (canlı ağaç müzelerini) ziyaret edebilirler.

#3 Bal kabaklı tarifler deneme
Sonbaharın rengindeki bal kabakları ile çorbadan tatlıya, latteden cipse kadar birçok tadı yaratmanız mümkün. Hatta içinden yiyecekler dışından ise dekoratif ev süsleri yapmanız mümkün. Oyulmuş bir kabağın içerisine yerleştirdiğimiz bir mum sonbahar gecelerinde çok iyi bir dosttur. Zihnimiz ateşle hafifler. Unutmadan; mevsime uygun beslenirsek, hem bağışıklık sistemimizi hem de dünyamızı koruyabiliriz.

#4 Mantar toplama
Mantarların mucizevi bir dünyasını vardır. Son araştırmalara göre yapı malzemesiden ilaç endüstrisine kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkan mantarların yiyecek olarak şifasını es geçmemek gerek. Hele ki bir uzman eşliğinde katılacağımız mantar toplama etkinliği sonrası, topladığınız mahsulle kendi yemeğinizi yapmak paha biçilemez bir deneyim sunar.

#5 Turşu yapma
Kış sofralarının vazgeçilmezi turşular için alışveriş zamanı geldi. Domates, biber, havuç, lahana ve nice mevsime uygun sebzeden hazırlayabileceğimiz bu yiyeceğin antioksidan deposu olduğunu unutmayalım.

#6 Kışlık kıyafet alışverişi yerine evdekileri değerlendirme
Sezon alışverişi için illaki mağazaları ziyaret etmeye gerek yok. Dolabımızı açıp, küçücük bir lekesi olan kazağımızı ve/veya yırtığı olan bir pantolonumuzu onarabiliriz. Günümüzdeki benzer moda stillerinden sıkıldıysak bu aktivite ile içinizdeki otantik benliğinizin yaratıcı dünyasına merhaba diyebiliriz!

#7 Sonbahar playlisti hazırlama
Müzik her daim şifalı bir sanattır. Neşe de verir üzüntü de! Anıları ve/veya hedefleri hatırlatır. Havaların serinlediği, yağmurun kokusunu hissettirdi sonbaharda içimizi ısıtacak öte yandan yaz kadar da hızlandırmayacak ritimler ruhumuza iyi gelir. Ayrıca sonbahar playlistimizi sevdiklerimizle paylaşmak da onlara samimi bir hediye olacaktır.

#8 Yapraklarla sonbahara merhaba sunağı yapma
Dilekler mevsimlere özgü değildir. Her mevsim bir dileğimiz vardır. Sonbahar ise bize dengeyi hatırlatır. Soğuk kış günlerine hazırlanırken, ilkbaharın tekrar gelebilmesi için döngüyü hatırlatan sonbaharda kurumuş yapraklardan birkaç adet alıp, kendimize doğanın içinde bir adak alanı yaratabiliriz. Neleri istediğimiz sorusu yerine neleri istemediğimiz sorusuyla başlarsak hem kendimize hem de dünyamıza alan açmış oluruz.

BUNU DA OKU:  Yemyeşil bir festival: Roskilde
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat
Bir şirketin tek var oluş amacı kâr etmek ve hissedarlarına para kazandırmak mıdır?

Mazars Denge CEO & Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun'la kurumsal sürdürülebilirliği ve kitabı Süreklilikten Sürdürülebilirliğe'yi konuştuk

Kapat