Avustralya yangınlarının ardından soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan 4 hayvan türü

Avustralya’da gerçekleşen orman yangınları sırasında, çoğu dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan türlere ait yaklaşık bir milyar canlı yok oldu.

Avustralya Çevre ve Enerji Bakanlığı (DEE), yangınlar nedeniyle yok olamanın eşiğine gelen canlılar hakkında bir rapor yayınladı. Rapora göre, 49 canlı türünün yaşam alanlarının yüzde 80’i yangınlar nedeniyle hasar gördü, 65 türün yaşam alanlarının yarısından fazlası yok oldu.

Bu türlerin çoğunluğunu bitkiler oluştursa da ciddi zarara uğrayan türler arasında memeliler, kuşlar, kurbağalar, böcekler ve sürüngenler de bulunuyor.

Bu raporun, yangınların sebep olduğu hasarı anlamada ilk adım olduğu, araştırmalara devam edileceği söyleniyor.

Ekoloji Profesörü Chris Dickman, Sydney Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makalede, ilk orman yangınlarından kurtulan hayvanların artık hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları malzemeye sahip olmayan arazilere yöneleceğini ve açlık, vahşi kediler veya yırtıcılara gibi tehlikelere karşı savunmasız kalacaklarını açıkladı.

Dickman, “Avustralya biyoçeşitliliğinin son birkaç on yıldır düşüşte olduğu ve muhtemelen Avustralya’nın memeliler için dünyanın en yüksek tükenme oranına sahip yerlerden biri olduğu oldukça iyi bilinmektedir. Bunun gibi olaylar, bir dizi başka türün neslinin de tükenme sürecini hızlandırabilir” dedi.

Aşağıda yangınlar nedeniyle en fazla hasar gören hayvan türlerini listeledik.

#1 Kanguru Adası keseli faresi

DEE, bölgeye özgü keseli farelerin yaşam alanlarının ve bilinen popülasyonlarının yüzde 80’inden fazlasının yangınlar nedeniyle yok olduğunu tahmin ediyor. Sadece Güney Avustralya’nın Kanguru Adası’nda yaşayan bu hayvanların türü, Uluslararası Doğanın Korunması Birliği tarafından kritik tehlike altında olarak etiketlenmişti.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Yangınlardan önce, dünya üzerinde türe ait yalnızca 500 hayvan kaldığı düşünülüyordu.

#2 Parlak siyah Avustralya tepeli papağan

View this post on Instagram

Our hearts reach out to everyone impacted by Australia’s ferocious and devastating bushfires. Some of the stories we’re hearing are truly heartbreaking. And terrifying. We are thinking of you and your families.⁠ ⁠ Thank you to all the volunteers who are at the frontline of this fire emergency; from firefighters working long hours in the hot ash and blood red skies, to people in the community who are stepping up to support each other. You are amazing.⁠ ⁠ As well as the terrible loss of life and property, experts estimate more than 500 million animals have been killed so far, including threatened species close to everyone’s hearts, such as Regent Honeyeaters, Eastern Bristlebird and Glossy Black-Cockatoos. Many of the surviving birds have lost breeding habitat and now face starvation.⁠ ⁠ The scale of the wildlife emergency is unprecedented, which is why we are stepping-up to do our bit for Australia’s birds. BirdLife is already planning and coordinating a disaster response; we need to understand the impact on threatened birds and work with our partners to put emergency plans in place for now and the longer-term.⁠ ⁠ You can help BirdLife’s disaster recovery effort for threatened birds by donating to our appeal (link in our bio). Your support will help give threatened native birds a more hopeful start to the new year. Thank you. More details to come 🙂⁠ ⁠ We remain hopeful that, if we all listen to the science and pull together, we can help to put bushfire-ravaged regional communities and our birds on the road to recovery. ⁠ ⁠ 📷 Glossy Black-Cockatoo by Bob Walpole⁠ ⁠ ⁣ #AustralianBushfire #birdsinbackyards #birdsofaustralia #birdlifeoz #birdwatching ⁠ #bushfires #AustraliaisBurning #ClimateCrisis #ClimateEmergency #ThreatenedSpecies #EndangeredSpecies #ActForBirds #AussieWildlife #AustralianWildlife #CitizenScience #volunteers⁠ #glossyblackcockatoo #blackcockatoo ⁠ #birdlifeaustralia #birdsofinstagram #bird #birding #birdlife #birdnerd #birding #putabirdonit #birdistheword #lovebirds⁠ #birdwatching_ig #birdstagram ⁠@blackcockatooproject⁠

A post shared by BirdLife Australia (@birdlifeoz) on

Parlak siyah Avustralya tepeli papağanların beslenme alanlarının yüzde 50-80’i yangınlarda yok oldu. Yalnızca Sheok ağacı tohumlarıyla beslenen bu türün soyu DEE tarafından tehlike altında olarak güncellendi.

BUNU DA OKU:  Başa dönsek?

#3 Uzun ayaklı tavşan kanguru

Yalnızca Avustralya’da görülen ve son derece nadir rastlanan bu keseli hayvanların yaşam alanları yangınlar nedeniyle yüzde 50-80 oranında yok oldu. Bu minik kanguruların yaşam alanı yangınlardan en çok etkilenen Yeni Güney Galler ve Victoria sınırındaki ormanlık alanlardır.

#4 Hastings Nehri faresi

Yaşam alanlarının yarısından fazlası fazlası yangınlardan etkilenen türün hayatta kalan bireyleri, açlığa, bitki örtüsü eksikliğine ve tilkiler veya vahşi kediler tarafından yenilmeye karşı savunmasızdır. Yuvarlak burnu ve göze çarpan gözleri ile tanınan memeliler, Queensland’da savunmasız olarak listelenir ve ulusal olarak tehlike altında oldukları belirtilmiştir.

Kaynak:
Global Citizen

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Egzersiz yapmanın beyin üzerindeki 3 olumlu etkisi

Egzersizin vücudumuz için iyi olduğunu zaten biliyoruz. Günlük egzersiz, kas dokusunun yanında yaşla birlikte ortaya çıkan esneklik kaybı ile de...

Kapat