Balkon ve bahçede martta yapılacaklar

Güneşin sıcaklığını hissetmeye başladığımız bu günler balkonda ve bahçede en sıkı çalışmamız gereken zamana işaret ediyor. Balkonunuzda minik saksılarda bitki yetiştiriyorsanız ya da minik bir bahçeniz varsa kolları sıvamanın zamanı geldi. Balkon bahçeciliğine başlamak isteyenler içinse hâlâ geç değil, yaz çiçeklerinin tohumlar henüz atılmadı.

Yapılacaklar:

Bahar sonunda ve yazın açan begonya, cam güzeli, ateş çiçeği, petunya,aslanağzı, mine ve buz çiçeği gibi hassas çiçeklerin tohumları bu ay ekilir. Tohumlarınızı bir tepsiye koyduğunuz 5 santimlik torfa serpip hafifçe üstlerini örttükten sonra bir cam ve koyu renk kağıtla üzerlerini kapatın ve püskürtmeli suluk ile sulayın. Camı her gün kaldırarak toprağın havalanmasını sağlayın. Bitkiler filizlenince camı ve kağıdı kaldırın, bitkiniz yapraklandığında yetiştireceğiniz saksıya alabilirsiniz. Bu çiçekleri ekmenin diğer bir yolu ise topraklı saksıya ekip üzerini naylonla kapatmaktır. Bitkiniz filizlenip yapraklığında naylonu kaldırabilirsiniz.

Küçük kaplarda filizlendirdiğiniz tohumları bu ay saksılara taşıyabilirsiniz. Çok büyüyen bitkilerinizi de ayırarak çoğaltma zamanı.

Mart ayı saksı diplerinde çıkan yabani otların da temizlenme zamanıdır otlar büyüyüp güçlenmeden söküp bitki toprağını temizlemek gerekir.

555(7)

Bu ay ayrıca güllerin son budanma zamanıdır. Bahçesi olanlar için tüm büyük ağaçların dikimi de mart ayında yapılır.

Bitki korumaları bu ay çıkarılır ve gerekliyse gübreleme ve saksı değiştirme işlemleri gerçekleştirilir. Bir bitkinizin saksısının değişme vaktini bitkiyi tamamen saksıdan çıkararak anlayabilirsiniz. bitki dibinde topraktan çıkmış bolca kök varsa bitkinizi daha geniş bir saksıya alma zamanı gelmiş demektir.

Yeni dikilen fidanların çukurlarına iyice yerleşip yerleşmediği kontrol edilir. İhtiyaçları varsa tekrar sıkıştırılıp hareketleri sağlamlaştırılır. Kışlık çiçek fidelerinden ölenler yenilenir. Yıldız, glayöl gibi soğan ve yumruların, kapalı yastık veya camekanlardaki yetiştirme hazırlıklarına girişilir.

BUNU DA OKU:  Annemin balkonunu bahçe yaptım
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat
Endüstriyel pamuktan uzak durmak için 5 neden

En büyük organımız olan derimiz, gün içinde yaptığımız tercihlerden biz farkında olmadan nasibini alıyor.

Kapat