Yeni başlayanlar için 5 adımda temiz beslenme

Temiz beslenme (clean eating) çoğunlukla daha fit olmak için beslenme düzeninde yapılan değişimler olarak ele alınıyor. Ama aslında temiz beslenmeye başladığınız zaman hayatınızda yaptığınız değişimin boyutları, size yeni bir yaşamın kapılarını açıyor. Yani yakacağınız kalorilerden çok daha fazlası söz konusu.

Temiz beslenmeye yeni başlayacak olanlar için 5 adım öneriyoruz. Bunların hepsini hayatınızda bir anda gerçekleştirmeye çalışmayın, adım adım ilerleyin. Birden yapamadığınız hissine kapılıp motivasyonunuzu kaybetmenizdense hayatınızda yavaş ama köklü bir değişim yaşamanız için teşvik etmeyi önemsiyoruz.

Gelin, adımlara birlikte göz atalım.

1. Yeşili hayatınıza dahil edin

meyve-ve-sebze

Kendinize yeşil hedefler belirleyin. Yeme düzeninize yeşili dahil etmeniz etrafınızdaki abur cuburların yavaş yavaş yok olmasını sağlayacak. Üstelik yeşilin tazeliği sizi daha enerjik ve gerçek anlamda beslenmiş hissetmeye sevk edecek. Günde en az iki öğününüze yeşili dahil etme konusunda kendinizi ikna edin. Lahana, ıspanak, pazı ya da marul olması fark etmiyor, siz neyi seviyorsanız. Yemeklerinize yeşili dahil etmeyi bir alışkanlık haline getirin, zaman ilerledikçe daha koyu ve lezzetli çeşitlerle aranız gayet iyi olacak.

Mevsim sebzelerini öğrenmek için buraya, mevsim meyvelerini öğrenmek içinse buraya bakabilirsiniz.

2. Tabağınızı renklendirin

5454(1)

Elbette ki doğanın sunduğu renklerden bahsediyoruz, yapay olanlardan değil. Öğünlerinizde tabağınızda bir gökkuşağı yaratmayı hedefleyin. Zaten yeşili çoktan eklemiştiniz, ilk hedefiniz onun yanına iki renk daha ekleyerek yola koyulmak olsun. Doğada tatları açısından bir araya getirebileceğiniz rengarenk besinler var. Tabağınızdaki renkler ne kadar artarsa öğünden bedeninizin sağlayacağı besin değeri o oranda yüksek olacak, unutmayın.

Üstelik farklı sebze ve meyve kombinasyonları arayışı ciddi bir keşif ve oldukça keyif alacağınız bir hale getirmek de sizin elinizde. Yemeklerde yaratıcılığınızı kullanın. Belki yaptıklarınız biraz tuhaf yemekler olacak ama kombinasyonlarınız kazanacak. Çiğ gıda tüketerek meyve ve sebzelerden aldığınız besin miktarını da artırabilirsiniz. Çiğ beslenme ile ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Dünya Vegan Günü kutlu olsun

3. Yerel üreticinizle arkadaş olun

AW099422

Size yakın bir yerel üretici ile ‘arkadaş olun’ ve tıpkı bir arkadaşınızı ziyaret eder gibi haftada bir kere onu ziyarete gidin. Haftalık planınızı yaptığınız zaman ihtiyacınız olan gıdaların bir listesini yapıp yola koyulun. Bu ziyareti kendinize ayırdığınız özel bir zaman olarak kabul edin, rahatlayın ve yeni tatları keşfe açık olun. Artık alışveriş yapmak sizin haftalık rutininizin sıkıcı bir parçası olmamalı. Yerel üreticiyle sohbet edin, yiyeceğiniz gıdanın size gelene kadar geçtiği yolları öğrenin. İhtiyacınız olan doğal ürünlerle evinizin yolunu tuttuğunuzda kendinizi iyi hissedeceksiniz.

Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir‘le yerel gıda üzerine yaptığımız söyleşiyi buradan okuyabilirsiniz.

4. Etiket okuyan snob‘lardan biri olun

AA043272

Evet, ‘O’ insanlardan biri olma zamanınız geldi. Bir şey yemeden önce içinde ne olduğunu sormadan yemeyen O insan. Bu önemli çünkü ne yiyorsak oyuz ve bünyenize daha sağlıklı şeyler alırsanız elbette daha sağlıklı olursunuz.

Etiketleri okumanızı tavsiye ediyoruz, ama elbette kalori hesabı yapmanız için değil. Satın alacağınız gıdanın içinde ne olduğunu okumanızı istiyoruz ve bu listede yer alanları zamanla tanıyacağınız için alışveriş listenizin yanına minik bir liste eklemenizi öneriyoruz.

Eğer markette satın almak isteseniz bulamayacağınız ya da kendiniz için yapacağınız hiçbir tarifte yer almayacak bir içerik görürseniz etikette, almayın. Tüm işlenmiş gıdalardan tamamen uzak durmanızı söylemek yazık ki zor, bütün gıdalar üretildikleri yerlerde ve dahi ülkelerde satılmıyor yalnızca. Ama içerik listesinde altıdan fazla şeyin olmamasını tercih edin. Seri üretilmiş ürünlerden kaçının. Eğer dışarıdan bir şey alacaksınız ambalajlı kek almak yerine bir pastaneden ya da fırından almaya özen gösterin. İşlenmiş her şey için bu kuralı takip ettiğiniz zaman yaşam kalitenizin arttığını görecek, bedeninizdeki olumlu değişikliği de hissedeceksiniz.

BUNU DA OKU:  Dünyanın dört bir tarafından çok sevdiğimiz 5 yerel pazar

Gıda etiketi okurken dikkat etmeniz gerekenleri buradan öğrenebilirsiniz.

5. Güvenli bölgenizden dışarı çıkın

8965

Hep yaptığınız şeyleri yinelemekten sıkılmadınız mı? Biraz risk alın ve farklı şeylere açık olun. Her hafta başka bir sebze yemeyi deneyebilirsiniz. Yerel üreticinize, organik pazara ve daha da bulamazsanız süpermarkete gidip daha önce hiç duymadığınız ve pişirmediğiniz bir sebzeyi alın. Bir hafta boyunca çeşitli yemekler deneyebileceğiniz miktarda alın ve onunla neler yapılabileceğine dair tariflere bir göz atın. Hem çok eğlenceli hem de sizin için oldukça öğretici olacaktır. Sebzelere dokundukça onları daha iyi tanıyacaksınız. Belki de çok seveceğiniz yeni sebzeleri tanıyacak, size özel tarifler keşfedeceksiniz.

Yemek yapmanın ruh sağlığınıza katkılarını buradan öğrenebilirsiniz.

Tüm bu süreç zihninizi de hayatınızı da yeni olasılıklara açmanızı sağlayacak ve yeni bir hayat inşa etmeye başlayacaksınız!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Hayatımızdaki 6 popüler yokluk yemeği

Yokluktan türetilen yemekler.

Kapat