Barış Gençer Baykan, kadın konuşmacı bulunmayan söyleşi, panel ve toplantıların izini sürüyor

Son yıllarda gittiğiniz konferans ve panellerde karşılaştığınız konuşmacıların çoğu kadın mı erkek mi? Cevabınız erkekse ve bu durumda bir anormallik olduğunu düşünüyorsanız, Barış Baykan’ın son tespitlerine şaşıracaksınız. 100 tane konferans takip etmiş, hepsinde konuşmacı kadrosu erkek. Kadın konuşmacıların neden olmadığı sorusunu Barış araştırmış.

Ergem Şenyuva: Kendini kısaca tanıtır mısın? Biz aslen seni Yeşil Gündem‘den ve yeşil konulara değinmenden tanıyoruz. Oysa şimdi kadın konuşmacı bulunmayan panelleri takip ediyorsun. Bu değişim nasıl oldu?
Barış Gençer Baykan:
İsmim Barış Gençer Baykan. Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde öğretim üyesiyim. Yeşil düşünce ve yeşil hareketler ile ilgileniyorum. Bu alanda araştırmalar yapıp, dersler veriyorum. Kadınsız toplantıları derlemem biraz tesadüf eseri oldu. Sosyal medyada gördüğüm etkinlik ve toplantı afişlerinde kadınların olmaması dikkatimi çekti ve bunu Facebook’ta paylaşmaya başladım.


E.Ş.: Kadınsız panellere dair yaptığın paylaşımlarda yola çıkış noktan neydi?
B.G.B.:
Finlandiya’da Dr. Saara Särmä’dan ilham aldım. http://allmalepanels.tumblr.com adresinde tüm katılımcıları erkek olan etkinlikleri derliyordu. Bir blog açmadım ama var olan bloğum yesilgundem.net’te etkinlik afişlerini biriktirmeye başladım. Ekim 2017- Ocak 2018 arasında 100 toplantıya ulaştı. Siyasetten enerjiye, tarımdan finansa çok farklı alanlardaki konular kadınsız tartışılıyor.

E.Ş.: Sen de erkeksin, panellerde kadın olmamasından niye rahatsız oluyorsun?
B.G.B.:
Eşitlik meselesi. Hangi konu tek bir cinsiyetin tekelinde olabilir ki? Öte yandan bunun normalleştirilmesi beni rahatsız ediyor. “Alanımızda kadın uzman yok, müsait değiller, talep etmiyorlar gibi cevaplar alıyorum.

E.Ş.: Yürüttüğün bu sessiz ama tutarlı kampanyaya nasıl tepkiler alıyorsun?
B.G.B.:
Özellikle kadınlar destek oluyor, öfkelerini ve şaşkınlıklarını iletiyorlar. Kadınsız toplantıların afişlerini listeye alınması için paylaşıyorlar. Erkekler daha sessiz kalıyor.

E.Ş.: Peki, sence değişim için ne gerekli?
B.G.B.:
Farkındalık önemli ama değişim için yeterli değil. Elimdeki 100 etkinliğin verilerini çıkarıyoruz öğrencim Ahmed Emin Korkmaz ile. Etkinlikleri düzenleyen tüm kurumlarla iletişime geçip gelecek etkinlikleri için kadın-erkek sayısını eşitlemelerini talep edeceğiz. Feminist Filozoflar bloğunda 6 basit adım var kadınsız toplantıların önüne geçmek için

BUNU DA OKU:  IPCC'nin son raporu yayında: Küresel ısınma kesin olarak vardır ve insan kaynaklıdır

1) Bir toplantı düzenlerken aklınıza ilk gelen konuşmacıların ağırlıklık olarak erkek olduklarının farkına varın
2) Ünlenmemiş kadınları da çağırın
3) Kadınları çağırmak için son dakikayı beklemeyin
4) Alanınızda çok kadın uzman yoksa toplantı tarihi ilk kadın uzmanlarla onlarla belirleyin
5) Toplantı kaynaklarınızı davete gelmekte zorlanan kadınlar için ayırın
6) Toplantılarda çocuk bakımı hizmeti sağlayın.


E.Ş.: Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
B.G.B.:
Başka alanlara yayılırsa bu girişim çok iyi olur. Daha farklı kesimlere ulaşmalıyız. Kurumlar en azından etkinliklerinde eşit kota prensibini benimsemeliler. Önyargıları kırmak kadar normlar oluşturmak ayrıca önemli.

http://www.yesilgundem.net/2017/10/katlmclarn-hepsinin-erkek-oldugu.html

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Kent, Topluluklar
Böcek oteli, Barış Manço ile bisiklet yolculuğu, bitki takası: Bu haftanın yeşil etkinlikleri

Bu hafta ajandasını İstanbul'un etkinlik takviminden seçilmiş yeşil etkinlikler ile doldurmak isteyenler için 29 Ocak-3 Şubat günlerinde düzenlenecek etkinliklerden oluşturduğumuz...

Kapat