Beş adımda moralinizi düzeltin
Kış depresyonu sandığınızdan çok daha yaygın, her dört kişiden biri kış depresyonu geçiriyor!
Yazın keyifli ve mutlu bir insanken, kış aylarında kendinizi yorgun, uykulu ve huzursuz hissediyorsanız, sosyal hayattan elinizi eteğinizi çekiyorsanız, siz de kış depresyonundan (SAD) muzdarip olabilirsiniz. Telefona sarılıp psikiyatrı aramadan veya daha kötüsü arkadaşlarınızdan ilaç tavsiyesi almadan önce bize kulak verin. İste size kış depresyonunu yenmek için basit tavsiyeler. (Antidepresanlar kişiye özeldir, asla arkadaş tavsiyesi ile antidepresan kullanmayınız, yarardan çok zarar görebilirsiniz.)
Aydınlanın
Gün ışığı vücuttaki serotonin seviyesini artırır. Serotonin ruh halinizinden tutun da bağışıklık sisteminize, iştahınıza kadar birçok biyolojik işlemi kontrol eder. Yapılan araştırmalar parlak
gün ışığının serotonin seviyesinin artmasında önemli bir etken olduğunu kanıtlamıştır.
Serotonin seviyenizi düzenlemek için her gün en az 30 dakika gün ışığında zaman geçirin. Mümkünse bu 30 dakikayı dışarıda hafif egzersizler yapmak için kullanın. Eğer gün içerisinde herhang bir sebepten dolayı gün ışığına çıkamıyorsanız, ışık terapisinden de yararlanabilirsiniz. Nispeten ucuz olan 10.000 lux parlaklıktaki bu lambaları sabah kalkınca veya ofiste 30 dakika kullanmanız yeterli olacaktır.
D vitamini alın
D vitamini eksikliği artık epidemik olarak, tüm dünyada yaygın bir sorun. D vitamini sadece güçlü kemikler ve iyi çalışan bir bağışıklık sistemi değil aynı zamanda keyifli ve iyi hissetmek için de gerekli. Özellikle gün ışığına daha az maruz kaldığımız kış aylarında, D vitamini eksikliği depresyona yol açıyor.
Ricotta peyniri, mantar, yumurta, somon, tuna, süt, yoğurt ve sardalyayı zengin D vitamini kaynakları için diyetinize ekleyerek daha iyi hissedebilirsiniz.
Diyetinizi sağlıklı hale getirin
Artık hazır gıdaların depresyona yol açtığı bir sır değil. Mümkün olduğu kadar işlenmiş gıdalardan, yüksek şeker içeren abur cuburlardan ve basit karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durun, onun yerine kompleks karbonhidratları (tam buğdaylı ekmek, kahverengi pirinç, sebzeler ve meyveler) tercih edin.
Kendinize zaman ayırın
İş yerindeki yoğun tempo, arkadaş toplantıları, ailenizin gereksiminleri derken kendinize ayıracak hiç zaman bulamıyorsanız, hayatınızda kendinize biraz zaman ayırabilmek için fırsatlar yaratın. Spa’da bir saat geçirin, masaja gidin, yoga veya meditasyon yapın. Meditasyonlar ve/ya pozitif olumlamaların ruh durumunuza etkisi yadsınamayacak kadar çoktur.
ZzZz!
Uyku ritminizi düzenleyin. Karanlık sabahlarda yatakta kalmaktan veya çok geç yatmaktan kaçının. Uyku ve dinlenme hormonu olan melatonin için yatmadan birkaç saat önce vişne (kuru veya taze), badem, ceviz ve ayçekirdeği tüketin.
Bunun yanında yüksek potasyum ve magnezyumun kas gevşetici özelliği olduğunu için rahatlamanıza yardımcı olacağını hatırlatmak isteriz. Muz ve ılık süt bunların en güzel örneklerinden.