Bir bisiklet şehri yetişiyor

Ne zaman İstanbul’da bisikletle dolaşmaya başlasam, yasak bir kuralı deliyormuşum gibi trafikte insanlardan tepki almaya başlıyorum. Halbuki, sürücülerden daha fazla kurallara uyduğumu düşünüyorum. Kısacası yukarıdaki sorulara verebileceğim cevaplar sırasıyla: Eh, kaş göz yararak, hayır, evet, ama işte, şey…

Çoğu büyük şehirde çoğunlukla hobi ve spor amaçlı yapılan, hatta kapalı spor salonlarında gerçekleştirilen “bisiklete binme eylemi”, şu sıralar Türkiye’de bir şehirde yukarıdaki paragrafa “Evet,” yanıtını verebilecek nitelikte gerçekleştiriliyor.

“Bisiklet şehri” isminin hakkını vermek için fırsat kollayan Konya, bisikletli ulaşımın gelişmesi için yaptığı yatırımların meyvesini toplamaya başlıyor.

9876543223456

800 bin kadar bisikletin olduğu bilinen Türkiye’nin yedinci büyük şehrinde, bu rakamın yüksekliği bisiklet kullanımının gündelik hayata sıçramış olduğuna iyi bir işaret. Ayrıca, bisiklet yollarının uzunluğu şu anda 275 km’yi buluyor. Belediye, yaptığı kampanyalarla bisiklet kültürünü yaymaya da oldukça niyetli. Bunlardan bir tanesi, akıllı bisikletleri en çok kullanan ilk üç kişiyi ödüllendirmek olmuş.

Bu rakamlara ulaşan Konya şu sıralar tabii ki Türkiye’de bisiklet şehri. Fakat maalesef, dünya bisiklet şehirleri ile kıyaslandığında bu rakam çok yetersiz.

Coğrafi özelliklerine gelince de Türkiye’nin en geniş ili oluşu, ve okullarda öğrendiğimiz engebesiz arazisinden ötürü, konuyla ilgili beklentileri artırmakta.

Buna bir cevap olarak ise, 2023 yılında bin kilometreye ulaşmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi’ne, kolay gelsin, diyoruz. Bu koşullarda Konya’daki bisiklet yolunun 650 km’lik bisiklet yoluna sahip olan New York ile yarışır hale gelebiliyor.

Bu sırada dünya çapında bisikletli ulaşım üzerine yapılan verilerin üzerinden tekrar geçmekte fayda var. Geçtiğimiz günlerde Avrupa bisiklet sektöründe yapılan ilk kapsamlı araştırmada, bisiklet yatırımlarının 2020 yılında 1 milyon kişiye istihdam sağlayabileceği açıklanmıştı.

 

Bir diğer tarafta ise, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik adına, neredeyse bisikletin eş anlamı olan Hollanda’daki solar bisiklet yolu haberini sizlerle paylaşmıştık.

BUNU DA OKU:  Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali başlıyor!

Böyle gelişmeler oluyorken, bir yandan hareket etme alışkanlıklarımıza yeni yeni bisikletin alternatif olması az da olsa teselli edici.

Buralardaki gelişmelere gelince, Konya dışında, bisiklet yollarında umut vadeden diğer şehirler ise Kayseri, Antalya, İzmir, İzmit ve İstanbul(!).

CNN‘in yaptığı araştırmada da, dünyanın sağlıklı şehirlerini belirleyen “yaşanabilir” kriterinin bisiklet kullanma kültürü üzerinden değerlendiğini vurgulayalım.

Türkiye Sağlık Bakanlığı da, araba bağımlısı olan bizlerin şehirlerine de bir kıyak geçiyor. İyi yaşamın referans alabileceği bisiklet kullanımını desteklemek amacıyla, belediyelere metre başına açtıkları yol için 1 bisiklet vadediyor.

Konya, bisiklet zengini şehirler arasında sizce kaçıncı olur dersiniz?

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, Hayat, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Spor
Kış boyunca ellerinizi nemli ve yumuşak tutmak için dört tüyo

Önümüzdeki soğuk aylarda ellerinizi nemli ve yumuşak tutmak için dört tüyo hazırladık.

Kapat