Bozcaada Film Festivali’nin bu yıl sloganı: Evimiz Yanıyor

1000’in üzerinde filmin başvurduğu BIFED’de Türkiye’den 2 belgesel finalde

13-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) bu sene 8’inci yılına giriyor. Covid-19 salgınından dolayı geçen sene online olarak izleyicisiyle buluşan festival, bu sene de online olarak gerçekleşecek. Filmler ücretsiz olarak izlenebilecek.

13-19 Ekim tarihlerinde düzenlenecek BIFED’de Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak finalistler belli oldu. Festivalin finalinde toplam 15 film gösterilecek. Bu filmlerden ikisi ise Türkiye’den. 13’ü yurt dışından toplam 15 filmin yer aldığı kategoride tüm yapımlar gibi yerli halkların mücadelelerini anlatan filmler de dikkat çekiyor. 

BIFED 2021’e 100 ülkeden 1000’in üzerinde film başvurdu

Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle gerçekleşen, festival yönetmenliğini Petra Holzer’in, festival koordinatörlüğünü de Ethem Özgüven’in üstlendiği festivale 2021 senesinde, 100 ülkeden toplamda binin üzerinde film başvurdu. Başvuran filmler arasında gençlerin direniş öyküleri, iklim krizi, organik bağcılıktan Afrika’da kapana sıkışan mültecilere kadar geniş temalar öne çıkıyor. 

Dünyanın dört bir yanından doğanın ve insanlığın ortak soru ve sorunlarını kendi dillerinde, kendi üslupları ile anlatan ve çözüm arayan her biri birbirinden etkileyici filmler, 2021 yılında da Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak. Gaia Öğrenci Ödülü adı altında yalnızca öğrencilere açık bir dördüncü ödül de yine festival kapsamında yer alacak. Gaia Öğrenci Ödülü için yarışacak 7 filmin de 2’si Türkiye’den. Büyük Ödül ve Gaia Ödülü haricinde her yıl gelenekselleşen Panorama bölümünde gösterilecek filmlerle birlikte festival süresince 35’i aşkın film dünyanın birçok noktasındaki izleyicilerle online olarak buluşacak.

BIFED’in bu seneki sloganı: Evimiz yanıyor

Festival yönetmeni Petra Holzer, BIFED’e ulaşan filmlerin genel temalarından birinin küçük insanların büyük şirketlere karşı sürdürdükleri çevre mücadelesi olduğunu söyledi. 2021 yılında da festivalin geçen seneki teması olan “Savunucuları Savun” etkisi sürerken BIFED’in yeni sloganı da “Evimiz Yanıyor” oldu.

BUNU DA OKU:  Türkiye'de bir ilk: Kadıköy'ün artık İklim Elçileri var!

İklim krizinin etkisiyle yaşanan sıcak hava dalgaları ve dünyanın dört bir yanında yaşanan orman yangınları özellikle bu sene geçmiş yıllara oranla artmaya başladı. Türkiye, Yunanistan, Avrupa ve Kuzey Amerika’da, tarihin en kötü yangınları yaşandı. Covid-19 kriziyle geçirdiğimiz bir senenin ardından iklim krizinin de etkilerinin daha da derinleştiğini görüyoruz. Bir yandan Brezilya’daki Amazon Ormanlarının ekosistemi dünya için çok önemli ancak ormanların tahrip edilmesi ve orman yangınları ekosistemi yok ediliyor.

Yalnızca orman yangınları değil; hız kesmeden doğayı tahrip eden projeler, yeryüzünde iş makinelerinin girmediği tek bir alan kalmaması ayak bastığımız her karış toprağı daha büyük felaketlere karşı korunmasız bırakıyor. 

Yangınlarla mücadele ederken çevre örgütleri, kadın, erkek emekçiler, gençler ve köylüler, belediye ve maden işçileri, itfaiyeciler, herkes nasıl bir araya geldiyse; tüm diğer ekolojik sorunlar karşısında “Evimiz yanıyor” endişesiyle BIFED bu sene de, herkesi yaşam alanlarımızı korumak için dayanışmanın yükseldiği bir gezegeni kurmaya çağırıyor. 


BIFED YouTube kanalında festival boyu yayınlar olacak

Online bir platform aracılığıyla gerçekleşecek BIFED’in Yönetmeni Petra Holzer, üzülerek bu yıl da kimseyi davet edemeyeceklerini dile getiriyor. Ancak festival boyunca yönetmenlerle soru-cevaplar yapacağını ve dünyanın dört bir yanından katılımcıların dahil olacağı panellerle BIFED’in YouTube kanalının aktif olarak izleyicileriyle buluşacağını da ekliyor.

Holzer, “Bozcaada’da bulunan izleyiciler için sembolik de olsa birkaç gösterim gerçekleştireceğiz. Youtube kanalımızdan sık sık yayınlar yapacağız. Ama bu yıl da üzülerek kimseyi davet edemeyeceğiz. Şu anki veriler ekim ayı için bizi korkutmakta” dedi. 

Festival yönetmeni Holzer, BIFED’in yalnızca film gösterimleri yapan bir kültürel aktivite değil, bir öğrenme süreci olduğunu da anlattı. “Bu güzel mavi gezegen son yarım asırda binlerce yılda görmediği hasarı gördü ve her türlü olumsuz rekor kırılıyor. Bildiklerimiz çok çabuk eskiyor. Örneğin Amazon Ormanlarının artık oksijen üretmediği gerçeği gibi korkunç gerçekler medyada yer bulmuyor. Bu nedenle yaptığımız festivali bir eğlence ve kültürel aktivitenin ötesinde bir öğrenme süreci olarak görüyorum, tüm yaşlardan ve her görüşten insan için. Bu eğitim sürecinin bir devamı olarak da bu yıl festivalde yalnızca filmler değil önemli sorun ve çözüm önerileriyle ilgili paneller de olacak. Bunlardan kesinleşenler: Ümit Hamlacıbaşı’nın düzenleyeceği “Kadın Üreticiler ve Kooperatifçilik”, Mustafa Dermanlı’nın yöneteceği “Yerel Üretim ve Dağıtım İlişkileri”, Lale Çapalov’un yapacağı “Toprak Etiği ve Esenlikler” ve Berrin Demir’in düzenleyeceği Ali Faik İnter ve Tahir Çetin’in anısına “Kaybettiklerimiz ve Soma Direnişi”. Festivale katılacak yönetmenlerle canlı olarak soru-cevap yayınları da olacak.”

BUNU DA OKU:  Su yönetimi

BIFED ve Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz da festivale ve ismi değişen 2.’lik ödülüne dair açıklamalar yaptı. “Başlangıçtan bu yana festivalimizin büyük ödülünü adamızın önemli sanatçılarından Fethi Kayaalp adına veriyoruz. Adamız iki kültürün birlikte yaşadığı ve bu birlikteliğin zenginliğini taşıyan bir coğrafya. Bundan böyle ikincilik ödülümüzü de adamızın önemli kişiliklerinden Melpomene Papadopoulos (Madam Melpo) anısına vereceğiz. Böylece bu festivalin, bu çok kültürlülüğü çok daha iyi temsil edeceğini düşünüyoruz. Kataloğumuzda hakkında çok ayrıntılı bir yaşam öyküsünü bulacağınız Melpomene Papadopoulos ile ilgili şimdilik şu kısa bilgiyi ileteyim: Adalılar onu Madam Melpo adıyla bilirler. Pek çok Bozcaadalı gibi, onun hikâyesi de adanın dışında görece az bilinir. Ancak Bozcaada’ya ait her hikâye gibi Madam Melpo’nun hikâyesi de ilginçtir. Bu hikâye, güçlüklerin olgunlaştırdığı saygıdeğer bir kadının ayakta kalma anlatısı olduğu kadar, bir asrın Bozcaadasının, İstanbulunun, hatta belki Türkiyesinin hikâyesidir de.” 

BIFED Koordinatörü Ethem Özgüven, “Dünyada halının altına süpürülen tüm sorunlar o kadar çoğaldı ki halı artık zeminde değil havada. Müsilaj bir sebep değil, yani bir deniz kirliliği değil, kirliliğin sonucu ve tabii ki kendisi de ek bir kirlilik. Peki, müsilajla ilgili ne oldu? Hiçbir şey, denizin dibinde duruyor ve deniz çayırlarıyla midyelerin müsilajla sürdürdüğü savaşın sonucunu göreceğiz. Biz bir şey yapıyor muyuz? Hayır. Yapmıyoruz. Bu müsilaj nükleer alanında bunun bin misli olarak yolda. Sibirya’da eriyen buzullarda yeni bakteriler beklemede. İnsanlık bu tüketim ve bu adaletten uzak yaşam şeklini değiştirmek zorunda. Bu festivalde bu öğretinin temel malzemesini oluşturan filmleri göstereceğiz.” dedi.

Bu sene 8’inci defa düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) 13-19 Ekim tarihleri arasında online olarak izleyicisiyle buluşacak ve tüm gösterimlerle, paneller ücretsiz olarak izlenebilecek.

BUNU DA OKU:  Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede bölgesel liderlik yapabilecek mi?

www.bifed.org

BIFED’i aşağıdaki sosyal medya hesapları:

Instagram:
bifed_doc
Twitter:
@bifed_doc
Facebook:
/bifeddoc

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Gündem, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Sanat, Sanat ve Tasarım
Denizlerin altının güzelliğini gösteren usta isim Kerim Sabuncuoğlu

Geçtiğimiz günlerde burada gördüğünüz fotoğrafı İngiliz Guardian gazetesinde görünce bir anda durakaldım. Fotoğraftaki balığın ağzındaki kanca, balığın çaresizliği ve acısı

Kapat