BP’den (hâlâ) nefret etmek için 10 neden

Meksika Körfezi’ndeki BP felaketinin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu çalkantılı gündemde, yaşanan çoğu olay gibi BP felaketi de sineye çekildi, unutulmaya yüz tuttu fakat körfez, felaketin etkilerini taşımaya devam ediyor.

İşte 20 Nisan 2010’da Meksika Körfezi’ni kızıla boyayan BP’ye ve felaket sonrasında yaşanan krizi yönetmesi gereken yetkililere olan nefretinizi korumanıza neden olacak 10 neden:

1. BP derin su sondaj çalışmalarına devam edecek. Bu ayın ilk günlerinde şirketin ABD hükümetiyle görüşüp yeni bir sondaj çalışması için kabul aldığı ortaya çıktı. BP’nin konu üzerine yaptığı açıklama ise daha güvenli malzemeler kullanacaklarını temin etmekten ibaret. Felaket nedeniyle hayatını kaybeden 11 işçinin davalarının sürmesine rağmen BP, temmuz ayında körfeze 10 depo daha inşa edecek.

2. İnsanlar hasta Çevre haklarını koruma derneği Louisiana Bucket’ın gerçekleştirdiği anket sonucunda Körfez yakınlarında yaşayan halkın dörtte üçünün çeşitli hastalıklardan müzdarip olduğu ortaya çıktı. 954 vatandaşın neredeyse yarısı kimyasal maddeye maruz kalmanın sonuçlarından olan öksürük, göz ve deri yapısında bozulma ile baş ağrılarından şikayet ediyor.

3. Körfezdeki balıklar ve deniz canlıları mücadeleye devam ediyor. Bu sene başında bölge kıyılarında çok sayıda ölü balık ve deniz canlısı bulunmuştu. Bu yetmezmiş gibi, Conservation Letters’da çıkan bir habere göre, felaket sonucu ölen balina ve yunus balıklarının sayısının bulunan ceset sayısının 50 katı olduğu düşünülüyor. Körfezdeki balıkçılar hastalıklı balıklar tutmaya devam ediyorlar.

4. Felaketten en çok etkilenen mağdurlar tazminatlarını almak için beklerken, bazı yerel yöneticiler ve devlet memurları parayı şahsi çıkarları için kullanıyorlar. Associated Press’in haberine göre, bazı yerel yöneticiler BP’den aldıkları 754 milyon doların bir kısmını; iPad, SUV ve laptop satın almak için harcadı. Bu arada BP Florida sahillerindeki turist düşüşü için 30 milyon dolar daha ödedi.

BUNU DA OKU:  Kadıköy Dönme Dolapta aylık belgesel gösterimleri başlıyor

5. Geçen yıldan bu yana yasada derin su sondajı konusunda en ufak bir değişiklik yapılmadı. Büyük çapta sızıntıya yol açan şirketlere verilen ceza hâlen 75 milyon dolar. Zarara sebep olan şirketler yeni kontratlar yapmaya ve ölen işçilerin ailelerini görmezden gelmeye devam edebiliyor. Ulusal Petrol Sızıntı Komisyonu, kurultayın görmezden geldiği durumlar ve önerileri içeren 300 sayfalık bir rapor yayınladı.

6. GOP üyeleri daha az çevre incelemesi ve daha çok derin su sondajı talep ediyor. Doğal Kaynaklar Komisyonu Atlantik, Pasifik ve Arktik Okyanuslarında açılacak yeni tesislerin izinlerini hızlandırma çabasında. Yeterli çevre incelemesi yapılmadan bu sondaj tesis anlaşmalarının satışa çıkarılması konusunda iç işleri baskı altında. Depreme dayanıklı tesisler kurulması durumda ise tesis inşa masraflarının yarısı halkın ödediği vergilerden karşılanacak.

7. ‘Arıza emniyetli’ teknoloji ‘arıza emniyetli’ değil. Derin sularda patlama önleyici olarak bilinen BOP’nin patlamayı önlemesi gerekiyordu fakat cihaz, tasarım hatası ve bir boru parçası nedeniyle görevini yerine getiremedi. Norveçli üretim şirketinin sunduğu 591 sayfalık raporun sonucu; patlamaya bükülen bir borunun sebep olduğu sonucunu veriyor ki bu durum şu an kullanımda olan tüm BOP’lerin güvenliğine gölge düşürüyor.

8. Ülkedeki açık deniz düzenleyicisinin adı değişti fakat sorunlar devam ediyor. Mineral İdare Hizmeti (Mineral Management Service) geliştirilerek Okyanus Enerjisini İdare Etme, Düzenleme ve Uygulama Bürosu (BOEMRE)’na dönüştürüldü. Konu hakkında birkaç değişiklik yapılmasına rağmen hâlâ BOEMRE’nin işini doğru yapmadığı konusunda pek çok şikayet var. Büro başkanı Michael Bromwich ise derin su sondajının güvenli hale gelmesi için alınacak karar ve düzenlemelerin yıllar süreceğini ifade etmekle yetiniyor.

9. Sızıntıdan hasar gördüğünü belgeleyen vatandaşların yarısına bile tazminatları ödenmedi. Kenneth Feinberg yönetimindeki Körfez Kıyısı Şikayet Birimi; işletme ve bireylerden gelen 857.000 şikayetin yalnızca 300.000’ini kabul ederek, 3,8 milyar dolarlık ödeme yaptı. Şikayet Birimi, gelen dosya sayısının beklenenin çok üzerinde olduğunu ifade ederken, bazı vatandaşlar beklemeye devam etmektense dava açmayı tercih ettiler. 10. BP katran yığınlarını gizleme devam ediyor. Evet, olayın üzerinden tam bir yıl geçmesine rağmen gazeteciler sahilden uzak tutulmaya devam ediyor. (Kaynak: grist.org)

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar
Deniz Bitti!

Bu belgeseli kaçırmayın: “Deniz Bitti” (The End Of The Line)

Kapat