Çevre dostu etkinlik bülteni: 7-13 Ocak arasında gerçekleşecek 16 yeşil etkinlik

İstanbul seneye hızlı başladı. Bu hafta şehirde ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz tam 16 yeşil etkinlik var. Çevre dostu etkinlik rehberi yayında!

#1 İklim Kafe Konuşmaları 6 (9 Ocak Çarşamba 18:00 // İstanbul Policy Center)

“Ekonomik Büyüme Mutluluk Getiriyor mu? Mutlu Olmanın Ekonomisi”

Konuşmacı: Ahmet Atıl Aşıcı – İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi

Ekonomi büyürken, yani kişi başına düşen gelir artarken mutluluğun da otomatik olarak artması beklenebilir. Ancak bilimsel çalışmalar tam böyle demiyor. Düşük gelirli ülkelerde (gelir adil biçimde paylaşıldığı sürece) ekonomik büyüme fiziksel şartları iyileştirdiği, eğitime ve sağlık hizmetlerine erişimi arttırdığı için mutlululuğu da arttırabilirken, belirli bir gelir düzeyinden sonra gelir artışı mutluluk getirmiyor. Bir başka deyişle, geliriniz artarken ve daha çok tüketirken, bunu sosyal hayatınızdan, hobilerinizden ve sağlığınızdan feragat ederek yapmanız gerekiyorsa, gelirinizdeki artış sizi daha mutlu etmiyor. O zaman insanın aklına bu ekonomik büyüme çılgınlığı neden sorusu geliyor. Mutlu etmeyen bu ekonomik büyüme uğruna iklimi değiştirmeye, gezegeni tahrip etmeye, gelecek kuşakların ve diğer canlıların haklarını ellerinden almaya değer mi?

Bu konuşmada Türkiye’de yaşayan insanları mutlu ya da mutsuz eden faktör bileşimlerinin neler olduğu araştırılacak. Türkiye verisiyle çizilmiş Türkiye Mutluluk Ağacı üzerindeki hangi yaprakta yer aldığınızı ve sizinle benzer şartlarda olup sizden daha mutlu olmayı başarmışların neyi farklı yaptığını üzerine konuşulacak.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#2 Mauna’da Antik Ekmek Atölyesi (9 Ocak Çarşamba 12:00 // Mauna Coffee)

Doğal şartlarda üretilmiş Karakılçık, Sünter, Köse, Sarıbaşak, Siyez, Şahman, Karaçavdar gibi en eski atalık-ninelik tahılların taş değirmende öğütülmüş kepekli ve rüşeymli unlarıyla, en geleneksel yoğurma, antik ve probiyotik mayalamayla Nezih Gençler önderliğinde ekmek yapılacak.

#3 Söyleşi: Nerede O Eski Domatesler? (9 Ocak Çarşamba 20:00 // Birarada Derneği – 10 Ocak Perşembe 20:00 // Eppek)

Etkinliğin çağrı metni:
“Uzun zamandır yerel tohumların, geleneksel tarım yöntemleri ve buna bağlı olan yeme-içme kültürünün yok olmaması için çalışmalar yapmaktayız. Çalışmalarımız dahilinde yerel tohumlarla ekolojik üretim yapan üreticilerin ürünlerinin sizlere ulaşılması için Mevsim Kutusu’nu kurduk. Son dönemlerde ülkemizde ve dünyada “ekolojik”, “doğal”, “organik”, “naturel”, “yerli”, “bio” ürünlere ve bunların üreticilerine olan talep oldukça arttı. Yaşamın her alanında olduğu gibi buna paralel olarak da bilgi kirliliği, istismarlar, uydurmalar gırla gidiyor. İddiası yerel tohumların korunması, çoğaltılması, daha fazla üretici tarafından ekilip dikilmesi olan Karaot Tohum Derneği ve Mevsim Kutusu olarak uzun zamandır bu işi bizzat tarlalarda ve bahçelerde yapan bir topluluğuz.
Tüm dostlarımızı bekliyoruz.”

Eppek’teki söyleşi için yer kalmamış, Birarada Derneği’ndeki etkinliğin ayrıntılarına buradan ulaşıp kayıt olabilirsiniz.

#4 Orhan Kural ile Mini Dünya Turu (9 Ocak Çarşamba 19:00 // Mantra Travel & Cafe)

Orhan Kural bugüne kadar Birleşmiş Milletlere kayıtlı 193 ülkeninin tamamını gezerek Nomadmania sitesinde dünyanın en gezgin 43.
kişisidir. Bu sohbet ve saydam gösterisinde farklı coğrafyaların ilginç özelliklerini ve karşılaştığı olayları görüntüler eşliğinde kendine has üslubu ile bir saat içinde anlatmaktadır.

BUNU DA OKU:  3. İstanbul Karbon Zirvesi başlıyor

Orhan Kural kimdir?

1950 yılında İstanbul Nişantaşı’nda doğdu. 1969 yılında Kadıköy Maarif Koleji’ni (Bugünün Kadıköy Anadolu Lisesi) bitirdi. Babası Halil Esat Kural o yıllarda İstanbul Milli Eğitim Müdürü idi. 1972 yılında İTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden “Maden Mühendisi” olarak mezun oldu.

​1972-1973 yılları arasında ABD Henry Krumb Bursunu kazanıp New York Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi yaptı. ( Ülkesine hiç para harcatmadı. Columbia Üniversitesi, sürekli hep dünyanın en iyi on üniversitesi arasında yer almaktadır). 1978 yılında İTÜ’de Kömür Kimyası dalında “Doktor” unvanı aldı.

​Almanya’da üç ayrı kentte (Mannheim, Rothenburg Odt, Lüneburg), altı ay Goethe Enstitüsü’ne devam etti. 1981-82 yılları arasında DAAD bursu ile Aachen Teknik Üniversitesi’nde “Kömür Teknolojisi ve Briketleme” dalında çalışmalar yaptı. Çok sayıda Alman öğrencinin bitirme çalışmasını yönetti.

1982 yılında Venezuela Hükümeti’nin davetlisi olarak Maracaibo Kentinde “Kömür Teknolojisi Seminerine” bir ay süre ile “danışman” olarak katıldı.

Ayrıntılar ve kayıt için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#5 Exponatura 2019 (10-13 Ocak // İstanbul Expo Center)

Exponatura Fuarı, doğal, organik ve sağlıklı ürünler sektöründe Türkiye, Avrupa Birliği ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkeden sektör profesyonelleri, iş adamları, perakende, toptancı, distribütör, temsilcilikler ve tüm ilgililer için başarılı iş bağlantıları kurabilecekleri profesyonel bir ticaret platformu oluşturuyor. Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#6 Doğal Malzemelerle Temizlik (12 Ocak Cumartesi 14:30 // Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi)

Dr. Zerrin Timur’un eğitmenlik yapacağı temizlik atölyesinde doğal malzemelerle evleri ekolojik hale getirmenin ip uçları yetişkinlerle konuşulacak. Detaylı bilgi ve katılım için etkinliğin facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

#7 Ekolojik Mimariye Giriş (12 Ocak Cumartesi 09:30 // Gündönümü Çiftliği)

Tezekevleri’nin Gündönümü Çiftliği’nde düzenlediği, gün boyu sürecek bu çalışmada, ekolojik binaların ne demek olduğu, enerji verimli binaları tasarımlamanın nasıl mümkün olacağı ve doğal malzemelerin inşaatta nasıl kullanılacağı ele alınacak.

Bu bir günlük atölye çalışmaları dizisinin ilkinde, biyoklimatik tasarımın temelleri, güneş pasif tasarımı, PassivHaus, ve yapi biyoloji, doğal ekolojik evlerin bazı ulusal ve uluslararası örnekleri incelenecek.

Ayrıntılı bilgi, program ve kayıt için burayı inceleyebilirsiniz.

#8 Permakültür Atölyesi (12 Ocak Cumartesi 16:00 // Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi)

Aytaç Timur, permakültür ile ilgili deneyim ve bilgilerini katılımcılarla paylaşıyor. Paralel olarak katılımcılar da kent ya da kırda seçtikleri bir alanın tasarımını hazırlıyorlar. Bu akış içerisinde Ekolojik Yaşam Merkezi’nin bahçesinde permakültür uygulamaları yapılacak. Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#9 Tohum Paketlenemez (12 Ocak Cumartesi 13:00 // SODİD)

Etkinliğin çağrı metni:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeniden düzenlediği 30570 sayılı “YEREL ÇEŞİTLERİN KAYIT ALTINA ALINMASI, ÜRETİLMESİ VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK”, 19 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe geçti. Yerel tohumlara sertifika zorunluluğu getiren bu yönetmelik, köylülerin yerel tohum kullanımını ve yerel tohuma erişimini güçleştirecek şekilde düzenlendi.

Köylülerin değil şirketlerin lehine kullanılabilecek bu yönetmeliğin, beraberinde başka neler getirebileceğini, üreticilerin bu düzenlemeden nasıl etkileneceğini ve buna dair neler yapabileceklerini konuşup, tüketici örgütlenmeleri olarak, yerel tohum çeşitliliğine ve geleceğimize sahip çıkmak için nasıl bir rol üstlenebileceğimizi tartışacağız.”

BUNU DA OKU:  Bu pazar: Bomontiada'da eski kotlara yeni hayatlar

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#10 Bisiklet ve Kent Çalıştayı (12-13 Ocak 13:00 // TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi)

Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Bisiklet ve Kent Çalıştayı’nın çağrı metni şöyle:

“Don Kişot Bisiklet Kolektifi olarak bu sene 2.sini organize ettiğimiz “Bisiklet ve Kent Çalıştayı”nın bu seneki sloganı “Gezegeni kurtarmak istiyor olamaz mıyız?” olarak belirlendi.

Bu sene sizlerin karşısına hem daha fazla içerik hem de çeşitli etkinliklerle çıkmaya çalıştık.

Tanıdık ve konusunda uzman yüzlerin sunuşları, kahve workshop’ları, after party’ler ile katılanlara hoş vakit geçirmeyi planladık.

Bisiklet ve Spor’da, amatör ruhumuzla sporcu yönümüzü konuşacağız. Saatlerce pedal mı çevirilir hiç?
Bisiklet ve İstanbul’da, bu şehrin bisikletle nasıl da daha güzel olduğunu konuşacağız.
Bisiklet ve Yerel Yönetimler’de, “Bisikletsiz kent mi olurmuş?” sorusuna cevap üretmeye çalışacağız.
Bisiklet ve Aktivizm’de, bisikletin gölgesinde sadece “İki teker-bir gidon mu varmış?” göreceğiz.
Bisiklet ve Sağlık’da, glutensiz değil bisikletsiz sağlık olmazı konuşacağız.
Bisiklet ve Kadın’da, tüm kalıpyargıların ötesinde bisikletin cinsiyetsiz ve engelsiz nasıl sürülebileceğini konuşacağız.
Bisiklet ve Ekoloji’de et kemikten ayrılır mı ayrılmaz mı göreceğiz.
Bisiklet ve Erişilebilirlik’te, iki tekeri ile yüz beygiri tartıya koyacağız.

O zaman daha fazla detay vermeyelim ve yüzyüze görüşmek üzere burada bir nokta koyalım.

Bu arada etkinlik web sitesinden ve sosyal medya hesaplarımızdan gelişmeleri takip edebilirsiniz.

https://calistay.donkisotbisikletkolektifi.org/

#11 Begüm Yaramancı ile Kimchi Atölyesi (12 Ocak Cumartesi 10:00 // Ek Biç Ye İç)

Etkinliğin çağrı metni:

“Kore mutfağının en lezzetli fermante yiyeceklerinden olan kimchi, dünya mutfağındaki popülaritesini de gün geçtikçe arttırıyor. Probiyotik açıdan süper gıda olmasının yanı sıra, barındırdığı umamiden kaynaklı katman katman lezzeti ve kendine has acısı yedikçe yeme isteği yaratan bu özel tatla #tursukralicesi Begüm Yaramancı’nın anlatımıyla tanışacağız.

Kimchi, aslında malzemesine göre her mevsim yapılabiliyor. Ama ana malzemesi çin lahanası olduğu için en lezzetli halinin kışın olduğunu düşünüyoruz. Eğer siz de acı lezzetleri seviyorsanız, bol sarımsaklı turşulardan vazgeçemiyorsanız, gelin kış bitmeden bu leziz turşuyu hazırlamayı öğrenin.”

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#12 Begüm Yaramancı ile Kış Turşuları Atölyesi (12 Ocak Cumartesi 13:00 // Ek Biç Ye İç)

Etkinliğin çağrı metni:

“Şu soğuk kış günlerinde bağışıklığımızı güçlendirmemiz, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tuz, su ve minarelleri yerine koymamız çok önemli. Bunu sağlıklı kaynaklardan temin etmenin en önemli yollarından biri de probiyotik yönünden zengin turşular hazırlayarak hem damakları hem de vücudu şımartmak! Ayrıca bu turşuların yüksek vitamin değerini de unutmamak gerek! İşte tam da bu yüzden sizi, Begüm Yaramancı’nın anlatımıyla, kendi turşunuzu yapmaya davet ediyoruz!

Yaklaşık 2 saat sürecek atölye çalışması, turşu yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak. Lahana, havuç, karnabahar, turp, brokoli, mor lahana, şalgam, pırasa, kereviz, mor havuç vb. mevsim sebzeleriyle yaza uygun yöntemlerle yapılacak turşu kurma uygulamasının ardından, siz de kendi turşunuzu Begüm Yaramancı rehberliğinde kurabileceksiniz. EK BİÇ YE İÇ katılımcılar için mevsim sebzelerini, tuz ve baharatları, kavanozları tedarik ediyor olacak.”

BUNU DA OKU:  7 adımda kışa özgü doğa dostu kişisel bakım nasıl yapılır?

Detaylar için burayı inceleyebilirsiniz.

#13 Yemekli Vegan Buluşma (12 Ocak Cumartesi 17:00 // Şahika Küçük Meyhane)

Etkinliğin çağrı metni:

“Yaklaşık 5 yıldır her Cumartesi organize edilen Yemekli Vegan Buluşma için yılın ilk buluşması için bu hafta Taksim Nevizade Şahika’dayız (1. katında) .

Yine piknik formatında kendi pişirdiğimiz vegan yemekleri getireceğiz, içecekler mekandan. Ayrıca mekanda da harika vegan mamalar var, bir şey getiremezseniz sipariş verebilirsiniz.

Her Cumartesi Vegan Festival!

Yemek zenginliği açısından getireceğiniz yemeği yazarsanız seviniriz. Ne getirebileceğini bilemeyenler fikir ya da tarif sormaya çekinmesin lütfen.

Lütfen özellikle navegan arkadaşlarınızı tanıdıklarınızı davet edin :)”

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#14 Sıkıldım Satıyorum (12-13 Ocak 10:00 // Joker No:5)

Etkinliğin çağrı metni:

“Bu yıl 11. yılını kutlayan garaj satışı oluşumu Sıkıldım Satıyorum, dostlarıyla birlikte esaslı bir garaj sataşı sunmaktan mutluluk duyar. 12-13 Ocak tarihlerinde yerimiz Joker No 5. “Volkan sağ olsun” yazılı plakalarımızla aksesuar, çanta, ayakkabı, giysi, abiye ne varsa satmaya geliyoruz.

Kız arkadaşlarıyla gelecek sevgili erkek arkadaşlar için önemli not: Mekanda kahvemiz biramız yemeğimiz var. Dileyen aşağıya kayar yemeğini yer, içkisini yudumlar bi göz gezdirmeye yanımıza gelir.”

Ayrıntılı bilgi için facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#15 6. Kedici Dergisi Sokağın Kedisi Şenliği (13 Ocak Pazar 14:00 // Fenerbahçe Parkı)

Kedici Dergisi’nin İstanbullu takipçileri, okuyucuları, Kediciler ve tüm Hayvan Severlerin katılımıyla gerçekleşecek olan “Sokağın Kedileri Şenliğinde” oluşturulacak Kedi Evi Yapım Atölyesinde önceki yıllara göre çok daha fazla sayıda, tam 1000 adet kedi evi yapılması ve sonrasında hayvan severlerin bu evleri Fenerbahçe Parkında ve semtlerindeki uygun yerlere yerleştirmeleri amaçlanıyor. Kış aylarında sokakta yaşam mücadelesi veren Kedilerin soğuk, kar ve yağmurdan korunmalarını sağlayacak barınak yapmak ve sokaktaki canlar için farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, katılımcılara dağıtılacak kedi mamalarının da kedi evleri ile birlikte sokak kedilerine götürülmesi sağlanacak. Ayrıca şenliğe katılacak geleceğimiz çocuklar için hazırlanacak Kedi Resmi Çizim Atölyesi’nde montajı biten evlere özel boyalı kalemlerle kedi resimleri ve evlerin kediler için olduğunu belirten sloganlar yazılacaktır.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#16 Etkili İletişim ve Veganlık Anlatımı (13 Ocak Pazar 17:00 // De La Serna)

Etkinliğin çağrı metni:

“İstanbul vegan insiyatifi olarak her hafta farklı bir konu başlığı belirlediğimiz, veganlar arası paylaşım ve eğitim toplantılarımızda bu hafta Etkili iletişim ve Veganlık Anlatımı konusunu masaya yatırıyoruz.
Eylemlerde, standlarda ve kişisel hayatımızda karşımıza çıkabilecek argümanları paylaşmak, öğrenmek ve güçlendirmek için görüşmek dileğiyle.

Not: Forum sadece veganlar içindir.”

Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Hayat, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Kent, Kişisel Bakım, Mimari, Moda, Sanat ve Tasarım, Tarifler, Topluluklar, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Üç Yeşilist okuyucusuna Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu oyunu hediye

Üç Yeşilist okuyucusuna SANALarc tarafından ilham verici ve teşvik edici bir ‘kart destesi' olarak oluşturulan HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu oyununu...

Kapat