Çevreye duyarlı 9 müzik festivali

Yılın hava veya zamanı ne olursa olsun, dünyanın herhangi bir yerinde bir müzik festivali gerçekleşiyor. Kimisi kısa hafta sonu festivalleri olurken, bir kısmı da durumu başka bir noktaya taşıyıp bütün haftayı müzikseverlerin eğlencesine ayırıyor. Eko-bilinci yüksek pek çok organizasyonda olduğu gibi müzik festivalleri organizatörlerinin bir kısmı da çevresel etkisinin farkında ve bu nedenle tüm dünyadaki daha temiz, daha yeşil etkinliklere doğru bir yönelim yaşanıyor. İyi vakit geçirmenin yanı sıra, bu müzik festivallerinin size sundukları deneyim çevre bilincinin eğlenirken de korunabileceğini gösteriyor. Sizin için dünyanın dört bir yanından 9 doğa dostu müzik festivalini derledik.

#1 Glastonbury – İngiltere

Dünyanın en büyük yeşil festivali Glastonbury, her yıl 175.000 katılımcı ağırlıyor. Bu nedenle hafta sonu boyunca sürdürülebilir bir çevreyi teşvik etmeye istekli olmaları hiç şaşırtıcı değil. Glastonbury’de, festivalin çevre ile ilgili yeni ve gündemde olmayan konulara vurgu yapması sebebiyle işleyiş hiç de sıradan değil. Müthiş müzisyenleri ve sanatçıları bir araya getirmenin yanı sıra, Glastonbury Festivali katılımcılara bu konularaın bilincine varma ve fark yaratma şansı vererek bakış açılarını değiştirme şansı veriyor. Festivalin yeşil politikalar listesi oldukça etkileyici. 2017’de festivalin yapıldığı alan olan  Worthy Farm, ‘Worthy Causes’ girişiminin bir parçası olarak Oxfam, Greenpeace ve WaterAid ile ortaklık kurdu. Festival ayrıca, her yedi yılda bir toprağın yıpranmasına engel olmak için mola veriyor; 2018, onların ‘nadas’ yılı dedikleri yıldı. Glastonbury 2019’da yeniden gerçekleşecek.

#2 EDP ​​Cool Jazz – Portekiz

EDP ​​Cool Jazz, küresel caz, funk,soul, rock ve pop müzik türlerini bir araya getiren; Lizbon’un hemen dışında gerçekleşen bir müzik festivali. Festivalin sponsoru EDP (Avrupa’nın önde gelen elektrik operatörleri) olması, karbon etkisini etkisiz hale getirerek EDP Cool Jazz’ın itibarınında ve misyonunda kritik bir rol oynuyor. Sıfır atık hareketini de bünyesinde barındırarak hedeflerine bir adım daha yaklaşıyor. Festivalin sonunda, ihtiyaç sahibi ailelere servis edilmemiş, arda kalmış yemekler dağıtılıyor. Yeniden kullanılabilir bardaklar ise ihtiyaç sahiplerine dağıtılarak atık miktarı minimuma indiriliyor.

BUNU DA OKU:  Dünyanın en güzel sesi Malezya'nın doğasından

#3 POHODA Festival – Slovakya

Festival, dünyayı temiz tutmanın önemine ışık tutarken bir özgürlük ve kültürel çeşitlilik alanı oluşturuyor. Festival ziyaretçilerin kullanımı için mobil bir güneş enerjisi santrali kurmak için yerel bir enerji sağlayıcısıyla ortaklık kurması, POHODA’nın 2017 için Yeşil Mükemmellik Ödülü’nü kazanmasının nedenlerinden biri oldu. Ayrıca, festivale ulaşımı kolay ve yeşil hale getirmek için ulusal tren şirketi Slovak Demiryolları’yla işbirliği sağlandı. Tesis personeli için trenler, otobüsler, araç kiralama sistemi ve bisiklet bulunuyor. Böylece PODOHA’nın ulaşım ve enerji alanlarında diğer festivallere kıyasla devrim yarattığını söyleyebiliriz.

#4 Lollapalooza – Amerika

Lollapalooza, festival meraklılarına harika bir müzik seçkisi ve çok çeşitli yerel yemekler sunmasının yanında yarattığı çevresel etkinin de bilincinde olan bir yaklaşıma sahip. Müzik festivali, katılımcılarına verdikleri neşeyle gurur duyduğu gibi, Grant Park’ın da festival süresince bozulmamasına özen gösteriyor. Lollapalooza’nın Rock and Recycle programı, misafirlerin istedikleri gibi geri dönüşüm yapmalarını sağlamak için harika bir sistem. Her katılımcı, resmî festival programı dahilinde parkın çeşitli yerlerinde damgalanabilen bir Yeşil Kart alıyor. Yeşil Kart’a; geri dönüşüm noktalarına bıraktığı atıklar, alana bisikletle ulaşma, toplu taşıma kullanma ve kendi su matarasını taşıma gibi kriterlere göre damgalar basılıyor ve ödüller veriliyor. Karta ne kadar çok damga basılırsa, Lollapalooza kıyafetlerini ya da Honda Insight Hibrit arabasını kazanma şansı o kadar artıyor. İnsanları geri dönüşüme götüren şey buysa, neden olmasın?

#5 Northside Festival – Danimarka

Northside Festival’in lansmanı 2010’da gerçekleşti ve amacı en başından beri yeşil ve sürdürülebilir bir kültür yaratmaktı. Festival için kurulan düzeneklerin büyük kısmında ahşap kullanılıyor. Katılımcılar yürümeye, bisiklete binmeye veya toplu taşıma araçlarını kullanmaya teşvik ediliyor. Hatta kişisel araçlar için park yeri mevcut bile değil. Tüm yiyecek ve içeceklerin organik ve yerel olmasına özen gösteriyorlar. Northside şu aşamada yüzde100 organik bir festival, gelecekteki hedefleri ise yüzde100 atıksız bir festival olmak. 

BUNU DA OKU:  Torba yasa ile doğal alanlar tehlikeye atılıyor : Hedefte yine meralar ve ormanlar var

#6 Fuji Rock Festival – Japonya

Fuji Rock Festivali sadece Japonya’daki değil Asya’daki en büyük açık hava ve pop müzik festivali olarak kabul ediliyor. Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers ve Muse gibi büyük isimlerin de sahne aldığı festival, güzel doğa manzaralarını tamamlayan yeşil bir yaşam tarzını da teşvik ediyor. Festival alanı içinde araç kullanılamıyor, bu nedenle katılımcılar her yere yürüyerek gitmek zorunda. Katılımcıların atıklarını ayırmaları için birçok geri dönüşüm noktası var. Yiyecek için kullanılan tüm mutfak eşyaları ve malzemelerin çevre dostu olmasına da özen gösteriliyor.

#7 Splendour in the Grass – Avustralya

Avustralya’nın en sevilen müzik festivallerinden biri olan Splendour in the Grass aynı zamanda trend belirleyici sayılıyor. Çevre dostu bir müzik festivali kültürü yaratan ilk festivallerden biri olma özelliğini taşıyor. Katılımcıların festivale gitmeden önce karbon ayak izlerini azaltabilmeleri için bilet alırken, alana bir ağaç dikilmesi için ekstra ödeme yapma seçeneği düşünülmüş. Festival ekibi; Be An Unf*cker, Positive Change for Marine Life, Parklands and Boomerang Bags gibi çevre farkındalığını artırmaya çalışan organzasyonlarla da işbirliği yapıyor.

#8 We Love Green – Fransa

Paris’te düzenlenen bu festival, çevre sorunlarına ileri görüşlü yaklaşımı sayesinde son birkaç yılda popülerlik kazandı. Festival çevre konularında farkındalık yaratmayı ve halkın davranışını sanatsal ve deneysel bir şekilde etkilemeyi amaçlıyor. 2017 Greener Festival Ödülleri’nde ‘üstün’ sıfatına layık görüldü. Kağıt kullanımını sınırlama ve yiyecek atıklarını kompostlaştırma gibi uygulamalar, We Love Green’in çevresel etkilerini azaltma yöntemlerinden bazıları. 

#9 Burning Man – Amerika

İlki 2004 yılında düzenlenen Burning Man, fiziksel iz bırakmamak gibi eko önlemleri içeren 10 ilkeyle uyumlu olarak çalışıyor. 2007’de, şimdi Black Rock Solar adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa evrilen bir grup katılımcı, festivalde 30 kW’lık bir güneş enerjisi sağlayan tertibat kurdu. Tertibat 90 kW’a yükseltilerek  kentin okul sistemine bağışlandı. Black Rock Solar, düşük maliyetli, yüksek kaliteli temiz enerji hizmetleri sunuyor. Elde edilen tüm fonlar eğitim programlarını ve toplum temiz enerji projelerini desteklemek için kullanılıyor.

BUNU DA OKU:  Madenler kapandıktan sonra maden kentlerine ne olur?

Kaynaklar:
Business Destinations
Verde Mode

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sanat ve Tasarım, Yenilenebilir Enerji
Plastik kirliliği: Okyanuslar gerçekten insan eliyle temizlenebilir mi?

Hawaii'nin Hilo bölgesinde, bilim insanları ve mühendislerden oluşan bir ekip, The Ocean Cleanup projesinin 2018'de Büyük Pasifik çöp yığınına yaptığı

Kapat