Çiftçi mücadeleleri kutlu olsun

Bugün 17 Nisan, Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri günü. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin okul içinde kurdukları yeni oluşum Tarlataban da bu akşam kampüste söyleşi ve film gösterisi düzenleyerek çiftçi mücadelelerine dikkat çekecek.

Tarlataban’ın çağrı metni:

Tarlataban olarak 17 Nisan Perşembe Çiftçi Mücadelesi Günü’ne ortak ve destek olma amaçlı akşam saat 20:00′da kütüphane yanındaki çimlerde önce Kibele Tarım Kooperatifi‘nden ve BuKoop’un üreticilerinden İlhan Koçulu ile söyleşi ardından da Metin Yeğin‘in Topraksızlar belgeselinin gösterimini gerçekleştireceğiz.

Mücadeleye ortak olmak isteyen herkesi bekleriz!

Via Campesina’nın yayınladığı bildiri:

“La Via Campesina Uluslararası Çağrısı:

(Harare, 4 Mart 2014 )

Bizler Via Campesina köylü ve çiftçi mensupları olarak, 17 Nisan’ da çiftçi ve köylülerin mücadelesini yükseltmek, özellikle köylü ve çiftçilerin tohumlarını savunmak için genel eylem ve seferberliğe çağırıyoruz.

Tohum, Gıda Egemenliği mücadelesinin temelidir. Tüm insanları besleyen mahsulün büyüme aşaması -nasıl yetiştirilirse ve kim tarafından yetiştirilirse yetiştirilsin- tohuma bağlıdır. Tohum aynı zamanda görüşü, bilgiyi, tecrübeyi, çiftçi ve köylü topluluklarının kültürel eğilimlerini de aktarmaya aracılık etmektedir.

Yüzyıllar boyunca, tohumlarımız endüstriyel tarım çıkarına özelleştirilip ve tek tip hale getirilip kapitalist çıkarlarca sömürülmüştür. Son yıllarda bu zapturapt altına alma süreci daha da şiddetlenmiş, kendi üretmiş olduğu tohumları kullanan çiftçileri suçlayan yeni Monsanto kanunları endüstriyel üretim tescili olan veya patentli tohumlar ve genetiği değiştirilmiş tohumlar yararına hizmet etmiştir.

Ancak Afrika’da, Asya’da, Avrupa ve Amerika da, gittikçe sömüren ve yok eden, köylü ve yerel halkı topraklarından eden, gıdayı zehirleyen, rant sağlayan tarım sınai sistemi karşısında, mücadele eden ve seferberlik başlatan örgütlenmiş insanların gücü yıldan yıla artmaktadır. Kolombiya’da tescilsiz tohumların imhasına izin veren yasa sonrası ulusal boykot ilan edilmişti, Meksika’da genetiği değiştirilmiş mısır ekim iznine teşebbüs ise açlık grevi ile sonuçlanmıştı. Endüstriyel ve genetiği değiştirilmiş tohum dayatmasına izin veren yeni bir “Yeşil Devrim”e karşı köylü toplulukların mücadelesi tüm Afrika kıtası boyunca devam ediyor. Zengin çeşitte ve sağlıklı tarım yapmaya olanak veren ,iklim değişikliğini önleyen tohumumuzu korumak üzere sürdürdüğümüz mücadelemiz tüm kıtalarda devam ediyor.

BUNU DA OKU:  Yaşam İçin Su Film Festivali başlıyor!

Kapsamlı tarım reformunun temeli olması bakımından, agro-ekolojik üretime dayalı tarım modeli mücadelemizde olduğu gibi , çiftçi ve köylünün tohumunu savunma mücadelemiz devam ediyor. Çiftçi ve köylünün tohumu Gıda Egemenliğini olumlamak için tüm dünyaya bıraktığı bir mirastır. Toprak gibi, su gibi, madeni kaynaklar gibi insanların ellerinde kalması gereken müştereklerdendir.

Bu uluslararası günümüzde, ulusötesi şirketleri, endüstriyel tarımı, tarım ilaçları kullanımı ve genetik değişimleri ifşa edeceğiz. Aynı şekilde tüm baskıları, protestoların suç olarak kabul edilmesini , ceza ve suikast girişimlerini reddediyoruz. Baskı uygulayan, kontrol etmeye çalışan , bağımlı hale getirmeye çalışan her olguyu değiştirmek adına mücadelemiz devam edecektir. Mücadelemiz büyüyor ve güçleniyor; halklardan gelen haykırışlara cevap olarak, öfkemizi, dayanışmamızı, enternasyonalizm ve mücadelemizi yaşatacağız.

Tarım endüstrisi modelinin dolaylı sorumlu olduğu, jandarma tarafından vahşice katledilen 19 topraksız Brezilya köylüsü anısına, Via Campesina , 1996 ’dan dan beri 17 Nisan’ı dünyanın bir çok farklı alanlarında hayat bulan bu mücadeleyi örgütlenme , Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü ilan etmiştir. Via Campesina, aynı zamanda halkların egemenliği için toplumla büyük ve uluslararası bir ittifak oluşumunda iletişim kurmayı amaçlamakta, insan onurunu ve adaleti sarmalayan tarımsal ve sosyal bir model inşa etmektedir.

Bu, Via Campesina’nın tüm üyelerine, arkadaşlarına, ittifaklarına ilgili ülkelerde ve bölgelerde küresel mücadeleyi eylemlerle güçlendirmek için uluslararası çağrısıdır. Eylemlere örnek olarak seferberlikler, toprak işgalleri, tohum takasları, gıda egemenliği fuarları, gıda bağımsızlığı ve tohumlar üzerine forumlar, kültürel etkinlikler ve benzerlerini verebiliriz. Tüm dünya çapında bir farkındalık yaratabilmek için bu eylemlerle ilgili bizleri bilgilendirmenizi ve detayları paylaşmanızı bekliyoruz. Dünya üzerinde yer bulacak bu eylemlere ilişkin harita yayınlanacaktır.

Mücadeleyi küreselleştir! Umudu küreselleştir!

www.viacampesina.org

Kaynak: http://www.karasaban.net/

Çeviri: Emel Özten

BUNU DA OKU:  Bu ay GDO devi Monsanto'nun en kötü ayı

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs, Kütüphane Yanı Çimler

Saat: 20:00

Etkinliği facebook üzerinden takip etmek için tıklayınız.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Japonlardan Türkçe uyarı: Nükleer felaket geliyor

Japonya vatandaşlarının uyarısı.

Kapat