Çocuklar için sağlıklı ve çiğ gıdalar

Çocuklar gıdaları ne kadar çiğ ve direkt doğadan yerlerse o kadar iyi. Elbette bu hayat dolu ve enzim zengini sebze meyvelerin organik ve mevsiminde olması önemli.

Muz

Neredeyse muz sevmeyen çocuk görmedim. Enzim açısından oldukça zengindir. Kahvaltılarda tahıl karışımlarının içine kattığınızda lezzet verecektir. Ayrıca biz evde çiğ süt ve balla karıştırıp muzlu süt yapmayı da çok seviyoruz. Ayrıca muz lolipopunu da tavsiye ederim: Biraz çikolata eritin, biraz ezilmiş bisküvi ve kuru meyve karışımı gerekiyor. 6-7 parçaya böldüğünüz muzunuzu önce erimiş çikolataya sonra bisküviye sonra da kuru meyvelerin içine batırıp, elinizle top şekli verip, yarım saat buzdolabında bekletin. İşte size muz lolipopu.

elmanin-faydalari

Elma

Tatlı ve kıtır kıtır yenmesinden dolayı çocukların çok sevdiği bu meyve bitkisel gıdalar ve antioksidan açısından zengindir. Sabahları tahıl karışımının içine ekleyebilirsiniz. Elma suyunu da çok sever çocuklar ama tabakta dilimleyip bile verseniz öyle yiyor nasılsa çocuklar. Bir de çayı var tabi, bal ile içildiğinde tam bir bağışıklık sistemi kuvvetlendiricidir.

Limon

C vitamini ve biyoflavanoidlerden zengindir. Salata sosunda şahane olur. Aynı zamanda yazın susuzluğunu gidermek için çocuklara limonata hazırlamak da şahane bir fikir. Bu arada eminim limonatayı bal ile yapmayı denememişsinizdir.

Avokado

Protein, enzimler, lif, potasyum, E vitamini ve sağlıklı yağlarla dolu. Çeşitli dip soslar hazırlayabilirsiniz. Örneğin krem peyniri, biraz limon, biraz soğan ve tuz ile hazırlayabilirsiniz. Avokadoyu boyuna kesip için biraz limon ve zeytinyağı koyup, kaşıklayarak yemek hem doyurucu hem de tazeleyicidir.

Marul

A, C ve K vitamini, folik asit, manganez ve kromdan zengin ve aynı zamanda çok da iyi bir lif kaynağıdır. Tadının hafifliği açısından çocukların en kolay sevdiği salatalar arasında sanırım. Salata olarak hazırlayabilirsiniz veya içine hafif bir kısır yapıp dürüm gibi sarıp yemeyi çok sevebilirler. Biz evde marulları yaprak yaprak tabağa koyup üzerine kendimiz limon sıkıp yemeyi çok seviyoruz.

BUNU DA OKU:  Beyaz gürültü nedir, konsantrasyonun ve uyku kalitesinin artmasını sağlayabilir mi?

mas3gun

Tohum filizi

Benim çocukluğumdan oldukça kuvvetli hatırladığım anılarımdan biri fasulye ya da mercimekleri pamuğa yatırıp filizlenmelerini seyretmekti. Şimdi çocuğum bunları seyretmekle kalmıyor, bir de üstelik besin kaynağımız olduğunu biliyor ve yiyor da. Özellikle mercimek filizinde B1 vitamini, potasyum, demir, fosfor, selenyum, çinko, manganez ve magnezyumdan zengin iyi bir lif kaynağıdır. Biz sandviçlerin arasında veya salatalarda çok seviyoruz.

Badem

Tüm diğer tahıllardan daha yüksek lif kaynağı olan badem aynı zamanda omega-9 oleik yağlar, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengindir. Hiç badem sütü denediniz mi bilmiyorum ama hazırlanışı tahmininizden daha kolay ve lezzetlidir. 1 bardak bademi su içinde bir gece bekletin. ve blendırda 4 bardak su ile karıştırıp, dilediğiniz tatlandırıcıyı (bal veya hurma) ve dilerseniz aromalı olması için de tarçın, vanilya veya kakule ekleyin.

Hindistan cevizi

Antiviral, antibakteriyel, mantar önleyici özellikleri ve yüksek derecede besleyici, kuvvetli bir lif kaynağı olması, vitamin ve minerallerden zengin olması gibi özellikleri vardır. Hindistan cevizinin içinde çıkan suyu ile meyvesini karıştırarak sütünü elde edebilirsiniz. Kahvaltınızda tahıllara da ekleyebilirsiniz. 1 hindistan cevizi, 1 muz, 1 bardak ananas ve 1 kaşık bal ile lezzetli ve sağlıklı bir smoothie hazırlayabilirsiniz.

aycekirdegi

Ay çekirdeği

Kuvvetli bir E ve B1 vitamini kaynağı, manganez, magnezyum, çinko, selenyum, fosfor, vitamin B5 ve folik asit açısından zengindir.

Keten tohumu

Omega-3 yağları, oldukça kuvvetli lif kaynağı, manganez, folik asit, vitamin B6, magnezyum, fosfor, çinko açısından zengindir. Sabahları tahıl karışımına ekleyebilirsiniz, yaptığınız poğaçaların üzerine koyabilirsiniz.

Bal

Tatlandırıcıların en başında gelen bal aynı zamanda mevsimsel allerjilerin semptomlarında da hafifletici etki sağlar. Kahvaltıda tahıl karışımlarınızda, tatlılarınızı tatlandırmada, meyvelerinizin üzerine sos gibi kullanabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Genel
Sağlıklı bir nesile doğru

İki bakanlıktan güzel bir adam.

Kapat