Saksı Seven Bitkiler

Soğuk kış günlerinde elimizi eteğimizi sokaktan kesip evlerimize kapanacağımız anları sabırsızlıkla bekliyoruz. Sizde bizim gibi baharı rengarenk çiçeklerle ve kendi yetiştirdiğiniz sebzelerle selamlamayı tercih edenlerseniz elinizi biraz çabuk tutun.

1.Papatya

1

“Boynu bükük bir papatya olduğuma bakıp da senden vazgeçtim sanıp sakın aldanma yedi kat yerin altından örgütlenip takılı verdim saçının arasına..” der şarkı. Toprağının kurumasına izin vermeden, nemsiz yerlerde papatyalarınızı yetiştirebilirsiniz. Sıcak havalarla beraber güneşi özleyen papatyalarınızı cam önlerine, balkonlara ve bahçelere çıkarmayı unutmayın.

2.Marul

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paketinden çıkardığınız tohumları 24 saat boyunca ıslak bir tülbent arasında bekletin. Amacımız kullanılmış malzemeleri değerlendirmek olacağı için yeni saksılar almak yerine mecburiyetten kullandığınız pet şişeleri bu işte değerlendirebilirsiniz. Torf koyduğunuz pet şişelere tohumları serpip üzerine bir cm kadar daha torf dökün ve nemlendirin. Çimlenene kadar pet şişelerinizin üzerini kapatıp serin ve gölge bir yerde bekletin. Çimlenip marul fidelerinizi gördüğünüzde güneşle marullarınızı buluşturma vaktiniz gelmiş demektir. Bir buçuk-iki ay sonra büyük uğraş verdiğiniz marullarınız yemeye hazır olacaklar!

3.Ağlayan Gelin Çiçeği

3

Ülkemizde doğal olarak Hakkari ve Adıyaman’da yetişen bu çiçek evlerinizi de süsleyebilir. Ters lale olarak görünen bu çiçeğin çok soğuklarda yaprakları donsa bile güneşi gördüğü anda kendine gelecektir. Soğanını ekeceğiniz toprağı torf, organik gübre ekledikten sonra havalandırın. 10 günlük havalandırmadan sonra soğanların sivri ucu yukarıda kalacak şekilde tohumları ekip üzerini toprakla örtün. Can suyunu vermeyi sakın unutmayın.

4.Maydanoz

8

Maydanoz tohumlarınızı besin maddesince zengin olan toprağa eşit olarak serpiştirip üzerini kapatacak kadar toprakla örtün. Bir fısfıs yardımıyla toprağını her gün nemlendirin. Toprağa direk su dökerseniz tohumlar homojen olarak dağılmaz ve tam verim alamazsınız. 30-40 gün kadar sonra tohumlarınız çıkacaktır. Maydanozlarınız büyüdükçe normal sulamaya başlayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Herkes için bahçecilik: Güneş almayan balkon ve bahçede yetiştirilebilecek bitkiler

5.Sarımsak

7

Tarımla uğraşanlar bu bitkiyi domates ve hatta güllerin yanlarına böceklerden korumak için dikiyor. Sarımsak dişlerini ayırdıktan sonra buzdolabında bir hafta bekletin. Sarımsağı soymadan toprağa ekin. Yemeklerinize tat katmak istediğinizde yapraklarını dibe yakın yelerden kesebilirsiniz.

6.Gazanya

6

Aralık sonu ocak başı gibi tohumlarını ektiğiniz bu bitkinin beyaz-turuncu-sarı-pembe çiçeklerine haziran ayında kavuşabilirsiniz. Evinizin soğuk olmayan ve güneş gören bir köşesine bu çiçeği ekin ve solan yaprakları budamayı sakın unutmayın. Güneşin olmadığı saatlerde dipten sulanmayı sevdiğini de hatırlatalım.

7.Funda

5

Dört mevsimde fidelerini dikebileceğiniz bu göz alıcı çiçek çok suya ihtiyaç duymaz. Yaşlı ve odunlaşan dallarını budayarak pembe, mor ya da beyaz fundalarınızı saksılarınızda yetiştirebilirsiniz.

8.Sarı Çalı Papatyası

4

Güney Afrika’da doğal olarak yetişen bu bitki bahçe çitlerini süslemede kullanılıyor. Fidesini diktikten ve can suyunu verdikten sonra çok beklemeden çiçeğinize kavuşacaksınız. Nemli toprakları seven bu çiçek güneş ve yan gölge de sever. Eğer özen gösterirseniz bir buçuk metre boyunda bir çiçeğiniz olabilir.

9.Lale

9

.Bahar geldiğinde İstanbul’u süsleyen lalelerin soğanlarının ekilme zamanları işte tam bu zamanlar. Tohumu saksıya ektiğinizde su dolu bir kapta saksınızı bekletin. Suyu emdiği zaman normal sulamaya geçebilirsiniz. Mart – nisan açan çiçekleriniz baharın en renkli habercisi olacak kuşkusuz.

10.Sümbül

10

Güzel renkli sümbüller için alacağınız soğanlar sert ve sıkı olmalıdır. Kumlu topraklara dikeceğiniz sümbüller kuruduklarında dipten budayıp keselere koyarak hoş kokularınızı saklayabilirsiniz. Aman dikkat edin saksı dibinde su biriktirmeyin ve gölge sevdiklerini unutmayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
15 adımda enerjinizi ateşleyin

‘Hiperaktif’ insanlara özenip nasıl ayakta kaldıklarını merak ediyorsanız bu öneriler tam size göre!

Kapat