Limiti aştık: ‘Gezegenin yıllık bütçesini sekiz ayda tükettik’
Dünya tarihinde 1970’lerde başlayan biyolojik limiti aşım kayıtlarından beri, insanoğlunun dünyaya bıraktığı karbon ayak izi iki kat arttı.
Doğal kaynakları yok ederek, üstüne her sene daha fazlasını isteyerek, gezegendeki en başarılı varlık olarak bizlere sunulan dünyanın yıllık biyolojik kapasitesini neredeyse 8 aydan fazla bir sürede bugün bitirdik; ‘geleceğe borçlandık’. WWF’nin stratejik ortağı, Küresel Ayakizi Ağı (Global Footprint Network–GFN) tarafından her sene ilan edilen gün; Dünya Limit Aşımı Günü 13 Ağustos ile birlikte, artık 2016’ya borçlanıyoruz.
Gezegenin bize sunduğu doğal kaynak ‘bütçesi’nin, tüketim çılgınlığımız tarafından zorlandğını ve tükendiği günü gösteren bu limit, ‘yıllık biyolojik kapasitenin’ kendini yenileyebilmesine engel.
Geçen sene, bundan tam altı gün sonra , 2015’ten 19 Ağustos’ta borç almaya başlamıştık. Kaynakların limitsiz olmadığını insanlığa gösteren bu tarih, bir aksiyona geçmezsek, 2030’larda Dünya Limit Aşımı Günü’nün haziran sonunda kaydedilmesine sebep olacak. Bu senaryoda, yarım senede eriyip giden biyolojik bütçe, insanlığın tüketimine cevap veremeyecek! Çünkü vermesi için toplamda iki gezegen gerekecek.
Giderek aşırıya kaçan rakamlar, normalleşmeye başlarsa, aşırı tüketimimiz sonumuz olacak. Bu senaryo karşısında, sera gazı yayılımının sebep olduğu ortalama ısı artışını 2 derece ile sınırlayacak, ileriye yönelik enerji politikalarının bu limiti daha geriye taşıması bekleniyor. Yıl sonunda Paris’te yapılacak olan İklim Zirvesi sonrası ülke yatırımları neyi değiştirir bilinemez ama, kendi hayatlarımızda bu tarihi geriye çekmek için yapabileceklerimiz yok değil.
Sıcaklık rekorlarıyla dolu bir yıl geçiriyoruz. 1880 yılından beri en sıcak Haziran ayını yaşadık. 2015’in sıcaklığının ortalamanın en üstüne çıkan yıl olacağı neredeyse kesin. İklim değişikliğinin getirdiği eşitliksizler, göçlere geçimini biricil kaynaklardan sağlayan toplumlar için yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor. Bunu bizim bitmeyen tüketimimiz sebep oluyor.
İçinde yaşadığımız koşulları değiştirmek tabi ki bir anda gerçekleşemez ama fazla ihtiyaçlarımız, lüksümüz, mega projelerimizle yanında, tükettiğimiz gezegene bir iyilik yapmak isterseniz aşağıdakiler sizin için küçük ama gezegen için büyük fark yaratacak.
Isıyı düşürün
Termostatınızı iki derece düşürmek, (tabii ki özellikle kış aylarında) 900 kilogram karbondioksit kurtarabilmeniz gerek.
Işıkları kapatın
Aydınlatmalar bir ofisteki elektirik tüketiminin %44’üne eşittir. Ofisten çıktığınızda ışıkları 15 dakika sonra dönüyor olsanız bile kapatın. Elektronik cihazlar için de aynı şey geçerli. Kullanmadığınız zaman kablolarını çekmeyi unutmayın.
Çamaşıra soğuk su
Soğuk su kullanmak, yıkama yaparken tükettiğiniz enerjiden %80 oranında kurtarmak demek.
E – faturaya geçin
Teknoloji devrinde insanlar ne kadar kağıdı bıraksalar da, kağıt tüketiminde öne çıkan problemler var. Kağıt üretimi, bir naylon poşety üretiminden iki kat daha fazla enerji gerektiriyor.
Lokal gıdaya yönelin
Gezgin gıdaları değil, size yakın olan kaynaklardan, taze olanları tüketin.
Geri dönüştürün
Elektronik atıklar, kağıt, plastik, hepsi geri dönüştürülebilir. Eğer çöp sahalarının daha fazla karbon emisyonuna yol açmasını istemiyorsanız buradan!
Kaynak: WWF Türkiye