Haftanın Yeşil Haberleri

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 İstanbul’un Eminönü ve Kadıköy ilçeleri için planlanan trafik sıkışıklığı fiyatlandırması, aynı zamanda hava kirliliği ve iklim değişikliği ile mücadelede de fayda sağlayabilir. Toplumsal desteğin sağlanması için yararlarının toplumla düzenli paylaşılması ve elde edilen gelirin toplu taşımacılığın iyileştirilmesine aktarılması önem taşıyor.

    Kaynak: iklimmasası

    #2 Tek kullanımlık plastik poşet yasakları, plastik poşet kullanımını ve buna bağlı çöp ve kirliliği başarıyla azaltıyor.

    Kaynak: euronews.green

    #3 IEA’nın 2024 raporuna göre, küresel elektrik talebinde gelecek üç yıldaki büyümenin tamamının yenilenebilir enerji ve düşük emisyonlu kaynaklardan karşılanacağı öngörülüyor. Ülkemizde ise termik santralların elektrik üretimindeki payı bir yıl öncesine göre 2 puan artarak yüzde 36,3’ya yükseldi, fosil yakıtların toplam payı yüzde 58’e yaklaştı.

    Kaynak: yeşilgazete

    #4 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yıl sanayicilerin kendi tüketimlerine yönelik 7 bin 500 MW’lık yenilenebilir kapasite tahsis edileceğini bildirdi.

    Kaynak: temizenerji

    #5 Halihazırda iklim krizinin yükünü çeken Avrupalı çiftçiler, çelişkili ve adaletsiz olduğunu söyledikleri politikalara karşı çıkıyor ve gelecek için endişelendiklerini dile getiriyor. Fransa genelinde yollar kapatıldı, gübre ve tarımsal atıklar kamu binalarının önüne atıldı ve saman balyaları fast food restoranlarına yayıldı. Kaynak: euronews.green

    #6 Amazon’da geçen yıl yaşanan şiddetli kuraklığın ana nedeninin El Niño değil, insan kaynaklı küresel ısınma. Kuraklık nedeniyle nehirlerin su seviyeleri rekor derecede düştü, yüzlerce nehir topluluğu su ve gıda güvenliği ile karşı karşıya kaldı ve nesli tükenmekte olan düzinelerce yunus öldü.

    Kaynak: AP

    #7 Çevreci düşünce kuruluşu Sandbag’in yeni raporuna göre çelik piyasası, nihai ürünleri çevresel performanslarına göre farklılaştırmayı başaramadığından, yeşil çelik üretimine yönelik ticari durum belirsizliğini koruyor.

    Kaynak: sandbag

    #8 HSBC, ilk olarak 2020’de belirlenen ve bankanın fosil yakıtlara verdiği tarihi desteği karşılama konusunda artan baskıya maruz kalmasına neden olan 2050 net sıfır hedefine ulaşmak için bir geçiş planı hazırladı.

    Kaynak: edie

    #9 İspanya’da Ocak ayı sıcaklıkları yaklaşık 30°C’ye yükseldi. İspanya meteoroloji servisi, yılın bu dönemi için anormal derecede yüksek olan sıcaklıkların İspanya’nın birçok bölgesinde hafta sonu boyunca devam edeceğini açıkladı. Meteoroloji servisine göre, en düşük ve en yüksek sıcaklıklar mevsim normallerinin ortalama 5 ila 10 santigrat derece üzerinde seyrediyor.

    Kaynak: euronews.

    #10 Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezinin (CGEP) Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Birliği verilerine dayandırdığı son analizine göre, Avrupa’da geçen yıl elektrik üretiminde kömür ve doğal gazın payı, temiz üretim kaynaklarının katkısıyla azaldı.

    Kaynak: temizenerji

    #11 Fraunhofer IEG Araştırma Enstitüsü tarafından Almanya’nın hidrojen tedarik seçenekleri hakkında hazırlanan bir rapor, trenlerin ithal yeşil hidrojenin Almanya genelinde dağıtımı için kapsamlı bir ulaşım ağının sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ortaya çıkardı.

    Kaynak: Clean Energy Wire

    #12 1000 İngiliz üzerinde yapılan bir anket, çoğu İngiliz’in iş iletişimlerinde sıklıkla kullanılan ‘karbon dengeleme’, ‘döngüsel ekonomi’ ve ‘biyoçeşitlilik’ gibi çevresel terimleri anlamadığını ortaya çıkardı. Kaynak: edie

  • Yeşil Posta: ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 2023 yılı, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yol açtığı ve doğal El Niño hava olayının da desteklediği, tarihteki en sıcak yıl olarak onaylandı. AB’nin iklim servisi, geçen yılın, insanlar büyük miktarlarda fosil yakıt yakmaya başlamadan önceki uzun vadeli ortalamadan yaklaşık 1,48 derece daha sıcak olduğunu söylüyor.

    Kaynak: BBC

    #2 Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2023’te son 20 yılın en hızlı artışını gösterdi; bu, dünyayı on yılın sonuna kadar önemli bir iklim hedefine ulaşma noktasına yaklaştırabilir.

    Kaynak: euronews.green

    #3 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024-2030 yıllarında enerji verimliliği odağında yapı sektörüne 7,7 milyar dolar yatırım yapılacağını bildirdi.

    Kaynak: temizenerji

    #4 ABD’de yürütülen araştırma sonucunda, yapay zeka (AI) ve gelişmiş hesaplama sistemleri kullanılarak bataryalardaki lityum kullanımını önemli oranda azaltabilecek bir malzeme keşfedildi.

    Kaynak: BBC

    #5 Dünya Ekonomik Forumu tarafından onaylanan yeni bir rapor, bileşenlerin yeniden kullanılması, malzemelerin geri dönüştürülmesi ve malzeme verimliliğinin artırılmasının inşaat sektöründeki emisyonları %75 azaltarak sektörün net sıfıra geçişinde hayati önem taşıyacağını ortaya koyuyor.

    Kaynak: edie

    #6 ABD’deki bir tüketici grubu Starbucks’a şirketin kahvesinin etik kaynaklardan elde edildiği iddialarının yanlış ve yanıltıcı olduğunu iddia ederek dava açıyor.

    Kaynak: euronews.green

    #7 İngiltere hükümeti nükleer enerjiyi daha da genişletmeyi planlıyor. Bakanlar, projenin sektörün son 70 yıldaki en büyük genişlemesi olacağını ve yurt dışı tedarikine olan bağımlılığı azaltacağını söylüyor.

    Kaynak: BBC

    #8 Grönlandlı Arctic Ice şirketi, başkent Nuuk etrafındaki buzul parçalarından topladığı saf buzları Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihraç etmeye başladı. Özellikle Dubai’deki seçkin kokteyl barlarında bu kutup buzunun tercih edildiği belirtiliyor.

    Kaynak: The Guardian

    #9 İklim krizi nedeniyle Türkiye’de orta vadede iklim göçü yaşanması bekleniyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Mehmet Kadri Tekin, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere iklim krizinin kırsaldan kente göçü yoğunlaştırdığını söyledi.

    Kaynak: artıgerçek

    #10 Yeni bir çalışma, insan kaynaklı iklim değişikliğinin, en az 31 nehir havzasında kar yığınlarının belirgin şekilde azalması da dahil olmak üzere, Kuzey Yarımküre’deki kar yüzey alanlarını etkilediğini doğruluyor.

    Kaynak: The New York Times

    #11 İklim değişikliği bebeklerin doğum ağırlıklarını etkileyebilir. Avusturalya’da yer alan Curtin Nüfus Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar hamileliğin belirli zamanlarında düşük ve yüksek biyotermal strese maruz kalmanın, bebeklerin doğumdaki gebelik yaşlarına göre daha küçük veya daha büyük olma riskiyle bağlantılı olduğu ortaya koydu.

    Kaynak: ScienceDaily

    #12 İngiliz ayakkabı markası Vivobarefoot, dünyanın ilk tamamen gübreleşebilen ve geri dönüştürülebilen 3D baskılı ayakkabılarını geliştirmek amacıyla malzeme bilimi firması Balena ile ortaklık kurdu.

    Kaynak: edie

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Fransa’da 1 Ocak’tan itibaren vatandaşların gıda ve bitki atıklarını kompost etmesi zorunlu oldu. Avrupa Komisyonuna göre gıda atıkları, AB’nin gıda endüstrisinin ürettiği toplam emisyonlarının yaklaşık yüzde 16’sından sorumlu.

    Kaynak: euronews.green

    #2 İklim değişikliğiyle birlikte artan ortalama sıcaklıklar ve yetersiz yağışlar, diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de zeytin üretimini olumsuz etkiledi. 1968- 2018 yılları arasında 12 şehirde zeytin veriminin nasıl değiştiğini inceleyen yeni bir araştırmaya göre, bazı şehirlerde zeytin verimi 50 yıl önceki seviyelere geriledi.

    Kaynak: iklimmasası

    #3 Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisiyle 2023’ün tüm zamanların en sıcak yılı olduğunu, sıcaklık rekorlarının 2024 yılının yaz aylarına kadar devam edebileceğini söyledi.

    Kaynak: yeşilhat.

    #4 Almanya’nın emisyonları, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin kömüre olan bağımlılığını azaltmasıyla geçen yıl 70 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Düşünce kuruluşu Agora Energiewende tarafından yapılan bir araştırma, Almanya’nın 2023’te 673 milyon ton sera gazı saldığını ortaya çıkardı; bu, 2022’ye göre 73 milyon ton daha az.

    Kaynak: The Guardian

    #5 Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmada modern insanlık tarihi boyunca her 9 kuş türünden birinin yani yüzde 12’sinin neslinin tükendiği tespit edildi. Ormansızlaşma, istilacı türler ve iklim değişikliği 1.400’den fazla kuş türünün yok olmasına neden oldu.

    Kaynak: euronews.green

    #6 Birleşik Krallık işe alım uzmanı Hays tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, artan sayıda personel ‘yeşil’ kariyer değişikliklerini değerlendirdikçe, güçlü sürdürülebilirlik taahhütlerinin yeni işe alımları çekmede oynayabileceği role ilişkin farkındalık da artıyor.

    Kaynak: temizenerji

    #7 Azerbaycan, bu yılın sonlarında Bakü’de düzenlenecek COP29 iklim konferansını denetlemek üzere Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev’i Başkan Adayı olarak atadı. Babayev bu görevinden önce devlet petrol şirketi SOCAR’da 26 yıl üst düzey yönetici olarak çalıştı.

    Kaynak: edie

    #8 Stanford Üniversitesi’nden Prof. Mark Jacobson’a göre dünya, enerjisinin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan hızla elde edebilir. Jacobson yeni kitabında karbon yakalama ve depolama, biyoyakıtlar, yeni nükleer ve diğer teknolojilerin pahalı zaman kayıpları olduğunu belirten Jacobson, rüzgar, su ve güneş enerjisinin bol ve ucuz enerji sağlayabileceğini, iklim krizine yol açan karbon emisyonlarını sona erdirebileceğini, ölümcül hava kirliliğini azaltabileceğini ve enerji güvenliğini sağlayabileceğini savunuyor. Kaynak: yeşilgazete

    #9 Met Office‘in geçici verilerine göre, iklim krizi yüksek sıcaklıklara yol açmaya devam ederken, Birleşik Krallık 2023 yılında kayıtlara geçen en sıcak ikinci yılını yaşadı. Ulusal hava durumu servisi, iklim değişikliğinin yüksek sıcaklıkları “önemli ölçüde daha muhtemel” hale getirdiğini söyledi.

    Kaynak: BBC

    #10 Kuzeydoğu Brezilya’da Agrocaatinga olarak bilinen modelin, ailelerin gıda güvenliğini artırmada, gelir elde etmede ve yerel bitki örtüsünü korumada en verimli ve etkili model olduğu kanıtlandı. Tarımsal ormancılık sistemi ile yağmur suyu toplama tekniklerinin birleşimi sayesinde, daha önce bozulmuş topraklar artık yaklaşık 50 çeşit gıda üretiyor.

    Kaynak: MONGABAY

    #11 İklim krizi bir sağlık krizidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliğinin, yalnızca yetersiz beslenme, sıtma, kolera, ishal ve sıcaklık stresi gibi nedenlerden yılda yaklaşık 250.000 ek ölüme neden olması bekleniyor.

    Kaynak: Inside Climate News

    #12 Birleşik Krallık’ta fosil yakıtlardan üretilen elektriğin 1957’den bu yana en düşük seviyede olduğu tespit edildi. Carbon Brief’in analizine göre Birleşik Krallık’ta fosil yakıtlardan üretilen elektriğin miktarı 2023’te yıllık yüzde 22 düşüşle 1957’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

    Kaynak: Carbon Brief

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Montpellier, Noel öncesinde ücretsiz toplu taşıma planını başlattı. Yerel sakinler artık şehrin otobüs ve tramvay ağı üzerinden ücretsiz ulaşım kartından yararlanabilecek . Plan, emisyonları azaltmayı, kirliliği azaltmayı ve şehir sakinleri için erişilebilirliği iyileştirmeyi amaçlıyor.

    Kaynak: euronews.green

    #2 Hollandalı bir inşaat şirketi olan Colas ve BAM Royal Group, Hollanda’da iki bisiklet yolunu güneş enerjisi sistemiyle kapladı. Her biri 1.000 m² yüzey alanına sahip olan bu yapılar, Kuzey Brabant ve Kuzey Hollanda eyaletlerinde yer alıyor ve ülkenin bu ölçekteki ilk projesidir.

    Kaynak: COLAS

    #3 Avrupa Birliği’nde (AB) karbon emisyonu, 2008’den geçen yılın sonuna kadar yüzde 22 azaldı.

    Kaynak: BloombergHT

    #4 İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesince Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’nda deniz çayırı ekimi yapıldı.

    Kaynak: HABERTURK

    #5 Türkiye’de sadece Hatay’da yaşayan, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altındaki “gazella gazella” türü dağ ceylanlarının sayısı, alınan önlemlerle artıyor.

    Kaynak: yeşilhat

    #6 Japonya Başbakanı Fumio Kishida, geçtiğimiz hafta Güneydoğu Asyalı liderlerin katıldığı bölgesel iklim zirvesinde belirlediği iddialı bir hedef olan, Asya’da karbondan arındırma, ekonomik büyüme ve enerji güvenliğini eş zamanlı olarak gerçekleştirme çabalarına liderlik etme sözü verdi.

    Kaynak: AP

    #7 Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) hazırladığı rapor, ülkelerin yenilenebilir enerjiye yönelik taahhütleri ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik acil ihtiyaç arasında kritik bir uçurum olduğunu ortaya koyuyor.

    Kaynak: temizenerji

    #8 Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW), 2023 yılında Almanya’da tüketilen elektriğin yarısından fazlasının ilk kez yenilenebilir kaynaklardan üretileceğini duyurdu. Almanya, 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 80’ini rüzgar ve güneş enerjisinden elde etmeyi hedefliyor.

    Kaynak: FOREKS

    #9 İngiltere 2027 yılına kadar ithal mallara karbon vergisi uygulayacak. Planlanan karbon sınırı ayarlama mekanizması (CBAM), demir, çelik, alüminyum, gübre, hidrojen, seramik, cam ve çimento sektörlerindeki karbon yoğun ürünlere uygulanacaktır.

    Kaynak: REUTERS

    #10 Amazon yağmur ormanları 2023 yılında kayıtlara geçen en şiddetli kuraklığı yaşadı. Çok sayıda kasabaya nehir yoluyla ulaşım kesildi. Bölgedeki orman yangınları arttı ve yaban hayatı zarar gördü. Bazı bilim insanları bu gibi hava olaylarının dünyanın en büyük ormanını geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru ittiğinden endişeleniyor.

    Kaynak: BBC

    #11 İklim değişikliği ve insan faaliyetleri, son yirmi yılda orman yangınlarının daha sık ve yoğun yaşanmasına neden oldu. Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafından hazırlanan rapora göre, küresel orman yangınları 2001 ve 2022 yılları arasında 33,9 milyar ton karbondioksit (CO2) salımına yol açtı.

    Kaynak: nature

    #12 Ekolojist Thomas Crowther’ın araştırmaları, sayısız ağaç dikme kampanyasına ve yeşil aklamaya ilham verdi. Bilim insanı yeni araştırmasında mevcut ormanları korumanın ağaç dikmekten daha büyük bir iklim etkisine sahip olabileceğini gösterdi.

    Kaynak: WIRED

    #13 Pakistan’ın Lahor kentinde hava kirliliğini çözmek için kullanılan yapay yağmur, hava kalitesini kısa vadeli olarak iyileştirse de uzmanlar bunun hava kirliliğini daha da kalıcı haline getirecek bir doğayla oynama yöntemi olabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.

    Kaynak: The Guardian

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, sulak alanlarda tarımsal üretim temelli organize sanayi bölgelerinin açılmasına izin veren maddenin iptal edilmesi yönünde karar aldı.

    Kaynak: yeşilgazete

    #2 Türkiye’nin rüzgâr enerjisi kurulu gücünün yıl sonunda 300 MW ilaveyle 12 bin 500 MW’a ulaşması hedefleniyor.

    Kaynak: temizenerji

    #3 IEA’nın yıllık kömür piyasası raporuna göre 2023 yılında neredeyse tüm gelişmiş ekonomilerde kömür talebinin düşmesini bekleniyor. Tüketimdeki en büyük düşüşler, yıllık %20 civarında rekor düşüşlerin beklendiği Avrupa Birliği ve ABD’de yaşanacak.

    Kaynak: IEA

    #4 İstanbul‘da hava kirliliği, kış aylarının gelmesiyle birlikte ciddi bir artış gösterdi. Havadaki kirliliğin ölçüm parametresi olan parçacık sayısının artışının, damarlarda spazm ve kalp krizlerine neden olabileceğini belirtiyor. Soğuk havalarda bu durum daha da riskli hale geliyor.

    Kaynak: Milliyet

    #5 Arçelik, yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandıracak önemli bir adım attı. Güneş paneli, inverter ve enerji depolama sistemlerinin ardından yerli üretim elektrikli araç şarj cihazlarının da üretimine başlayan şirket; bayileri ve yetkili servisleri ile tüm Türkiye’ye yayılacak yenilenebilir enerji dönüşümü hamlesi başlattı.

    Kaynak: DÜNYA

    #6 AB’de yenilenen yeşil binalar yasası kapsamında fosil yakıtlı kazanların 2040 yılına kadar aşamalı olarak durdurulması ve sübvansiyonların 2025’ten itibaren kesilmesi gerekecek.

    Kaynak: euractiv

    #7 Dünya’nın 66 milyon yıllık iklim geçmişine ilişkin yeni bir analiz, gezegenin sera gazlarına karşı mevcut iklim modellerinin öngördüğünden çok daha hassas olduğunu gösteriyor. Bu durum yerkürenin uzun vadede çok daha fazla ısınabileceği anlamına geliyor.

    Kaynak: NewScientist

    #8 Birleşik Krallık’taki on büyük bakkal perakendecisi, bir süpermarketin emisyonlarının %90’ına kadar katkıda bulunabilecek tedarik zincirlerinin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak amacıyla Manufacture 2030 (M2030) ile güçlerini birleştirdi.

    Kaynak: edie

    #9 Kenya’daki sel, Kasım ayında şiddetli yağmurların başlamasından bu yana en az 170 kişinin ölümüne ve 600.000’den fazla kişinin yerinden olmasına neden oldu.

    Kaynak: afrikanews.

    #10 İsveçli üretici Scania, mevcut kamyonların karbonunu giderebilecek, güneş panelleriyle donatılmış bir nakliye römorku geliştirdi. Avrupa’da ulaşım, kıtanın karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Bunun önemli bir kısmı ağır yük taşıma araçlarından geliyor.

    Kaynak: euronews.green

    #11 İBB ve AB işbirliği ile hayata geçirilen ‘İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın ayrıntıları belli oldu. İstanbul’un kalabalık bölgeleri Tarihi Yarımada, Kadıköy ve Beyoğlu gibi semtlerde bazı noktalara girişlerin ücretli olması planlanıyor.

    Kaynak: Cumhuriyet

    #12 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplumun dar gelirli kesimi için “ayda 100 Euro” elektrikli araç kiralama programı başlattı. Yalnızca Fransa veya Avrupa’da üretilen elektrikli araç modellerini destekleyecek olan kampanya için rezervasyonlar 1 Ocak’ta alınmaya başlanacak.

    Kaynak: euronews.green

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, yeni doğan 104 bebekten 100’ü vücudunda plastik taşıyor. Yani bebekler bile hormon bozukluklarından kansere kadar insan sağlığı için birçok risk yaratan mikroplastik tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

    Kaynak: Oksijen

    #2 COP28 İklim Müzakereleri’ne ilişkin değerlendirmede bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, fosil yakıtların bugünkü seviyede kullanılması halinde iklim hedeflerine ulaşılamayacağını belirti.

    Kaynak: DÜNYA

    #3 Avrupa Birliği, üye ülkelerde çevreye zararlı mikroplastik kirliliğini 2030 yılına kadar %30 oranında azaltma çabasının bir parçası olarak gevşek plastik parıltılı ve mikro boncuk içeren diğer bazı ürünlerin satışını resmi olarak yasakladı.

    Kaynak: Forbes

    #4 İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), çevresel ve sosyal etki ile yönetişim açısından dünyadaki üniversiteleri değerlendirdiği 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı açıkladı. Rapora göre, dünyadaki en iyi ilk 500 üniversite arasına 6, ilk bin arasına ise 17 Türk üniversitesi girdi.

    Kaynak: gazeteduvar

    #5 İklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklıklarındaki artış Akdeniz’deki pinaların toplu ölümüne neden oldu. Ortalama ömürleri 50 yıl olan ve boyları 120 santimetreye kadar ulaşabilen pinalar, saatte 6 litre deniz suyunu filtre ederek arıtılamayan atıkları temizleme özellikleri sayesinde deniz ekosisteminin doğal filtresi olarak nitelendiriliyor.

    Kaynak: yeşilhat.

    #6 Climate Action Tracker’ın verilerine göre tek bir G20 ülkesi bile Paris Anlaşması‘nın küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlama ve emisyon azaltımında “adil paylarını” karşılama hedefiyle uyumlu politikalara sahip değil. Ülkemizin de aralarında bulunduğu sekiz G20 ülkesi (Arjantin, Güney Kore, Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye, Kanada, Meksika ve Endonezya) sadece adil katkı payları hesaba katıldığında “kritik derecede yetersiz” olarak değerlendirildi.

    Kaynak: yeşilgazete

    #7 Azerbaycan zorlu müzakerelerin ardından COP29’a ev sahipliği yapacağını açıkladı. İklim aktivistleri fosil yakıtlara bağımlı başka bir ülkenin zirve başkanlığını devralmasından endişe duyuyor.

    Kaynak: The Guardian

    #8 Kanarya Adaları’nın en küçüğü olan El Hierro, dünyada sadece rüzgar ve su gücüyle 28 gün üst üste kendine yeten ilk ada oldu. UNESCO Dünya Biyosfer Rezervi ve Jeoparkı ilan edilen 1,1 milyon yıllık volkanik ada, temiz ve yenilenebilir kaynaklarla enerji konusunda yüzde 100 kendi kendine yeterli olma yolunda ilerliyor.

    Kaynak: euronews.green

    #9 28. BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28) devam ederken, Avrupa şehirlerinin belediye başkanları, AB’yi, 2040 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 90 net azaltma taahhüdünde bulunarak iklim hedeflerine uymaya çağırdı.

    Kaynak: temizenerji

    #10 Kick Big Polluters Out koalisyonunun yeni analizine göre, bu yıl en az 2456 fosil yakıt lobicisi COP28 İklim Zirvesi’ne katıldı. Bu yıl zirveye katılan fosil yakıt lobicilerinin sayısı geçen yılki sayının neredeyse dört katı olmakta birlikte Yerli temsilcilerden (316) ise yedi kat daha fazla.

    Kaynak: The Guardian

    #11 Birleşik Krallık Reklam Standartları Otoritesi (ASA), üç havayolu şirketine -Air France, Lufthansa ve Etihad- çevresel sürdürülebilirlik bilgilerini abartan reklam kampanyalarını kaldırma talimatı verdi.

    Kaynak: edie

    #12 Bir milyardan fazla kullanıcının verilerine erişimi olan istihdam odaklı sosyal medya sitesi LinkedIn, geçen ay iş gücünü dönüştürme konusunda hangi noktada olunduğunu inceleyen bir rapor yayınladı. Raporda, “önemli miktarda sürdürülebilir beceri eksikliğinin” yeşil geçişe yönelik ilerlemeyi riske attığı konusunda uyarıda bulunuldu.

    Kaynak: euronews.green

    #13 Brezilya Amazonu’ndaki ormansızlaşma sekiz aydır azalmaya devam ediyor. Brezilya Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE) tarafından açıklanan verilere göre, Kasım ayında ormanların temizlenmesi toplam 201 kilometre kareye ulaştı ve son 12 aydaki kümülatif kayıp, geçen yıla göre %51 daha az olan 5.206 kilometre kareye ulaştı.

    Kaynak: MONGABAY

    #14 Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Küresel Veri Enstitüsü‘nün (GDI) yeni analizine göre, yüksek ısınma senaryosunda 2090 yılına kadar 2,8 milyara kadar insan sıcak dalgalarına maruz kalabilir. Bu rakam düşük ısınma senaryosunun etkileceği insan sayısının iki katından da daha fazla.

    Kaynak: MIGRATION DATA PORTAL

    #15 Birleşmiş Milletler yılda neredeyse 7 trilyon dolarlık kamu ve özel finansman, doğa üzerinde doğrudan olumsuz etkisi olan faaliyetleri desteklediğini açıkladı; bu, yıllık olarak doğa temelli çözümlere harcanan miktarın yaklaşık 30 katıdır.

    Kaynak: edie

  • Yeşil posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 COP28’de kararlaştırılan ilk karar, iklim felaketinden etkilenen dünyanın en fakir ve en savunmasız ülkelerine yardım fonu oldu. Başlangıç finansmanı 429 milyon dolara yakın bir miktar.

    Kaynak: The Guardian

    #2 Birleşik Arap Emirlikleri, dünya temiz enerjiye geçerken fosil yakıtlardan beklenen gelirinin yarısından fazlasını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan düzinelerce petrol devinden biri. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ekim ayındaki tahminine göre fosil yakıtlara olan küresel talep 2030’un sonundan önce zirveye çıkabilir.

    Kaynak: euronews.green

    #3 29 Kasım çarşamba günü İstanbul’a düşen yağış miktarının kentin 100 günlük suyuna denk geldiği, yağmur suyu hasadı yapılmadığı için bunun elde edilemediği iddia edildi.

    Kaynak: yeşilgazete

    #4 Türkiye’den KKTC’ye denizaltı elektrik bağlantısı projesi ile adadaki elektrik arzının artırılmasının yanı sıra güneş enerjisi potansiyeli ile Avrupa’da ilk sıralarda yer alan KKTC’de, “yeşil enerji” teknolojilerinin hayata geçirilmesiyle ilgili engeller de ortadan kalkacak.

    Kaynak: temizenerji

    #5 İklim bilimciler, her yıl Antarktika üzerindeki ozon tabakasında oluşan ozon deliğinin kapanmasının bu yıl beklenenden uzun sürmesinin potansiyel sorumlusunu iklim değişikligi olarak gösteriyor. Tipik olarak Antartika ozon deliği ağustos ortasında oluşmaya ve kasım ayında kademeli olarak kapanmaya başlar. Kaynak: euronews.green

    #6 MacArthur “Genius Ödülü” sahibi peyzaj mimarı Kate Orff, iç içe geçmiş ekolojik sistemlere sahip yerlerin daha dayanıklı olduğunu ve hem acil durumlara yanıt verme hem de geleceğe daha iyi uyum sağlama konusunda daha yetenekli olduğunu söylüyor.

    Kaynak: YaleEnvirinment360

    #7 Birleşik Krallık Reklam Standartları Ajansı (ASA), izleyicileri ürünün geri dönüştürülebilirliği konusunda yanılttığı gerekçesiyle tek kullanımlık elektronik sigaralara yönelik bir reklam kampanyasını yasakladı. Kaynak: Edie

    #8 Ülkemizde 2023 su yılı yağış miktarı normal değerlere göre yüzde 6 düşerken uzmanlar yağışların azalmasıyla meteorolojik kuraklık tehdidinin büyüdüğü ve Türkiye’nin 4’te 3’ünün kalıcı kuraklığa sürüklendiği uyarısında bulunuyor.

    Kaynak: yeşilhat.

    #9 BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Stiell, dünyayı fosil yakıt çağının sonunu getirmeye çağırdı. Simon Stiell, “Bilim bize gezegenin emisyonlarımızla başa çıkma kabiliyetini tüketmeden, yani 1.5 derece limitini aşmadan önce yaklaşık altı yılımız olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.

    Kaynak: Cumhuriyet

    #10 Çin, Hindistan ve BAE’de sağlık hizmetleri ve üretimi karbondan arındırmak için önemli planlar hazırlandı. Sürdürülebilir Piyasalar Girişimi Sağlık Sistemleri Görev Gücü’nün küresel sağlık hizmetleri liderleri, yenilenebilir enerjiyi tedarik zincirleri genelinde ölçeklendirmek için Çin ve Hindistan’daki enerji sağlayıcılarıyla ileri görüşmelerde bulunuyor.

    Kaynak: edie

    #11 İklim Adaleti Koalisyonu, 25 bin yurttaş tarafından imzalanan Ekokırım Yasası’nı 28 Kasım’da meclise sundu. Aktivistler ekokırımın suç olarak tanınmasının mecliste yasalaştırılması için tüm siyasi partileri gecikmeksizin ortaklaşmaya davet ediyor.

    Kaynak: yeşilgazete

    #12 BM çölleşmeyle mücadele ekibinin hazırladığı yeni bir rapor, son iki yılda insan kaynaklı kuraklıklar nedeniyle benzeri görülmemiş bir acil duruma yol açan endişe verici eğilimleri ortaya koyuyor. Rapor, kuraklıktan etkilenenlerin yüzde 85’inin düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığını ve yüksek derecede savunmasız olarak sınıflandırılan ülkelerde yaşayan insanların sel, kuraklık ve fırtına nedeniyle ölme ihtimalinin düşük gelirli ülkelerde yaşayanlara göre 15 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

    Kaynak: UN

  • Yeşil posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonunun yüzde 80’inini 452 milyon tonla karbondioksit (CO2) oluşturuyor. Ülkemiz dünya karbon emisyonu sıralamasında 175 ülke arasında 13. sırada.

    Kaynak: İPM İklim Değişikliği Çalışmaları

    #2 Tarımda yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi amacıyla 1191 projeye Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 968 projeye de Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından destek verildi.

    Kaynak: temizenerji

    #3 Temiz enerji dönüşümündeki hızın devam etmesi halinde, küresel sera gazı emisyonlarının 2024 itibarıyla düşmeye başlayabileceği öngörülüyor.

    Kaynak: CLIMATE ANALYTICS

    #4 Ambalajın çevresel etkisini önemli ölçüde azaltmak için ‘yeniden dolum devrimi’ bir çözüm sunuyor. Yeniden kullanılabilir seçeneklerin katlanarak ölçeklendirilmesi, ambalajın su ve emisyon ayak izini %70’e kadar azaltabilir ve ayrıca malzeme kullanımını da %75 oranında azaltabilir.

    Kaynak: edie

    #5 Küresel emisyonların yaklaşık dörtte üçünden sorumlu olan G20 ülkeleri için gerekli olan yeşil dönüşümü değerlendiren ve her ülke için acil öneriler sunan “G20 Hızlandırma Çağrısı – Petrol ve Gaz için Zaman Tükeniyor” başlıklı rapor Climate Transparency tarafından yayınlandı. Dünyanın gaz tüketiminin yüzde 75’i ve gaz üretiminin üçte ikisi G20 ülkelerinde gerçekleşiyor.

    Kaynak: Climate Transparency

    #6 Dünyanın doğal kauçuğunun %90’ını üreten Güneydoğu Asya’da kauçuk nedeniyle ormansızlaşmanın önceki tahminlere göre “en az iki ila üç kat daha yüksek” olduğu ortaya çıktı.

    Kaynak: MONGABAY

    #7 Karbon yakalamada tutulan tüm karbonun yüzde 78’inin sıkışan petrolü serbest bırakmak için petrol kuyularına enjekte edildiği iddia ediliyor.

    Kaynak: euronews.green

    #8 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP28 iklim görüşmeleri öncesinde hızla eriyen Antarktika’yı ziyaret etti ve ülkelerin gezegeni ısıtan gaz emisyonlarını azaltma konusundaki taahhütlerini ele alacakları konferansta yoğun eylemde bulunulması gerektiğini söyledi.

    Kaynak: VOA

    #9 Toyota SUV reklamları, Birleşik Krallık reklam gözlemcisi tarafından “doğa ve çevre üzerindeki etkilerini göz ardı eden” sürüşe göz yumduğu gerekçesiyle yasaklandı.

    Kaynak: euronews.green

    #10 Sıcak hava olayı El Nino’nun da etkisiyle küresel şeker üretimi kritik seviyelere düştü ve şeker fiyatları yükseldi. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, dünya şeker stoklarında şu anda 68 günden daha az bir süre yetecek kadar şeker bulunuyor.

    Kaynak: yeşilgazete

    #11 World Weather Attribution grubu tarafından yürütülen yeni bir araştırma, ekim ayında Madagaskar‘da yaşanan rekor düzeydeki sıcak dalgasının, insan kaynaklı küresel ısınmanın olmadığı bir senaryoda “neredeyse imkansız” olacağını ortaya koydu.

    Kaynak: The Guardian

    #12 Ulusal Dağ Buzulları ve Ekosistem Araştırma Enstitüsü, dünyadaki tropik buzulların %68’ini barındıran Peru’da artan sıcaklıkların buzulların yarısında erimeye neden olduğunu ve erime kaynaklı yeni dağ lagünlerinin oluştuğunu açıkladı.

    Kaynak: TBS

    #13 Su kıtlığı ve ekilebilir arazilerin daralması nedeniyle Mısır’daki bazı küçük çiftçiler hidroponik tekniği benimseyip topraksız tarıma geçiyor. Teknikte, bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarını önemli ölçüde azaltan kum veya köpük gibi alt tabakalar kullanılıyor. Aynı zamanda en pahalı tarımsal girdilerden biri olan gübre ihtiyacını da azaltıyor.

    Kaynak: euronews.green

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su stresi yaşayan ülkemizin 2030 yılında su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına girebileceği uyarısı yaptı. 2030’da su kaynaklarımızın yüzde 20 azalması öngörülüyor.

    Kaynak: Hürriyet

    #2 Avrupa Birliği (AB) kurumları, 2030’dan itibaren Avrupa’nın petrol ve doğalgaz ithalatına metan emisyon sınırlamaları getirecek yasa tasarısında anlaştı.

    Kaynak: BloombergHT

    #3 Lancet Countdown’ın raporuna göre geçen yıl dünya genelinde ortalama 86 gün boyunca insan yaşamını tehdit eden sıcaklıklar yaşandı. Uluslararası bir uzman grubu, önümüzdeki yıllarda aşırı sıcaklar nedeniyle neredeyse beş kat daha fazla insanın öleceği uyarısında bulundu.

    Kaynak: euronews

    #4 Dünyanın en büyük iki ekonomisi ve en fazla karbon emisyonuna yol açan iki ülkesi Çin ve ABD’in, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji ve karbon emisyonlarının azaltılması hedefleri için birlikte çalışma konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

    Kaynak: HABERTURK

    #5 Uzun Süreli Enerji Depolama (LDES) Konseyi ve Roland Berger tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre uzun süreli enerji depolama, mevcut teknolojileri kullanarak endüstriyel emisyonları yüzde 65’e kadar azaltabilir.

    Kaynak: LDES

    #6 Küresel enerji istihdamı, 2022’de pandemi öncesi seviyelere göre 3.5 milyon artışla 67 milyon kişiye yükseldi. Bu dönemdeki istihdam artışının yarısından fazlası yalnızca beş sektörde gerçekleşti: Güneş enerjisi, rüzgar, elektrikli araçlar (EV’ler) ve piller, ısı pompaları ve kritik mineral madenciliği.

    Kaynak: ıea

    #7 Wood Mackenzie analistlerinin araştırmalarına göre Çin, 2024’ten itibaren Avrupa ve ABD’ye kıyasla önemli ölçüde daha düşük modül maliyetleri sayesinde yüzde 80’in üzerinde küresel kapasiteyle güneş modülü tedarik zincirine hakim olacak.

    Kaynak: temizenerji

    #8 İtalya Parlamentosu, güçlü tarım endüstrisini ve geleneksel mutfak kültürünü korumak amacıyla laboratuvarda yetiştirilen et üretimini yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

    Kaynak: FINANCIAL TIMES

    #9 Ortaokul müfredatında yerini alan İklim Değişikliği ve Çevre dersini verecek öğretmenler başta olmak üzere iklim değişikliği konusuyla ilgilenen herkesin faydalanabileceği “Ortaokul Öğrencileri için İklim Etkinlikleri” isimli kitap, Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

    Kaynak: yeşilgazete

    #10 Kenya Hükümeti, iklim krizi ve ormansızlaşmayla mücadele etmek için 2032 yılına kadar 15 milyar ağaç dikme hedefi nedeniyle 13 Kasım’ı ulusal bayram ilan etti.

    Kaynak: The Guardian

    #11 İklim değişikliğine sebep olan sera gazı emisyonlarının azaltılması için sıkılaştırılan hukuk kurallarının ve artan yatırımcı baskısının halka açık şirketler üzerinde yoğunlaşması, kirletici faaliyetlerin halka kapalı şirketlere kaymasına neden oluyor.

    Kaynak: iklimmasası

    #12 E-ticaret devi Amazon, bu hafta Avrupa’da teslim edilen tüm siparişler için geri dönüştürülebilir kağıt ve kart teslimat ambalajına geçti.

    Kaynak: edie

    #13 Dünyanın en büyük şirketlerinin yarısından fazlasının net sıfır iddiaları, parçası oldukları sektör birlikleri ve siyasi lobicilik ve etkileme uygulamaları nedeniyle yeşil aklama riskiyle karşı karşıya.

    Kaynak: edie

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, sermaye finansmanı sağlanması ve özel sektör sermayesinin harekete geçirilmesi yoluyla ülkemizdeki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek ve ülkenin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını artırmak için 155 milyon dolarlık krediyi onayladı.

    Kaynak: DÜNYA

    #2 Ülkemizde kamu binaları için tanımlı yüzde 15 enerji tasarruf hedefi 2030’a kadar yüzde 30 olacak şekilde güncellendi.

    Kaynak: temizenerji

    #3 Beko, iklim kriziyle mücadelesini “DOMINO: The Little One” projesi ile interaktif oyun platformuna taşıdığını açıkladı. Sürdürülebilirlik odaklı, 2.5D bir video oyunu olan DOMINO: The Little One, gezegeni tehdit eden felaketlere ve sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan bir proje olarak duyuruldu.

    Kaynak: HABERTURK

    #4 Open Planet, doğa ve iklim sorunlarını belgeleyen 4.500 ücretsiz videodan oluşan ve giderek büyüyen bir kütüphane olarak herkesin kullanımına açıldı.

    Kaynak: bigumigu

    #5 AB, doğayı restore etmek ve korumak için hukuk konusunda dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma imzaladı. Mevzuat, 2030 yılına kadar AB kara ve denizlerinin yüzde 20’sinin ve 2050 yılına kadar bozulan yaşam alanlarının yüzde 90’ının eski haline getirilmesine yönelik hedefler belirleyecek.

    Kaynak: The Guardian

    #6 Avrupa’da pestisitlerde kullanılan düzinelerce maddenin “sonsuza kadar kimyasal” olduğu belirtildi. Générations Futures ve Pestisit Eylem Ağı’na ortak raporuna göre halihazırda pestisitlerde kullanımı onaylanmış 37 aktif madde PFAS ve bu miktar tüm sentetik maddelerin yüzde 12’sine denk geliyor. Kaynak: euronews.green

    #7 AB Komisyonu 2023 Türkiye Raporu’nu açıkladı: “Türkiye, enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve yenilenebilir kaynakların kullanımında ilerleme kaydediyor.”

    Kaynak: temizenerji

    #8 Dünya, Kasım 2022-Ekim 2023 döneminde küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi ortalamanın 1,32 derece üzerine çıkmasıyla kayıtlardaki en sıcak 12 aylık dönemini yaşadı.

    Kaynak: T24

    #9 Avustralya, ada ülkesi Tuvalu’ya sakinlerinin iklim değişikliğinin getirdiği yükselen denizlerden ve artan fırtınalardan kaçmalarına yardımcı olmak için bir sığınma planı sundu. Pasifik liderlerinin Cook Adaları’ndaki toplantısında Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, başlangıçta her yıl 280 Tuvalu sakininin Avustralya’ya gelmesine izin verecek bir plan duyurdu.

    Kaynak: euronews.green

    #10 Petrol devi Shell, Greenpeace kampanyacılarının bu yılın başlarında hareket halindeki bir petrol platformunu işgal etmesinin ardından, örgüte karşı şimdiye kadar karşılaştığı en büyük yasal tehditlerden biri olan 2,1 milyon dolarlık bir tazminat davası açtı. Dava, dünyanın herhangi bir yerinde denizde ya da limanda Shell altyapısına yönelik tüm protestoların süresiz olarak engellenmesini talep ediyor.

    Kaynak: yeşilgazete

    #11 Nature Reviews Earth & Environment dergisinde yayınlanan bir araştırma iklim krizinin gezegenimizin havasını, toprağını ve tatlı suyunu daha tuzlu hale getirdiğini ve mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde bunun “varoluşsal bir tehdit” oluşturabileceğini ortaya çıkardı.

    Kaynak: MarylandToday

    #12 Sismik veriler, gezegen ısındıkça okyanus dalgalarının güçlendiğini gösteriyor. Yeni bir araştırma, 20’nci yüzyılın sonlarından bu yana küresel olarak ortalama okyanus dalga enerjisinin yılda ortalama yüzde 0.27 oranında arttığını gösterdi. Öte yandan, 2000 yılından bu yana bu orandaki küresel ortalama artışın yılda yüzde 0.35 oranında yükseldiği saptandı.

    Kaynak: THE CONVERSATION

    #13 Tüketici ürünleri devi Unilever, dondurmalara yönelik dondurucu dolaplardan kaynaklanan karbon emisyonlarını başarıyla azaltan inovasyon denemelerinin patentlerini sektörün geri kalanıyla paylaşmayı kabul etti.

    Kaynak: edie

    #14 Elektrifikasyon ve enerji esnekliği 2030 yılına kadar Avrupa’ya yılda 10,5 milyar Euro tasarruf sağlayabilir.

    Kaynak: edie

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın “Adaptasyon Açığı 2023 Raporu: Yetersiz Finansman. Yetersiz Hazırlık – İklim Adaptasyonuna İlişkin Yetersiz Yatırım ve Planlama” başlıklı raporu yayımlandı. Raporda iklim değişikliğinin etkilerine uyum için gelişmekte olan ülkelere sağlanan uluslararası kamu finansmanının 2021’de 21 milyar dolar olduğu, bu ülkelerin adaptasyon finansmanı ihtiyacının ise 2030’a kadar yıllık 215 milyar dolar ile 387 milyar dolar arasında olduğu belirtildi.

    Kaynak: UNEP

    #2 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yağış miktarlarının beklenenin altında kaldığı İstanbul’da barajların doluluk oranına dikkat çekerek suyun dikkatli kullanılması çağrısı yaptı.

    Kaynak: bianet

    #3 Bursa’da termometreler 1961 yılından bu yana kaydedilen en yüksek kasım ayı sıcaklığını gösterdi. Kaynak: yeşilgazete

    #4 Yeni bir araştırmaya göre fosil yakıtlar kullanımına şu anki hızında devam edilirse 1,5°C’lik “küresel ısınmayı önleme penceresi” 2030’dan da önce kapanacak. Araştırmacılara göre dünya sıcaklığının 1.5 derecenin üzerine çıkmasını önlemek istiyorsa küresel karbondioksit emisyonunun şu anda beklenti olduğu gibi 2050’de değil, 2034’te net sıfıra ulaşması gerekecek.

    Kaynak: BBC

    #5 Moda devi Patagonia, Londra’da iş bulmakta zorluk çekenlere iş sağlayacak ve onları döngüsel ekonomi yöntemleri konusunda eğitecek yeni bir giyim onarım merkezi açmak için sosyal etki şirketleriyle ortaklık kurdu.

    Kaynak: edie.

    #6 İrlanda, insanların kendi bölgelerindeki hava kalitesini kontrol etmelerine olanak sağlayacak yeni bir hizmet başlattı. Hava kalitesi tahmini, özellikle kirliliğe karşı hassas olan astım ve kalp rahatsızlıkları olan kişiler için özellikle önem taşımakta.

    Kaynak: euronews.green

    #7 ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan (NREL) araştırmacılara göre sıfır emisyonlu elektrikli araçların hızlı bir şekilde benimsenmesi ülkeyi ulaşım sera gazı emisyonlarında 2050 yılına kadar 2019 seviyesinden yüzde 80 veya daha fazla bir düşüşe yaklaştıracak.

    Kaynak: temizenerji

    #8 İngiltere ve Fransa kıyılarına ulaşan Ciaran Fırtınası nedeniyle bir milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. Bölgenin on yıllardır tanık olduğu en şiddetli hava olayının Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa ve İber Yarımadası’nı etkilemesi bekleniyor.

    Kaynak: euronews

    #9 İsveç, sahil güvenliği petrol sızıntısıyla mücadele ederken, Baltık Denizinde yapılan denetimler 2016 ve 2021 yılları arasında deniz sağlığında ‘çok az iyileşme’ olduğunu ortaya koyuyor.

    Kaynak: The Guardian

    #10 Yemek tarihçisi Sarah Lohman, yeni kitabı Endangered Eating’de kaybolan yiyecekler ve neden bu yiyeceklerin korunmaya ihtiyacı olduğunu anlatıyor.

    Kaynak: The Guardian

    #11İspanya 2050 iklim eylem planının bir parçası olarak hızlı iç hat uçuşlarından kaynaklanan emisyonları azaltmak ve daha sürdürülebilir seyahati teşvik etmek amacıyla trenle 2,5 saatten az süren bir alternatif olduğunda kısa mesafeli uçuşları yasaklamak istiyor.

    Kaynak: euronews.green

    #12 NHS birçok vakıfla ortalık yaparak ilk “Sürdürülebilir Sağlık Geri Dönüşümü ve Atık Yönetimi” çerçeve anlaşmasını başlattı. Anlaşma çerçevesinde atık yönetiminden kaynaklanan emisyonların 2032 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltılması hedefi de yer alıyor.

    Kaynak: edie.

    #13 Doğa rezervleri ve belirli bir alanda yapılan araştırmalar, tırtılların iklim değişikliğine karşı ne kadar duyarlı olduğunu ortaya çıkardı. Cambridge Üniversitesi’nin araştırması larvaların “sıcaklık düzenlemesinde gerçekten kötü” olduğunu ve bu nedenle aşırı hava koşullarında hayatta kalma olasılıklarının daha düşük olduğunu buldu.

    Kaynak: BBC

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 İstanbul’a su sağlayan barajlarının doluluk oranı, yüzde 19.62 seviyesine indi. İBB Avrupa Yakası’na su sağlayan iki büyük baraj Terkos ve Büyükçekmece’de su seviyesi kritik seviyelere düştüğünü belirtti ve bir dizi önlem alındığını duyurdu.

    Kaynak: SÖZCÜ

    #2 Avrupa Komisyonu’na bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayımlanan yeni rapora göre deniz yüzeyi ortalama sıcaklıklarının nisanda 21.1°C’ye ulaşarak rekor kırdı ve sıcak dalgaları denizlerdeki canlı yaşamı için ciddi tehditler oluşturmaya devam ediyor.

    Kaynak: FINANCIAL TIMES

    #3 Apple ve Nike, şirketleri temiz enerjiyi benimsemek ve dünya çapında tedarik zincirinde karbondan arındırmayı desteklemek için teknik bilgi birikimiyle donatmayı amaçlayan bir girişim olan Temiz Enerji Tedarik Akademisi’ni başlattı.

    Kaynak: edie.

    #4 Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), ülkemize deniz üstü rüzgar enerjisi santrali (RES) saha geliştirme çalışmalarında kullanılmak üzere 7.9 milyon avro hibe kaynak sağlayacak.

    Kaynak: BloombergHT

    #5 Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2023 raporuna göre 2030 itibariyle elektrikli araçların sayısı 10 kat artarken yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretimindeki payı bugünkü yüzde 30 seviyesinden yüzde 50’ye yaklaşacak.

    Kaynak: ıea

    #6 Tom Ford Beauty, geleneksel ince film plastik ambalajlara plastik içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini hızlandırmayı amaçlayan yeni bir yıllık program başlattı.

    Kaynak: edie.

    #7 Avrupa Komisyonu Enerji Birliği Durum Raporu 2023’e göre AB’de 2022’de elektriğin yüzde 39’u yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretildi ve mayıs ayında rüzgâr ve güneş enerjisi, AB elektrik üretiminde ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı.

    Kaynak: European Commission

    #8 BioScience dergisinde yayımlanan yeni bir rapora göre iklim krizi konusunda keşfedilmemiş bölgelere girildi. Temel sera gazlarından üçü olan karbondioksit, nitröz oksit ve metan rekor seviyelerde ve ortalama küresel CO2 konsantrasyonu, sınır kabul edilen milyonda 350 parça sınırının çok üzerinde.

    Kaynak: EARTH.ORG

    #9 Fransa Futbol Federasyonu (FFF) futbol takımlarının, bundan böyle karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla üç saatin altındaki tüm maçlara uçak yerine trenle seyahat edeceğini duyurdu.

    Kaynak: sky sports

    #10 Brezilya’da Amazon yağmur ormanlarının ortasında yer alan Manaus kenti, kurutucu kuraklık kaynaklı orman yangınları nedeniyle dünyadaki en kötü ikinci hava kalitesine sahip ve bölgedeki nehirlerdeki su seviyeleri ise son 121 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

    Kaynak: The Guardian

    #11 Gelecek yıl Avrupa’da kulüp futbolu daha da genişleyecek ve UEFA’nın üç büyük turnuvasında maç takvimine 177 karşılaşma daha eklenecek. Bu da futbolun gezegenimiz üzerindeki etkisini artıracak. BBC Spor Servisi’nin araştırmasına göre daha çok maçın oynanacağı yeni fikstürle, takımlar ve taraftarlar 2024-2025 sezonunda, toplam 3,2 milyar kilometre uçacak. 2022-2023 sezonunda ise 2,4 milyar kilometre uçulmuştu.

    Kaynak: BBC

    #12 İtalya’nın en işlek ve hava kirliliği en yüksek şehirlerinden Milano, araçların şehir merkezine girişini yasaklamaya hazırlanıyor.

    Kaynak: euronews.green

    #13 Brezilya’daki şiddetli kuraklık nehir seviyelerinin düşmesine neden oldu ve 2000 yıl önce kayalara oyulmuş insan yüzü resimlerini açığa çıkardı.

    Kaynak: euronews.green

    #14 Kaliforniya, aralarında kırmızı gıda boyasının da bulunduğu dört kimyasal maddeyi gıdalarda yasaklayan ilk eyalet oldu. Bu, ilk kez bir eyaletin ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından izin verilen kimyasalları yasaklaması anlamına geliyor.

    Kaynak: NBC NEWS

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Kuraklık ve aşırı sıcaklık nedeniyle Trakya Bölgesi’nde ayçiçeği üretiminde büyük bir verim kaybı yaşandı. Kayıp bölgesel olarak değişmekle birlikte yüzde 25 ila yüzde 75 arasında ve bazı tarlalarda bitkinin gelişememesinden dolayı hasat yapılamadı.
    Kaynak: Cumhuriyet

    #2 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı yeni bir rapora göre son 30 yılda yaşanan doğal felaketlerden dolayı bitkisel ve hayvansal üretimde 3.6 trilyon Avro değerinde kayıp yaşandı.
    Kaynak: euronews.

    #3 Binaların yeni teknolojilerle sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü, Avrupa ve ABD’de 2 milyondan fazla yeni iş fırsatı yaratma potansiyeli taşıyor ve net sıfır binalara giden yolculuğun 141 milyondan fazla iş yılı yaratması bekleniyor.

    Kaynak: Energyworld.com

    #4 ESCON Enerji tarafından ikincisi yayımlanan “Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu”na göre sanayi kuruluşları enerji tüketimlerini düşüremiyor. Türkiye’nin 51 şehrindeki toplam 14 sektörden 411 fabrika ile 23 ticari binanın incelendiği rapora göre Türk sanayisindeki enerji verimliliği potansiyeli yüzde 32.

    Kaynak: temizenerji

    #5 Uzmanlar, AB ülkelerinin geri dönüşüm oranlarını önemli ölçüde artırdığını söylüyor ancak bu ilerlemenin hızının yavaşladığı konusunda uyarıyor. Ortalama bir AB vatandaşı 2020’de 4.8 ton atık üretti ancak bunun yalnızca yüzde 38’i geri dönüştürüldü. Bazı üye ülkelerde evsel atıkların yüzde 60’ından fazlası hâlâ çöp depolama alanlarına gidiyor.

    Kaynak: euronews.green

    #6 7/24 yaşayan kentler gürültü ve ışık kirliliği yaratarak hem insan sağlığını hem çevre sağlığını olumsuz etkiliyor.  Avrupa Çevre Ajansı’na göre arka plandaki gürültüye uzun süre maruz kalmak, Avrupa’da her yıl 48.000 yeni kalp hastalığı vakasına ve 12 bin erken ölüme neden oluyor.
    Kaynak: THE CONVERSATION

    #8 Dünya Bankası raporuna göre yıllık reel gıda enflasyonunun en yüksek olduğu dördüncü ülke Türkiye. Rapora göre ülkemizde yıllık reel gıda enflasyonu yüzde 15 oldu. Mayıs-Ağustos 2023 arasında reel gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülke yüzde 44 ile Lübnan. Lübnan’ı  yüzde  34 ile Mısır,  yüzde  15 ile Sierra Leone ve yine  yüzde 15 ile ülkemiz izliyor.

    Kaynak: euronews.

    #9 Sodexo UK & Ireland, 2030 yılında sera gazı emisyonlarını ölçmek ve azaltmak konusunda “somut ilerleme” kaydetmemiş tedarikçilerle çalışmayı bırakacağını açıkladı.

    Kaynak: edie.

    #10 Birleşmiş Milletler’in son tahminlerine göre en az 2024 yılının ilk yarısına kadar sürecek olan El Niño sıcak hava modeli tarım sektöründe olumsuzluklara neden olacak.

    Kaynak: REUTERS

    #11 İklim kriziyle mücadele kapsamında ülkemizde “Yeşil Ameliyathane” projesiyle ameliyathanelerde gaz kullanımının minimize edilmesi hedefleniyor.

    Kaynak: AA

    #12 İklim krizi kaynaklı bazı yatırımcıların portföylerinin değerinin 2050’den önce yüzde 50’den fazla düşeceği öngörülüyor. Bunun nedenleri arasında son yirmi yılda sigorta şirketleri, yatırım fonları ve emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımcıların, otoyollar, havalimanları, elektrik santralleri, köprüler, boru hatları, otoyollar işleten özel altyapı şirketlerine giderek daha fazla sermaye ayırması.
    Kaynak: THE CONVERSATION

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Seattle merkezli bir girişim, kahvenin çevresel etkisini azaltmak ve ormansızlaşmayla mücadele etmek amacıyla bu hafta dünyanın ilk çekirdeksiz kahvesini piyasaya sürüyor.

    Kaynak: REUTERS

    #2 Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘ne göre 2023 eylül ayı sıcaklıkları, küresel olarak bir önceki en yüksek değerini büyük bir farkla aşarak kayıtlara geçen en sıcak eylül ayı oldu.

    Kaynak: CNN

    #3 Yeniden yabanileştirme çalışmalarıyla 400 yıl sonra ilk kez Londra’da bir yavru kunduz dünyaya geldi. Kaynak: The Guardian

    #4 Pile ihtiyaç duymayan ilk e-bisiklet tasarlandı. Fransız girişimci Adrien Lelièvre’nin buluşu olan Pi-Pop e-bisiklet, pillere güvenmek yerine enerjiyi depolamak için bir süper kapasitör kullanıyor.

    Kaynak: euronews.green

    #5 RenewableUK tarafından hazırlanan yeni bir rapor İngiltere’deki yüzen açık deniz rüzgar endüstrisinde büyümede bir artış yaşadığını, proje hattının geçtiğimiz yıl yüzde 32 oranında genişleyerek kapasiteyi 185 gigawatt’tan (GW) 244 GW’a çıkardığını ortaya koydu.

    Kaynak: edie

    #6 Batı Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan Mont Blanc, son iki yılda iki metreden fazla küçüldü. Fransız araştırmacılar, zirvenin Eylül 2023’te 4 bin 805,59 metre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yeni ölçüme göre zirvenin yüksekliği 2021’deki ölçümden 2.22 metre daha düşük çıktı.

    Kaynak: euronews.

    #7 Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, faturaları artıracağı ve ülkenin enerji güvenliğini riske atacağını söylediği İngiliz tarım arazilerine güneş panellerinin kurulumunu projesini kısıtlamayı planlıyor.

    Kaynak: The Guardian

    #8 Papa Francis, dünyanın iklim değişikliği nedeniyle “çöktüğü” ve “kırılma noktasına yaklaşabileceği” konusunda uyardı. Papa, küresel karar alma organlarını etkisiz olmakla eleştirdi.

    Kaynak: BBC

    #9 Emekliye ayrılan uydularını dünyanın yörüngesinde bırakan telekomünikasyon şirketine ilk kez ceza kesildi. Dish Network adlı Amerikan uydu şirketi, uzayda bıraktığı çöp nedeniyle ceza yiyen ilk şirket oldu. Kaynak: euronews.

    #10 WRI Türkiye’nin 11’inci Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda iklim kriziyle küresel mücadelenin ve bu kapsamda Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesinin yolunun kent içi sürdürülebilir ulaşımdan geçtiğine dikkat çekildi.

    Kaynak: yeşilgazete

    #11 KPMG 2023 CEO Görünümü raporuna göre küresel CEO’ların üçte ikisinden fazlası (yüzde 69) ESG’yi değer yaratma aracı olarak işlerine tamamen entegre etti.

    Kaynak: edie

    #12 Birleşik Krallık’taki birçok üniversite yeşil taahhütlere rağmen geçtiğimiz yıl Shell ve ExxonMobil gibi fosil yakıt devlerinden finansman kabul etti. Fosil yakıt devlerinin 2022’den bu yana Birleşik Krallık üniversitelerine toplam 47 milyon Avro (41 milyon £) üzerinde bağışta bulunduğu ortaya çıktı.

    Kaynak: euronews.green

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Microsoft UK ve The Crown Estate, popüler video oyunu Minecraft’ı kullanarak çocukları rüzgar enerjisi ve biyolojik çeşitlilik konusunda eğitmeyi amaçlayan yeni bir girişim başlatmak için ortaklık kurdu.

    Kaynak: edie.

    #2 İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek “sıcak noktaları” belirleyen bir çalışmaya göre Türkiye’de en olumsuz değişimler Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanacak. Artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve kuraklığın ciddi sorunlar doğurabileceği hassas bölgelerde önlem alınması gerekiyor.

    Kaynak: iklimmasası

    #3 ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin (NSIDC) verilerine göre Antarktika‘daki deniz buzu bu kış rekor düzeyde geriledi. Antarktika’da kışın deniz buzunun önceki rekorun 1 milyon kilometre kare altına düşmesi nedeniyle emisyonların azaltılmasına acilen ihtiyaç duyulmakta.

    Kaynak: euronews.green

    #4 Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’ne (ECFR) göre Avrupalı politika yapıcıların seçmenleri yeşil geçişe bağlı kalmanın kendi çıkarlarına olduğuna ikna etmeleri gerekiyor. Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı‘na sadık kalması halinde hayat pahalılığı krizi, çok sayıda seçim ve artan siyasi “yeşil tepki” nedeniyle karbonsuzlaştırma için “tamam ya da devam anı” ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.

    Kaynak: The Guardian

    #5 Portekiz’de 6 genç aralarında ülkemizin de bulunduğu 32 ülke aleyhine iklim değişikliğinde oynadıkları olumsuz rolden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açtı.

    Kaynak: euronews.

    #6 Japonya‘nın kuzeyindeki bir bölgede bu yıl doğan 10 boz ayı yavrusundan sekizi somon sayısındaki azlık nedeniyle öldü. Uzmanlar ölümlerin nedeni olarak iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıklarına işaret etti.

    Kaynak: The Guardian

    #7 İklim değişikliği ülkemizde kurak alanları artıracak. Yüzyıl sonunda ülkemizin yüzde 30’undan fazlası “kurak” veya “yarı kurak” olarak sınıflandırılacak. En çok etkilenecek bölgelerin Orta ve Güneydoğu Anadolu olması bekleniyor.

    Kaynak: iklimmasası

    #8 Marshall Adaları liderliğindeki Yüksek Hırslı Koalisyon’un (HAC) 20 üyesinin liderleri, fosil yakıtların kademeli olarak ortadan kaldırılmasının yönlendirdiği, tüm ekonomik sektörlere sistematik dönüşüm çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı.

    Kaynak: temizenerji

    #9 Antarktika‘nın doğu kıyısı yakınlarındaki sıcaklıklar Mart 2022’de normal değerlerin 39 derece üzerine çıktı. Bu sıcaklık artışı dünyanın herhangi bir yerinde kaydedilen en yoğun sıcak dalgası oldu.

    Kaynak: The Washington Post

    #10 İklim krizi nedeniyle şehirler vahşi memeliler için daha da az yaşanabilir hale geldi.

    Kaynak: The New York Times

    #11 DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, sel nedeniyle 11 binin üzerinde can kaybının olduğu Libya’daki durumun endişe verici olduğunu ve selin ardından Libya’da ortaya çıkabilecek hastalıkların belirtilerini tespit etmek amacıyla hastalık erken uyarı sistemini güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

    Kaynak: gazeteduvaR.

    #12 Avrupa Birliği’nde (AB) Sınırda Karbon Vergisi düzenlemesinin pilot olarak yürürlüğe girmesinden ilk etapta “karbon kaçağı riski” taşıyan çimento, demir çelik, alüminyum, gübre gibi sektörlerin yanı sıra risk listesinde bulunmayan fosil yakıtlı elektrik üretimi ve hidrojen sektörleri de etkilenecek.

    Kaynak: temizenerji

    #13 TÜSAD, ‘büyük beşli’ olarak adlandırılan KOAH, astım, zatürre, tüberküloz ve akciğer kanseri hastalıklarındaki ölüm oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek bunların başlıca sebeplerinin tütün kullanımı, hava kirliliği ve iklim değişikliği olduğunu bildirdi.

    Kaynak: yeşilgazete

    #14 İngiltere genelinde bazı tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik yasak pazar günü yürürlüğe girecek. Mağazalar ve konaklama işletmeleri artık yeni kurallar kapsamında plastik çatal bıçak takımı, balon çubukları ve polistiren bardaklar tedarik edemeyecek.

    Kaynak: BBC

    #15 Birleşmiş Milletler üyesi yaklaşık 70 ülke, uluslararası açık denizlerin korunmasına yönelik ilk anlaşmayı imzaladı.

    Kaynak: European Commission

    #16 Küçük bir Karayip adası olan Redonda, sadece birkaç yıl içinde ıssız kayalıktan yemyeşil bir yaban hayatı cennetine dönüştü.

    Kaynak: BBC

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Guardian’ın araştırması, Avrupalıların yüzde 98’inin son derece zararlı kirli hava soluduğunu ve bunun yılda 400 bin ölümle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

    Kaynak: The Guardian

    #2 Tüketici savunucularının yeşil aklama konusunda uzun süredir devam eden şikayetlerinin ardından AB kurumları, vatandaşların hatalı sürdürülebilirlik iddiaları yoluyla yanıltılmasına karşı mücadele etmek amacıyla kapsamlı bir yasağı yürürlüğe koyan yeni bir yasayı tamamladı.

    Kaynak: EURACTIV

    #3 2022’de dünya genelinde güneş panellerine yatırım rekor kırdı ve yüzde 49 oranında artış gösterdi.

    Kaynak: euronews.

    #4 Cornell Üniversitesi ve Microsoft’tan araştırmacılar, ABD’de tam zamanlı olarak uzaktan çalışanların ofiste çalışanlarla karşılaştırıldığında emisyonlarını yüzde 54 oranında azalttığını öngörüyor.

    Kaynak: euronews.green

    #5 Antarktika’dan alınan uydu verileri, kışın bölgedeki deniz buzu seviyesinin küresel ısınma nedeniyle mevsim ortalamasının çok altında olduğunu ortaya çıkardı. Antarktika Okyanusu’nun yüzeyindeki deniz buzunun büyüklüğü şu anda 17 milyon kilometrekareden az. Bu, Eylül ayı ortalamasından 1.5 milyon kilometrekare daha az ve önceki kış seviyelerinin çok altında.

    Kaynak: BBC

    #6 Denizlerin derinlerindeki sıcak hava dalgası yüzeydekinden yüzde 19’a kadar daha güçlü. Yeni bir araştırma denizlerdeki sıcak hava dalgalarının daha uzun sürebileceğini, daha derin sularda daha yoğun etkilerde bulunabileceğini ve bu durumun iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının daha sık yaşanmasıyla hassas türleri potansiyel olarak tehdit edebileceğini ortaya koyuyor.

    Kaynak: sciencealert

    #7 World Weather Attribution’a bağlı akademisyenler, karbon salımı kaynaklı sera gazı etkisi ile Libya’yı vuran fırtınanın taşıdığı yağış yükünün yüzde 50’ye kadar arttığını açıkladı.

    Kaynak: BBC

    #8 İklim krizine bağlı olarak değişen aşırı sıcaklar Amerikan futbolu oyuncularının sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Son yıllarda ondan fazla futbolcu hayatını kaybetti.

    Kaynak: The Guardian

    #9 En son yaklaşık iki yüzyıl önce görülen Pernambuco çobanpüskülü olarak da bilinen “Ilex sapiiformis” ağacı Brezilya’da yeniden keşfedildi.

    Kaynak: euronews.green

    #10 Türkiye’nin en büyük kömür ithalatçısı Kolombiya ve Panama, enerji üretiminde kömürden çıkış ittifakı Powering Past Coal Alliance (PPCA)’ya katılmaya karar verdiklerini duyurdu.

    Kaynak: temizenerji

    #11 BM İklim Eylem Zirvesi sona erdi. Zirve öncesinde Antonio Guterres Hızlandırma Gündemi’ni (Acceleration Agenda) ortaya koymuş ve sadece “harekete geçenler”in ve “uygulamacılar”ın katılmasına izin verileceğini söylemişti. 100’den fazla ülke başvuruda bulunurken, başta en büyük iki ülke ABD ve Çin olmak üzere pek çok büyük emisyonlara sahip ülkeler organizasyona katılamadı.

    Kaynak: temizenerji

    #12 TUC’un tahminlere göre İngiltere, yeşil sanayi stratejisi olmadan 800 bin imalat işini riske atıyor. Otomotiv endüstrisi 112 bin 400 kadar işin risk altında olmasıyla listenin başında yer alıyor.

    Kaynak: edie.

    #13 Birleşik Krallık‘ta geniş çaplı bir metan gazı sızıntısı tespit edildi. Araştırmacılar üç aylık bir süre içinde sızan metan gazı miktarının 7 bin 500 eve bir yıl boyunca enerji sağlayabileceğini belirtti.

    Kaynak: BBC

    #14 DHL Supply Chain, İrlanda’daki kamyonlara karbondan arındırma seçenekleri sunmak amacıyla Cork’ta kurulacak özel bir biyometan üretim tesisi için 80 milyon Avro’luk yatırım planını açıkladı.

    Kaynak: edie.

    #15 Lahaina’nın orman yangınlarında kül olan 150 yıllık banyan ağacı yeniden yeşermeye başladı.

    Kaynak: CBS NEWS

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 İklim değişikliğine bağlı deniz seviyesindeki yükselme İstanbul’da kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapılar İzmir’de ise körfez ve tatil beldeleri için risk oluşturuyor.

    Kaynak: bianet

    #2 Aşırı kuraklık değerleri tüm Avrupa ortalaması için üç kat arttı. Ancak Türkiye’de birçok kenti kapsayan 30 ila 40 enlemleri arasındaki artış 10 kat olarak ölçüldü.

    Kaynak: iklimmasası

    #3 Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), kayıtların tutulmasından itibaren dünyanın en sıcak üç aylık döneminin yaşandığını açıkladı. BM Genel Sekreteri António Guterres konuyla ilgili olarak “Gezegenimiz, kayıtlara geçen en sıcak yaz olan bir kaynama mevsimini yeni atlattı. İklim çöküşü başladı.” ifadesinde bulundu.

    Kaynak: USATODAY

    #4 Aral Gölü’nün yok olması, dünyanın insan eliyle yapılan en kötü çevre felaketlerinden biri. Özbekistan, uluslararası ortaklarla birlikte gölün kurumuş dibine bir orman dikmek için başlatılan geniş çaplı bir devlet programına başladı. Hali hazırda 1 milyon 730 hektarlık bir alan tuza ve kuraklığa dayanıklı çeşitli bitkilerle kaplandı.

    Kaynak: euronews

    #5 İstanbul’da yaşanan sağanak yağış ve ardından gelen sel baskınlarından etkilenen ailelere 15 bin TL yardım yapılacak.

    Kaynak: HABERTURK

    #6 Birleşmiş Milletler (BM), su sıkıntısı çeken Irak’ı iklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla etkilenen beş ülkeden biri olarak sıraladı. Ülkenin yüzde 40’ı çölleşme riski taşıyor.

    Kaynak: BBC

    #7 Japonya’da bu yaz 125 yıldır kaydedilen en yüksek ortalama sıcaklıklarını yaşandı.

    Kaynak: THE INDEPENDENT

    #8 İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alan, elektrik ihtiyacının yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle sağlandığı, yağmur suyu hasadı yapılan, organik tarım ve balıkçılık faaliyetlerinin uygulandığı Capraia Adası, sürdürülebilir uygulamalarla Akdeniz’deki diğer adalara örnek oldu.

    Kaynak: DÜNYA

    #9 Burning Man festivalinde şiddetli yağışlar, etkinliğin düzenlendiği ABD’de bulunan Black Rock Çölü’nün zeminini çamur birikintisine dönüştürdü, bu nedenle binlerce kişi mahsur kaldı. Festival her yıl ortalama 70 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

    Kaynak: SÖZCÜ

    #10 Doğa Tabanlı Çözümler adı verilen ve kentlerin altyapısının doğayla uyumlu hale getirilmesi anlamına gelen adımlar kentlerin karbon salımlarını ortalama yüzde 17.4 azaltılmasını sağlıyor.

    Kaynak: BBC

    #11 Hindistan‘ın doğusundaki Orissa eyaletine iki saat içinde yaklaşık 61 bin yıldırım düştü. Deniz seviyesindeki yükseliş nedeniyle bu yüzyılın sonuna kadar ölümcül yıldırım çarpmalarında yüzde 50’ye kadar artış öngörüyor.

    Kaynak: INDEPENDENT Türkçe

    #12 Afrika ülkeleri, iklim değişimiyle mücadele planının ana hatlarını çizen Nairobi Deklarasyonu’nda küresel karbon vergilerinin uygulamaya geçirilmesini istedi.

    Kaynak: temizenerji

    #13 Hollanda’nın Oude Rijn Nehri’nde plastiği çıkaran kabarcık bariyeri tekniği, plastik kirliliğinin denize ulaşmasını durdurmaya yardımcı oluyor.

    Kaynak: The Guardian

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 32.90’a düştü. Son 9 yılın en düşük seviyesi olarak ölçülen rakamlarda İstanbulluların 61 günlük suyunun kaldığı belirtildi.

    Kaynak: NTV

    #2 WWF-Türkiye madencilik sektöründe faaliyet gösteren üyeleriyle yollarını ayırma kararı aldı. Buna göre Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ve Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı WWF-Türkiye ile bağlarını koparacak.

    Kaynak: Sözcü

    #3 İngiltere’de sıfır atık hedefiyle kurulan Greenhouse Tiyatrosu sanat yoluyla iklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Tiyatro, binasının inşasından oyunların sergilenmesine kadar her aşamada sürdürülebilir çözümlere yöneliyor.

    Kaynak: DÜNYA

    #4 İklim krizinin etkileri su kıtlığı ve kötü tarım uygulamalarıyla birleşerek küresel tarımı tehdit ediyor. Sıcaklıklar 1.5 derece kritik eşiği aşmadan çok önce dünya gıda arzında büyük kesintilerle karşı karşıya kalabilir.

    Kaynak: The Guardian

    #5 Hatay’ın Hassa ilçesinde 14 Ağustos tarihinde 50°C’ye ulaşan sıcaklık ile “ulusal sıcaklık” rekoru kırılmış oldu.

    Kaynak: halkTV

    #6 İtalya, 2023’ün ilk yedi ayında günde ortalama 11 aşırı hava olayı yaşandı.

    Kaynak: euronews.green

    #7 18 ay boyunca yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi (DEKVEP) tamamlandı. Proje çerçevesinde üç sektörden 21 şirkete döngüsel ekonomiye geçiş ve kaynak verimliliği için destek sağlandı.

    Kaynak: inbusiness

    #8 Bilim insanları yüksek rakımlı dağlık bölgelerde kar yağışlarının yerini yağmura bırakmasıyla sel, toprak kayması ve toprak erozyonu gibi doğal afetlere daha çok maruz kalındığını belirtiyor.

    Kaynak: NTV

    #9 Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, ömrünü tamamlayan rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri için bir geri dönüşüm sistemi kuracağını açıkladı. Çin’in 2030 yılına kadar 1.5 milyon ton fotovoltaik modülünü geri dönüştürmesi gerekecek ve bunun 2050’de yaklaşık 20 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Kaynak: REUTERS

    #10 K-POP hayranları iklim kriziyle mücadele konusunda aksiyon almayan lüks moda markalarından iklim eylemi talep ediyor.

    Kaynak: euronews.culture

    #11 ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından yapılan testlere göre ülke genelindeki 26 milyon insanın musluk suyunda ölçülebilir seviyelerde PFAS bulunuyor.

    Kaynak: euronews.green

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Mobilite Tüketici Endeksi 2023 raporuna göre araç satın almak isteyenlerin yüzde 55’i gelecek iki yıl içinde tamamen elektrikli veya hibrit bir araç almayı planlıyor.

    Kaynak: Dünya

    #2 Asya kaplan sivrisineğinin koyu renkteki plastikleri sevdiği, çevreye atılan araç lastiklerinin içindeki su birikintilerinin besin zinciri de içeren ortam oluşturduğu bulundu.

    Kaynak: AA

    #3 Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu bildirdi.

    Kaynak: WMO

    #4 Almanya, 2045 yılına kadar net sıfır olma hedefi doğrultusunda gelecek yıl yeşil yatırımlara 58 milyar avro ayıracak.

    Kaynak: REUTERS

    #5 Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi şirketi Ernst & Young tarafından 22.’si hazırlanan Avrupa Ülke Çekiciliği Araştırması’na göre ankete katılan yatırımcıların yüzde 61’i, konu sürdürülebilirlik olduğunda Avrupa’yı rakiplerinden “daha çekici” buluyor.

    Kaynak: Ernst & Young

    #6 Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nden alınan sıcaklık verileriyle yapılan hesaplamalara göre 2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimali yüzde 85.

    Kaynak: The Washington Post

    #7 ABD’nin Hawaii eyaletindeki Büyük Ada ve Maui Adası’nda devam eden altı yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 80’e yükseldi. Bölgedeki 11 bin kişiyse tahliye edildi.

    Kaynak: NTV

    #8 İklim krizi ve El Nino nedeniyle kış mevsimi olmasına rağmen Güney Amerika‘daki -dünyanın en uzun sıradağları zinciri olan- And Dağları’nda sıcaklık 37C’ye yükseldi.

    Kaynak: yeşilgazete

    #9 Karadeniz’de yüzey sıcaklıklarında 1.5-2 derece, kendine özgü soğuk ara tabakada ise 1 derece ısınma meydana geldi ve oksijenin azaldığı tespit edildi.

    Kaynak: AA

    #10 Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Bitlis’in Arin Gölü’nde su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan alanlar, hayvanların otlatıldığı alanlara dönüştü.

    Kaynak: NTV

    #11 Hindistan’ın sera gazı emisyon oranı 14 yılda yüzde 33 düştü.

    Kaynak: euronews.green

    #12 Almanya’da 2150 şubesi bulunan süpermarket zinciri bir hafta boyunca ürünlerini iklim maliyetlerini göre fiyatlandırıp satışa sundu. Nürnberg Teknoloji Enstitüsü ve Greifswald Üniversitesi’den uzmanlar tarafından belirlenen yeni fiyatlarla, çoğunlukla et ve süt ürünlerinin “gerçek maliyetleri” ortaya kondu.

    Kaynak: plant based news

    #13 Dünyanın tek göç eden bozayılarının yaşadığı Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Acısu şehir çöplüğü bozayılar için tehdit oluşturuyor.

    Kaynak: yeşilhat.

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 İSKİ, İstanbul’da yaşanan kuraklığa karşı tüketimi yüksek abonelerden başlayarak musluklara su aparatı takılacağını duyurdu. Aylık kullanımı 20 metreküpü aşanların musluklarına yaklaşık yüzde 40’lık tasarruf sağlayan aparat takılacak.

    Kaynak: gazeteduvaR.

    #2 Ülkemiz, 6 Şubat depremleri nedeniyle BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı’nın ev sahipliğinden çekildi.

    Kaynak: The Guardian

    #3 Küresel nüfusun yüzde 81’ini oluşturan 6.5 milyardan fazla insanın temmuz ayında en az bir gün aşırı sıcaklığa maruz kaldı. En az 2 milyar insan ise küresel ısınmanın etkilerini çok güçlü bir şekilde hissettti.

    Kaynak: NTV

    #4 Hava sıcaklığının 38 santigrat derece olduğu bir günde saat 17.00’de çimen veya kuru otların olduğu bir yüzeyin sıcaklığı 40 derece ölçülürken asfalt ve beton yüzeylerin sıcaklığı 65 derece olarak ölçülüyor.

    Kaynak: REUTERS

    #5 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 2050 net sıfır karbon salımı hedefi doğrultusunda Kuzey Denizi’nde yaklaşık 100 adet yeni petrol ve doğalgaz arama ve üretme lisansının onaylandığını duyurdu.

    Kaynak: BBC

    #6 Halk sağlığı uzmanlarına göre, Güney Avrupa ve Amerika’daki orman yangınlarının yarattığı hava kirliliği önümüzdeki yıllarda insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturacak. DSÖ’de zehirli dumanın atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit ve diğer sera gazlarını salarak iklimi de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

    Kaynak: euronews.green

    #7 ABD’nin Boston kentinde Belediye Başkanı Michelle Wu, yeni belediye binalarında ve tadilatlarda fosil yakıtların kullanılmasını yasaklayan bir kararname imzaladı.

    Kaynak: wbur

    #8 Güney Amerika’da kış mevsimi yaşanmasına rağmen sıcaklıklar 38 santigrat derecenin üzerine çıktı.

    Kaynak: The Washington Post

    #9 Bakteriler kullanılarak sonsuza kadar geri dönüştürülebilen poli(diketoenamin) veya PDK olarak bilinen bir plastik türündeki temel malzemeler üretildi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerin göre dünya çapında her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor ve bu sayının 2050 yılına kadar 1 milyar tonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

    Kaynak: SciTechDaily

    #10 Kraft Heinz, ürün ambalajlarında fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak amacıyla, 2030 yılına kadar küresel ambalajlarında işlenmemiş plastik kullanımını yüzde 20 azaltmak için yeni bir hedef açıkladı. Şirketin girişiminin yaklaşık 100 milyon pound işlenmemiş plastik tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor.

    Kaynak: edie

    #11 SorbiForce, hammaddesi saman gibi tarımsal atıklar olan şarj edilebilir bir pil üretti.

    Kaynak: EnergyPortal

    #12 Trakya’da yağışların yetersiz olması ve yaz aylarında artan sıcaklıklar sonucu ayçiçeği veriminin yüzde 70 düşmesi bekleniyor.

    Kaynak: Cumhuriyet

    #13 Türkiye’deki mevcut yenilenebilir enerji kapasitesi ve potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, en geç 2035 yılında elektrik ihtiyacının tamamını kömür dışı kaynaklardan karşılamak mümkün. Böyle bir hedef benimsemesi durumunda Türkiye’nin, rüzgâr enerjisinde kurulu gücünü üç kat, güneş enerjisinde ise beş kat artırması gerekiyor.

    Kaynak: temizenerji

    #14 Reporting Matters Türkiye 2022 Raporu’nda SKD Türkiye’nin bünyesindeki 48 üye şirketin entegre ve sürdürülebilirlik raporları değerlendirildi. Değerlendirilen raporların sektörel dağılımlarına bakıldığında holdingler ilk sırada yer alırken holdingleri, enerji ve finans sektöründen şirketler takip ediyor.

    Kaynak: skdTürkiye

    #15 İklim değişikliğinin etkisiyle ısınan okyanuslarda su sıcaklığı şu ana kadar kayda geçen en yüksek düzeye çıktı. Deniz yüzeyi sıcaklığı yılın bu döneminin ortalamasının çok üzerinde 20,96 derece olarak ölçüldü.
    Kaynak: BBC

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antònio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine ‘küresel kaynama’ çağının başladığını söyledi.

    Kaynak: The Gaurdian

    #2 İstanbul’da yaşanan sıcak hava dalgalarının karakteristik özelliklerini inceleyen yeni bir araştırmaya göre, en kırılgan ilçeler Ümraniye, Tuzla, Çekmeköy ve Çatalca. Kentleşme yoğunluğunun az olduğu ilçeler, aşırı sıcaklara daha hızlı uyum sağlıyor.

    Kaynak: İklim Masası

    #3 Avusturalya eyaleti Victoria Hükümeti, 2024’ten itibaren yeni evlerde yeni gaz bağlantılarını yasakladı ve 10 milyon dolarlık elektrifikasyon hibesi sağlayacağını açıkladı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, yeni evler ve konut alt bölümleri için planlama izinleri yalnızca tamamen elektrikli şebekelere bağlanacak ve evler daha verimli, daha ucuz ve daha temiz elektrikli cihazlardan yararlanacak.

    Kaynak: Energy-Magazine

    #4 Gulf Stream sıcak su akıntısı sistemi 2025 gibi erken bir tarihte çökebilir. Akıntı, Kuzey Avrupa’nın, özellikle de İngiltere’nin ikliminin ılıman ve nemli olmasını sağlamaktadır.

    Kaynak: The Guardian

    #5 BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz ve Stellantis tarafından elektrikli araç şarjını daha rahat, erişilebilir ve güvenilir hale getirerek Kuzey Amerika’da elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için bir ortak girişim oluşturacak.

    Kaynak: temiz enerji

    #6 Yerinde güneş enerjisi üretimi olan binaların, net sıfır enerji performansı elde etmeleri için yüksekliklerinin 10 katı geçmemesi gerekiyor. Binalar, küresel nihai enerji kullanımının %30’undan ve küresel sera gazı (GHG) emisyonlarının %19’undan sorumludur.

    Kaynak: ScienceDirect

    #7 Yunanistan’da günlerdir devam eden orman yangınları, bir megatonun üzerinde karbon emisyonuna yol açarak önceki yıllara kıyasla karbon emisyonu rekoru kırılmasına neden oldu.

    Kaynak: AA

    #8 AB Konseyi, “Fit for 55” paketine uygun olmaya yardımcı olacak Enerji Verimliliği Yönergesini yeniden düzenledi. Yönerge, AB ülkelerinin 2020 referans senaryo tahminlerine kıyasla 2030 yılına kadar toplu olarak enerji tüketiminde %11,7’lik ek bir azalma sağlamasını bağlayıcı hale getiriyor.

    Kaynak: European Commission

    #9 Akdeniz’in deniz yüzeyi sıcaklığı şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaşarak 28.71C’nin üzerinde 2003’te belirlenen 28.25C’lik önceki rekoru kırdı.

    Kaynak: euronews.green

    #10 Avrupa ve Kuzey Amerika‘da temmuz ayında yaşanan sıcak dalgaları, iklim değişikliği olmasaydı neredeyse imkansız olacaktı.

    Kaynak: CNN

    #11 Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle oluşan yeraltı ısı adaları kentlerin altyapılarında ciddi riskler oluşturuyor. Aynı zamanda araştırmada binaların ve altyapı sistemlerinin ısıyı devamlı bir şekilde yere enjekte ettiği, yer altındaki metro ağlarının, boruların, lağımların, yüksek voltajlı kabloların ve benzer birçok yapının da devamlı olarak yüzey altını ısıttığına vurgu yapıldı.

    Kaynak: Nature

    #12 Temmuz ayı şu ana kadar kaydedilen en sıcak temmuz ayı olacak. Temmuz 2023’ün sanayi öncesi ortalamanın kabaca 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

    Kaynak: REUTERS

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 İtalya’da belirli işlerde çalışanların, sıcaklığın 35 derecenin üstüne çıkması halinde işe gitmeme hakkı olacak.

    Kaynak: BBC

    #2 İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 40’ın altına düştü. Geçtiğimiz yıl aynı tarihte yüzde 69 olarak ölçülmüştü.

    Kaynak: Habertürk

    #3 Türkiye, haziran ayında Almanya ve Polonya’yı geride bırakarak Avrupa’da kömürle en fazla elektrik üreten ülke oldu.

    Kaynak: euronews

    #4 Güney Avrupa’da giderek yükselen yaz sıcaklıkları nedeniyle turistlerin tatil alışkanlıklarını değiştirerek daha serin noktalara yöneleceği ya da tatil zamanı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarını seçeceği tahmin ediliyor.

    Kaynak: euronews

    #5 Akdeniz Havzası küresel ortalamanın 1,5 katı daha fazla ısınıyor.

    Kaynak: TRT

    #6 Dünya Meteoroloji Örgütü, kuzey yarımküredeki sıcak dalgasının bu hafta yoğunlaşmasıyla birlikte gece sıcaklıklarının artacağı ve bunun da kalp krizi ve ölüm riskini artıracağı uyarısında bulundu.

    Kaynak: Milliyet

    #7 Yunanistan’ın Rodos adasındaki orman yangınları nedeniyle yaklaşık 40 bin kişi tahliye edildi, adaya yapılan uçuşlar iptal edildi. Yetkililer bugün hava sıcaklığının 45 dereceye ulaşacak olması nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

    Kaynak: BBC

    #8 Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın belediye meclisi sürdürülebilir planları kapsamında turist sayısını ve çevre kirliliğini azaltmak için büyük yolcu gemilerinin kent merkezine demirlemesine yasak getirdi.

    Kaynak: gazeteduvaR

    #9 Kraft Heinz, 2025 yılına kadar yüzde 100 geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir veya kompostlanabilir ambalaj hedefine ulaşmak amacıyla ketçap şişeleri için tamamen geri dönüştürülebilir kapaklar uygulayacak.

    Kaynak: edie

    #10 İngiltere’deki çöpün yüzde 70’inden 12 işletme sorumlu. Surfers Against Sewage, ülkedeki çöplerin yaklaşık beşte birinden sorumlu işletme olarak bir kez daha Coca-Cola Company’i ilk sıraya yerleştirdi.

    Kaynak: edie

    #11 Kaliforniya dalga ve gelgit enerjisi için yasa tasarısını kabul etti.

    Kaynak: Energy Global

    #12 Tarım Sektörü raporuna göre 2021yılında 39 bin üretici, 244 bin hektar organik tarımalanında 1,1milyon ton organik tarım ürünü üretimi yaptı. Bu miktar toplam üretimin yüzde 1’ini oluşturuyor.

    Kaynak: Sanayi Gazetesi

    #13 Global Energy Monitor (GEM)’in yeni raporuna göre, çelik endüstrisinin şu anda 554 milyar dolar değerinde atıl varlık riskiyle karşı karşıya.

    Kaynak: Temiz Enerji

    #14 Alışveriş yapan 10 kişiden üçünden azı, ürünler üzerindeki ‘karbon negatif’ ve ‘karbon nötr’ gibi terimleri içeren karbon yoğunluğu etiketlerini anlıyor.

    Kaynak: edie

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Buzullardaki erime kaynaklı aşırı hava olayları daha fazla orman yangınına neden olacak.

    Kaynak: yeşilgazete

    #2 Buzulların erimesi ülkemizi çevreleyen denizlerdeki su seviyesini yükseltiyor.

    Kaynak: Sözcü

    #3 Küresel ölçekte tarımsal topraklarda yapılacak iyileştirmeler, dünyayı küresel ısınmanın 1,5°C yakınında tutmaya yetecek kadar karbon depolayabilir. İyi tarım teknikleri sayesinde yılda 31 gigaton karbondioksit depolanabilir.

    Kaynak: Grist

    #4 Ülkemizin kara buzulları yok olma riski altında. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde dağ, vadi buzullarının tamamının eriyebileceği öngörülüyor.

    Kaynak: Sözcü

    #5 Küresel ısınma nedeniyle 2035 yılına kadar küresel ölçekte gıda enflasyonunun artacağı öngörülüyor.

    Kaynak: POTSDAM INSTITUTE FOR CLIMATE IMPACT RESEARCH

    #6 Dünya Ekonomik Forumu tarafından geleceğin iş ve becerilerinin haritalandırıldığı ve bu yıl Türkiye’nin, TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu anket yürütücülüğünde ilk kez dahil olduğu “2023 İşlerin Geleceği Raporu”nun sonuçlarına göre, 2027 yılına kadar işlerin yaklaşık yüzde 23’ünün değişmesi, bunun 69 milyonunun yeni iş, 83 milyonunun da artık mevcut olmayan iş olması bekleniyor. Sürdürülebilirlik ise yeni işlerin oluşumunda en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

    Kaynak: Milliyet

    #7 Fosil yakıt karşıtı iklim aktivisti grup “Just Stop Oil”, Wimbledon Tenis Turnuvası’nın ilk tur maçları sırasında konfetilerle protesto düzenledi.

    Kaynak: DW

    #8 Brezilya’nın Amazon bölgesindeki ormansızlaşma, Başkan Luiz Inácio Lula da Silva’nın görev süresinin ilk altı ayında üçte bir oranında azaldı.

    Kaynak: euronews.green

    #9 Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar gıda israfını azaltmak için yasal olarak bağlayıcı hedefler önerdi. AB yönetiminin önerdiği plana göre, üye devletler 2020 rakamlarına göre 2030’un sonuna kadar mağazalarda, restoranlarda ve evlerde toplam gıda israfını kişi başına yüzde 30 oranında azaltmakla yasal olarak yükümlü olacak.

    Kaynak: edie

    #10 DSÖ, El Nino sıcak hava modeli nedeniyle dang humması, Zika ve chikungunya gibi viral hastalıkların hızlı bir şekilde yayılabileceğini ifade etti.

    Kaynak: REUTERS

    #11 Küresel ısınma insan beyninin boyutunda küçülmeye neden oldu. Holosen dönemde (yaklaşık olarak son 10 bin yılı kapsayan jeolojik evre) yaşanan ısınmada modern insanların beyin boyutunda yüzde 10’dan fazla bir küçülme gerçekleşti.

    Kaynak: Brain, Behavour, and Evolution

    #12 Geçtiğimiz hafta küresel ölçekte üst üste kırılan üç sıcaklık rekorunun ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son verilerin iklim krizinin kontrolden çıktığını kanıtlamaya yeterli olduğunu ifade etti.

    Kaynak: euronews.green

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Mercedes-Benz’in ilk ağır sınıf elektrikli kamyonu unvanına sahip eActros’un yol testleri Mercedes-Benz Türk AR-GE ekipleri tarafından Aksaray AR-GE Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

    Kaynak: Cumhuriyet

    #2 Gürültü kirliliği ile mücadele kapsamında ülkemizde 65 bin 601 metrekare uzunluğunda gürültü bariyeri yapılacak.

    Kaynak: CNNTÜRK

    #3 Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan “Küresel Enerji Dönüşüm Görünümü 2023” raporuna göre 2050’de küresel hidrojen üretiminin yüzde 94’ü yenilenebilir enerji kaynakları tarafından sağlanacak.

    Kaynak: IRENA

    #4 2004-2017 yılları yaz aylarında İstanbul’da yaşanan sıcak hava dalgaları kentte 4 bin 281 fazladan ölüme neden oldu. / 16 milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da çok sayıda insan sıcak havanın olumsuz etkileri dolayısıyla risk altında.

    Kaynak: İklim Masası

    #5 Rize yaylalarından alınan kar örneğinde mikroplastiğe rastlandı.

    Kaynak: HABERTÜRK

    #6 İstilaci türlerin ülkemize maliyeti 100 milyar dolardan daha fazla. 2040 yılına kadar Avrupa Birliği’ndeki maliyetinin ise 148.2 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

    Kaynak: Enviromental Sciences Europe

    #7 Ülkemizde bozayıların kaşındığı ağaçlar ve çevresinde kesim yapılmayacak.

    Kaynak: HABERTÜRK

    #8 ABD’nin Massachusetts Eyaleti’nde açık deniz rüzgar çiftliği kuruluyor. 800 megavatlık projenin Massachusetts’teki 400 binden fazla eve yetecek kadar elektrik üreteceği ve ilk 20 yıllık operasyonda elektrik müşterilerine kabaca 1.4 milyar dolar tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.

    Kaynak: The New York Times

    #9 Düşük emisyonlu bölgeler insan sağlığını olumlu etkiliyor. Düşük emisyonlu bölge özellikle Birleşik Krallık, Avrupa ve Japonya’daki bazı bölgelerde yüksek kirletici olarak kabul edilen dizel araç sayılarının azaltılarak hava kalitesinin arttırıldığı bölgeler anlamına geliyor.

    Kaynak: The Guardian

    #10 ABD’de pek çok içme suyu sistemine sonsuz kimyasal PFAS karışması sonucu açılan davada kimya şirketi 3M, 10,3 milyar dolar ödemeyi kabul etti. PFAS kaynaklı hastalıkların tedavi maliyeti yalnızca ABD’de 62,6 milyar dolara kadar çıkabilir.

    Kaynak: Inside Climate News

    #11 Karasal ve deniz üstü rüzgar türbini üretimi yapan Siemens Gamesa’nın karasal rüzgar türbinlerinde ortaya çıkan teknik sorunun maliyetinin 1 milyar avrodan fazla olduğu bildirildi. Şirketin teknik sorunların düzeltilmesinin yıllar alabileceği açıklamasının ardından şirketin hisselerinde yüzde 30’dan fazla mali kayıp yaşandı.

    Kaynak: CNBC

    #12 ABD’de bahçesine çim yerine yabani bitkileri ekmeyi tercih eden çift, komşuları tarafından kendilerine karşı açılan davayı kazandı.

    Kaynak: VOA

    #13 ABD Hükümeti, Ford Motor’a Çin’le elektrikli araç konusunda rekabet edebilmesi için 9.2 milyar dolar kredi sağlanmasına onay verdi. Ford Motor elektrik araç rekabetinde alacağı devlet desteği ile üç batarya üretimi tesisi kuracak.

    Kaynak: Bloomberg

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Karbon salımı kaynaklı sıcak havanın rüzgâr hızında neden olduğu değişiklik uçuşlarda daha fazla türbülans yaşanmasına neden oluyor.

    Kaynak: BBC

    #2 Marmara Denizi’ndeki müsilaj, pusula deniz analarının sayısında artışa neden oluyor. Pusula denizanaları orta derecede zehir etkisine sahip ve Marmara Denizi’nde rastlanan diğer denizanalarına göre daha yakıcı bir tür.

    Kaynak: yeşilhat

    #3 Küresel ölçekte deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu gücü, 10 yılda hayata geçirilen proje ve yatırımlarla 8 kat artarak 7 bin 171 MW’tan 63 bin 300 MW’a ulaştı.

    Kaynak: temizenerji

    #4 Avrupa Çevre Ajansı’nın verilerine göre aşırı hava olayları son 40 yılda 195 bin kişi hayatını kaybetmesine yol açtı. Sıcak hava dalgaları ise ölümlerin yüzde 81’ine, mali kayıpların ise yüzde 15’ine neden oldu.

    Kaynak: gazeteduvaR

    #5 Shell’in İngiltere’de gösterilen televizyon ve internet reklamları ile bir posteri İngiltere Reklam Standartları Kurumu tarafından birçok nedenle yanıltıcı bulundu ve yasaklandı.

    Kaynak: BBC

    #6 LinkedIn’in Küresel Yeşil Beceriler Raporu 2023, yeşil işlerin Birleşik Krallık’taki iş ilanlarının yüzde 33’ünü oluşturduğunu gösteriyor. Ancak küresel ölçekte sekiz çalışandan yalnızca biri, bir veya daha fazla çevreci beceriye sahip.

    Kaynak: Circular.

    #7 AB İklim Danışma Kurulu, AB’nin 2040 yılına kadar emisyonlarını yüzde 90-95 oranında azaltmasını önerdi. Önerilen 2040 hedefi ve 2030-2050 bütçesi, 2030 yılına kadar mevcut yüzde 55 azaltım hedefine ulaşılmasıyla başlanarak gerçekleştirilebilir.

    Kaynak: bianet

    #8 Avrupa Parlamentosu’nun çevre komitesi, AB’nin sürdürülebilir ürünler için önerilen eko-tasarım yönetmeliğine ilişkin tutumunu kabul ederek tekstil gibi satılmayan malların imhasının yanı sıra planlı eskitme konusunda AB çapında bir yasağı destekledi.

    Kaynak: EURACTIV

    #9 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ kapsamında sanayiciler ile kobilere 450 milyon dolarlık finansman sağlanacak.

    Kaynak: Hürriyet

    #10 İskoçya’da bu ay parlamentoya sunulan Döngüsel Ekonomi Yasa Tasarısı, hükümete farklı şekillerde tüketim yapılmasına, kaynakların verimli kullanılmasına, atıklarla mücadelede ve refah ekonomisinin geliştirilmesine yardımcı olacak yetkiler ve çözümler sunacak.

    Kaynak: Circular.

    #11 Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin kullanımının artırılması için 549 milyon dolar finansman sağlayacak.

    Kaynak: temizenerji

    #12 Uzun mesafeli uçak yolculuklarıyla kıyaslandığında 700 kilometre ve altı uçuşlarda kilometrede kişi başına düşen karbon emisyonu miktarı artıyor. Ulaşım faaliyetlerinin neden olduğu karbon emisyonu miktarının yüzde 9’u havayolu taşımacılığı kaynaklı.

    Kaynak: yeşilhat

    #13 İngiliz danışmanlık şirketi Ernst and Young‘ın yılda iki kere hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi‘nin (RECAI) Haziran 2023 raporunda Almanya ilk kez Çin‘i geride bırakarak ABD‘den sonra ikinci sıraya yerleşti. Türkiye ise üç puan ilerleyerek 30’uncu sıradan 27’inci sıraya yükseldi.

    Kaynak: yeşilgazete

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) hava kirliliği ve çevre kirliliğindeki artış nedeniyle solunum sağlığımızın tehdit altında olduğunu uyarısında bulundu. Hava kirliliği sonucunda astım, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve akut bronşit gibi hastalıkların görülme sıklığında artış yaşanırken, akciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor.

    Kaynak: Yeşil Gazete

    #2 Dünyanın en büyük alkollü içki şirketi olan Diageo Plc, yakın gelecekte öngörülen iklim değişikliği kaynaklı su krizinin alkol üretimini sekteye uğratabileceğinden endişeleniyor.

    Kaynak: Time

    #3 New York Belediye Meclisi’nden geçen bir yasa tasarısı uyarınca New Yorklular’ın yakında tüm yiyecek artıklarını, bahçe atıklarını ve gıdayla kirlenmiş kâğıtları kompost haline getirmeleri gerekecek.

    Kaynak: The New York Times

    #4 Rüzgâr ve güneş mayıs ayında ilk kez AB’de fosil yakıtlardan daha fazla enerji üretti.

    Kaynak: Euronews Green

    #5 Uber Carshare uygulaması aracılığıyla kullanıcılar araçlarını, araç çağırma işini daha sürdürülebilir hâle getirmek için kiralayabilecek. Araçlarını Uber uygulaması aracılığıyla kiralayanlar para kazanma seçeneğine sahip olacak. Hizmet önümüzdeki aylarda Boston ve Toronto’da uygulanmaya başlayacak.

    Kaynak: Bloomberg

    #6 El Nino sıcak hava modeli nedeniyle kahve, kurabiye ve çikolata daha da pahalılaşacak.

    Kaynak: Time

    #7 Bain & Company tarafından dünya çapında toplam varlıklar bakımından en büyük 50 banka üzerinde gerçekleştirilen değerlendirme, mortgage kredisi verme stratejilerinde iklim değişikliğine bağlı fiziksel riskleri göz önüne alan bankaların azınlıkta olduğunu gösteriyor.

    Kaynak: Foreks

    #8 Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP) bildirisine göre iklim değişikliği insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık tehdidi.

    Kaynak: Diken

    #9 İBB iklim krizine uyum için Litvanya-Vilnius Belediyesi ile ortak bir projeye başladı. Yeşil Mutabakat-Turklit (GEH) projesi ile iki şehrin iklim krizine uyumu konusunda bilgi ve uygulama paylaşım zemini oluşturuldu.

    Kaynak: DHA

    #10 Sera gazı emisyonları keskin bir şekilde azaltılsa bile Arktik yaz buzunu kurtarmak için çok geç. Erimenin kaynağını yüzde 90 insan kaynaklı faktörler geri kalanın doğal faktörler oluşturuyor. Bu durum küresel ölçekte daha çok aşırı sıcak hava dalgaları ve seller yol açacak.

    Kaynak: The Guardian

    #11 ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) pestisit kaplı tohumların ülkedeki yaban hayatı üzerindeki yıkıcı etkileri nedeniyle dava edildi.

    Kaynak: The Guardian

    #12 Kanada’daki orman yangınlarının dumanı nedeniyle ABD’nin New York kenti dünyanın en kirli havasına sahip kenti oldu. Birleşmiş Milletler‘in geçen yıl yayımladığı bir rapora göre iklim değişikliği nedeniyle 2090 yılına kadar küresel orman yangınlarının yoğunluğunun yüzde 57’ye kadar artması bekleniyor.

    Kaynak: The Guardian

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Avrupa Parlamentosu, ‘hızlı moda’ya son verilmesini istiyor. Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Birliği’nin döngüsel ve sürdürülebilir tekstil stratejisine yönelik hazırlanan rapor kabul edildi.

    Kaynak: European Parliament

    #2 General Motors ve Stellantis, önceki yıllarda ürettikleri araba ve kamyonlar için federal yakıt ekonomisi standartlarını karşılamadıkları gerekçesiyle toplamda 363,8 milyon dolar ceza ödedi.

    Kaynak: The New York Times

    #3 Ülkemizde tarımsal üretimdeki en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar. Türkiye iklim krizi karşısında orta yüksek riskli bölgeler arasında bulunuyor. Tahminler, 2050 yılında tarımsal kuraklığın yüzde 37, sıcak hava dalgalarının ise yüzde 40 ile yüzde 100 arasında artacağını söylüyor.

    Kaynak: Bianet

    #4 Avrupa Komisyonu, AB bankacılık, sigorta ve menkul kıymet gözlemcilerinden, yatırımcıların çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) alanındaki fonlara yaptıkları milyonlarca euro tutarındaki fonlardaki yeşil aklamaları incelemelerini istedi.

    Kaynak: Reuters

    #5 ABD’de bulunan üç kimya şirketi Chemours, DuPont ve Corteva, ülkenin kamusal su sistemlerini sonsuz kimyasal PFAS ile kirlettiklerine yönelik davanın çözmek için 1,19 milyar dolarlık tazminat ödemeyi kabul etti.

    Kaynak: The New York Times

    #6 Formula 1, lojistik emisyonları azaltmak amacıyla biyoyakıta yöneliyor. Biyoyakıtla çalışan kamyonlar, bu yılki FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın Avrupa’daki yarışlarında kullanılacak.

    Kaynak: Edie

    #7 Just Eat, UEFA tarafından düzenlenen Avrupa kupaları finalleri için yeniden kullanılabilir ve biyo-tabanlı çözümler konusunda PepsiCo, Heineken ve Notpla ile ortak oldu. Bu kapsamda Pazar günü İstanbul’da Manchester City – Inter Milan arasında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinde de aynı uygulama yapılacak.

    Kaynak: Packaging Europe

    #8 Absolut Vodka, dünyada ilk kez kâğıt şişelerde bulunan 500 ml’lik votkasını piyasaya sürdü. Marka yüzde 100 biyobazlı şişe yaratma yolculuğunun bir parçası olarak yüzde 57’si kâğıttan yapılmış şişeyi kullanıyor.

    Kaynak: Edie

    #9 Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Dünya Çevre Günü kapsamında sulardaki kirlilik konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Van Gölü’nde sıfır atık dalışı yaptı.

    Kaynak: Sözcü

    #10 Granit ve sabuntaşı, güneş enerjisini depolamak için ucuz ve çevre dostu bir yöntem olabilir.

    Kaynak: Independent

    #11 Kuzey Kutbu’nda eriyen deniz buzu nedeniyle artan sis oranı deniz nakliyeciliğinde sürelerin uzamasına neden olacak.

    Kaynak: The Guardian

    #12 Sığır eti talebini karşılamak için altı yıl içinde Amazonlar’da 800 milyondan fazla ağaç kesildi.

    Kaynak: The Guardian

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Fransa, iklim krizi ile mücadele kapsamında emisyonları azaltmak için trenle 2.5 saatte gidilebilecek mesafedeki uçuşları yasakladı.

    Kaynak: euronews.green

    #2 Fosil yakıt şirketlerine açılan davalar şirketlerin hisse değerini yüzde 0,57 oranında düşürüyor. Davanın şirketin aleyhine sonuçlanması hâlinde bu düşüş yüzde 1,5’a kadar varıyor.

    Kaynak: The Guardian

    #3 Mevcut iklim politikalarının yetersizliği nedeniyle yüzyılın sonunda tüm insanlığın beşte birinden fazlası hayatı tehlike riski barındıran aşırı sıcaklıklara maruz kalabilir.

    Kaynak: Nature Sustainability

    #4 2023 yılında dünyada ilk kez güneş enerjisine fosil yakıtlardan daha fazla yatırım yapılacak. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Dünya Enerji Yatırımları raporuna göre, küresel enerji yatırımlarının bu yıl 2,8 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Bu yatırımların 1.7 trilyon dolarlık kısmının ise yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebeke, depolama, düşük emisyon yakıtlar, verimlilik ve ısı pompaları olmak üzere temiz enerji teknolojilerine yapılacağı öngörülüyor.

    Kaynak: CNN

    #5 Dünya üzerindeki su sıkıntısının yaratacağı sorunlara değinen pek çok raporda yakın gelecekte ülkeler arasında “su savaşların yaşanabileceği vurgulanıyordu. İran ile Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taliban arasında son dönemde su hakları sebebiyle yaşanan sıkıntılar sıcak çatışmaya döndü.

    Kaynak: euronews

    #6 Kaliforniya sahil şeridinin yüzde 70’i yüzyıl sonuna sular altında kalarak yok olabilir.

    Kaynak: The Guardian

    #7 İklim krizi devasa büyüklükte tsunamiler oluşmasına neden olarak büyük bir can kaybına neden olabilir. Kaynak: INDEPENDENT

    #8 Pasifik Okyanusu’nda yakın zamanda derin deniz madenciliği yapılacak bir bölgede 5 bin 578 deniz canlısı türü keşfedildi.

    Kaynak: NWORLD

    #9 TÜSİAD tarafından Doğa Koruma Merkezi’nin içerik paydaşlığında hazırlanan “Türkiye’de İklim Krizi ile Mücadelede Orman Ekosistemleri ve Yutak Alan Yönetimi” raporu yayınlandı. Raporda iklim krizi, biyoçeşitlilik krizi ve orman ekosistemleri arasındaki ilişki ele alınırken orman ekosistem hizmetleri ve arazi yönetimi uygulamalarının yutak alan işlevi çok boyutlu bir perspektifle analiz ediliyor. Rapor yutak alanların korunması, geliştirilmesi ve artırılmasının yanı sıra bu alanların karbon emisyonlarını dengelemedeki rolüne de değiniyor.

    Kaynak: TÜSİAD

    #10 Mawar Tayfunu, Pasifik Bölgesi’nde bulunan Guam Adası’nda büyük bir yıkıma neden oldu.

    Kaynak: INDEPENDENT

    #11 Birleşik Krallık’ın Reklam İzleme Kuruluşu tarafından 6 reklam “Yeşil Yıkama” nedeniyle yasaklandı.

    Kaynak: Bloomberg

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Birleşmiş Milletler raporuna göre, 2040 yılına plastik kirliliği yüzde 80 oranında azaltılabilir ve 4,5 trilyon dolarlık bir maliyet tasarrufu elde edilebilir.

    Kaynak: Edie

    #2 Microsoft 2030 yılına kadar karbon nötr olma genel hedefinin bir parçası olarak odun yanmasından kaynaklı oluşan karbon miktarı için karbon yakalama ödemesi yapacak.

    Kaynak: Energy Theory

    #3 Logitech, e-atık sorununu çözmek ve kullanıcıların garanti kapsamı dışında kalan Logitech ürünlerini tamir etmelerini sağlamak için kendin yap onarım uzmanı iFixit ile ortaklık kurdu.

    Kaynak: IT World Canada

    #4 Yaklaşmakta olan sıcak hava modeli El Niño küresel ölçekte ekonomiyi de olumsuz etkileyecek. El Niño, 2029 yılına kadar ekonomide 3 trilyon dolar zarara neden olabilir.

    Kaynak: The Verge

    #5 Küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl içinde 1.5 derece sınırının üzerine çıkması olası. Araştırmalar 2027 yılına kadar en sıcak yıl rekorunun kırılma ihtimalinin yüzde 98 olduğu konusunda uyarıyor.

    Kaynak: Independent

    #6 ABD’nin New York kenti gökdelenlerin ağırlığı yüzünden her yıl 1-2 milimetre batıyor. Kenti çevreleyen su ise 1950 yılından beri 22 cm yükseldi.

    Kaynak: The Guardian

    #7 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 1 Ocak’tan itibaren 5 bin metrekareden büyük binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu getiren düzenleme kapsamında 1400 bina, “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş yaptı.

    Kaynak: Yeşil Hat

    #8 Dubai’de, kentin etrafını dolaşan yeşil enerjiyi destekleyen 93 kilometre uzunluğunda “LOOP” isimli otoyol inşa edilecek.

    Kaynak: Energy Digital

    #9 Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık’a -her 8 dakikada bir- Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla özel jet iniş yaptı.

    Kaynak: Independent

    #10 Aktif iklim politikaları izlenmesi durumunda Türkiye’nin GSYH’si, mevcut politikaların devam ettiği senaryoya göre en az yüzde 3 daha yüksek olabilir. Yılda en az bir milyar avronun yurt dışına çıkışı önlenebilir.

    Kaynak: Yeşil Gazete

    #11 İklim krizi nedeniyle dünyadaki büyük göllerin yarısından fazlası son 30 yılda 22 gigaton su kaybederek küçüldü. Bu miktar ABD’nin 2015 yılındaki su tüketiminin tamamına denk geliyor.

    Kaynak: INDEPENDENT

  • Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

    #1 Farklı markalara ait toz, küp şekerlerin ve pudra şekerlerinin 100 gramında ortalama 20 bin mikroplastik tespit edildi.

    Kaynak: Yeşilhat

    #2 Birleşik Krallık’ta ve İrlanda’da hizmet veren Sainsbury’s, dünyada tamamen elektrikli bir filoya sahip ilk süpermarket oldu.

    Kaynak: UK Daily News

    #3 İklim değişikliği nedeniyle artan polen miktarı alerji mevsiminin uzamasına neden oluyor.

    Kaynak: Euro News

    #4 İzmir’in iklim nötr ve akıllı şehirler misyonu çalışmalarını yürütmek için kurulan Küresel İklim Topluluğu İzmir çalışmalarına başladı.

    Kaynak: Milliyet

    #5 Plastik geri dönüşüm süreci daha fazla mikroplastik üretime neden olabilir.

    Kaynak: ET

    #6 Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu’na bağlı Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre yeşil enerji Avrupa Birliği’nde 2028 yılına kadar 811 milyar euro yatırımla Rus gazının yerini alabilir.

    Kaynak: Temiz Enerji

    #7 Birleşik Krallık’taki rüzgâr çiftlikleri yılın ilk üç ayında ilk kez gazdan daha fazla elektrik üretti.

    Kaynak: CNBC

    #8 Bolu’da 9 okulun enerji ihtiyacının yüzde 20’si güneş enerjisi ile karşılanıyor.

    Kaynak: Temiz Enerji

    #9 Havacılık ve denizcilik sektörlerine ilişkin kuralların AB’nin çevresel hedefleriyle uyumlu olmadığını dile getiren Yeşiller Partisi vekilleri Avrupa Komisyonu’ndan AB’nin sürdürülebilir yatırım kriterlerini gözden geçirmelerini talep etti.

    Kaynak: EURACTIV

    #10 İklim değişikliği nedeniyle gezegenimizin iklim haritalarının yeniden çizilmesi gerekecek. Dünyanın kara alanlarının yarısı, yüzyılın sonuna kadar başka bir iklim kuşağına geçme riskiyle karşı karşıya.

    Kaynak: Earth’s Future

    #11 İspanya Hükümeti, iklim değişikliği kaynaklı aşırı sıcak dönemlerde açık havada çalışmayı yasaklamayı planlıyor.

    Kaynak: Euronews Green

    #12 İklim felaketleri nedeniyle 2022 yılında 32,6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

    Kaynak: Euro News

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement