Küresel ısınma yüzünden 30 yıl içerisinde dünya çikolatasız kalabilir

Son araştırmalar, artan sıcaklıklar yüzünden dünyanın 30 yıl içerisinde çikolatasız kalabileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre çikolatanın kaynağı olan kakao bitkileri artan sıcaklıklar ile baş edemeyebilir.

Kakao bitkileri sadece Ekvator’un 20 derece kuzey ve güney noktaları ile sınırlı bir bölgede yetişmekte. Bu bitkiler için yüksek nemli ve yağışlı yumuşak havalara ihtiyaç duyuluyor. O yüzden 30 yıl içerisinde küresel ısınma ile beraber oluşabilecek 2 derecelik bir ısınma bu bitkiler için felaket anlamına geliyor.

Çikolata üretiminin 2050 yılında veriminin azalacağı öngörülüyor

Toprağın sıcaklığı arttıkça ve nemi azaldıkça, uzmanlar bitkilerin ihtiyaçları için yağışların yeterli olmayacağını öngörüyor. Böyle bir durumda kakao üretimi için bitkilerin korunmaya alınmış ormanlık alanlara kayması bekleniyor. Bu da korunmaya alınmış bölgelerin ve yabani hayatın tehlikeye atılması demek.

Bazı raporlar “çikolata yıkımının” dünyanın en büyük üreticisi olan Fildişi Sahili’nde şimdiden başladığını, üreticilerin yasal olmayan bir şekilde korumaya alınmış ormanlık alanlarda üretim yapmaya başladığını belirtiyor. Özellikle Mars, Nestlé, Mondelez gibi şirketlerin bilerek bu yasal olmayan kakao ürünlerini aldıkları biliniyor.

İngiliz gazetesi Guardian’ın geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırma, yasadışı tarımın yağmur ormanlarına yaptığı zararı gözler önüne sermiş. Fildişi Sahili’nin topraklarının %25’ini oluşturan yağmur ormanları çok kısa bir süre içerisinde %4’e kadar inmiş durumda. Yukarıdaki animasyonda kırmızı renkteki kesilen ağaçların, yağmur ormanları ile beraber, mor ile gösterilen şempanzelerin yaşam alanlarını da tehlikeye attığı görülüyor.

Her ne kadar uluslararası şirketler yasadışı kakaoyu üretimlerinden çıkarmayı vaat etseler de, bu konuda hala elle tutulur bir gelişme yok.

Dünyadaki çikolata üretiminin yarısına sahip olan Fildişi Sahili ve Gana gibi ülkelerdeki yetkililer, maalesef böyle bir durumda talepleri karşılamak veya zarar görmüş ekosistemlerini kurtarmak arasında seçim yapmak zorunda kalacak.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışma bu durumun beklenilenden kısa bir zamanda olabileceğini, zira gelişen ülkelerdeki tüketicilerin çikolata tüketimlerinin hızlı bir şekilde arttığını öne sürmüştü. “Batı” ülkelerindeki bir tüketici ortalama olarak 286 çikolata kalıbı yemekte. Bu kadar çikolata için gerekli olan kakao ve kakao yağı 20 adet kakao bitkisi tarafından üretiliyor.

BUNU DA OKU:  Şeker ve krema yerine kahvenize ekleyebileceğiniz 7 süper gıda

1990’lardan sonra Çin, Endonezya ve eski Sovyet Rusya ülkelerinden eklenen 1 milyardan fazla kişi daha fazla çikolata talep ediyor. Bu artan talebe rağmen, üretim bu büyümeye ayak uyduramadı ve kakao stoklarında düşüş sürmekte. Çikolata kaynakları her yıl 100 bin ton açık veriyor.

Kakao üretimi için kullanılan teknikler yüzlerce yıldır değişmemiş durumda ve bu üretimin %90’ı üretiminin neredeyse hepsini uluslararası şirketlere satan küçük üreticiler sağlıyor.

Kaynaklar:

Daily Mail, The Guardian

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
2017’de yayınlanan 47 yeni ve yeşil kitap

2017 yılı çevre yayıncılığı açısından hayli bereketli bir yıl oldu. Bir süredir yeni kitap yayınlamayan, çok sevdiğimiz Sinek Sekiz, yayın...

Kapat