“Şekersiz” yiyecek ve içecekler açlığınızı daha da arttırıyor

Diyet içecekler tüketerek kaloriden tasarruf ettiğini zannedenlerden misiniz? Bunu bir daha düşünseniz iyi olur. Zira Avustralya’da bulunan Sydney Üniversitesinde yapılan araştırmalar, “şekersiz” içeceklerin sizi açlığa ittiğini, çünkü beyninizin tatlı gıdalardan daha fazla kalori beklediğini ve kalorileri almadığı zaman bu yönde bir istek yarattığını savunuyor.

Sağlıksız bir şeyler içmenin ve yemenin verdiği suçluluk duygusundan kurtulmak o kadar kolay değilmiş anlaşılan. Besinlerin “diyet” seçenekleri ve özellikle içinde “sıfır” kalori olduğunu savunan ürünler aslında düşündüğümüzden daha zararlı olabilir. Sydney Üniversitesi’nin yaptığı araştırma bu içecek ve yiyeceklerin sizi daha da acıktırarak daha fazla kalori almanıza yol açtığı yolunda bir sonuca varmış.

GTY_soda_female_kab_140611_16x9_992

Çok uzun zamandır şeker tartışması sürmekte. Ürünlerinin içindeki yapay tatlandırıcıların, tam yağ içeren geleneksel ürünlerden daha iyi olduğunu savunanlar ile hepimizin karmaşık bir pazarlama yalanına kandığımızı savunanlar arasındaki bu tartışma Syndey Üniversitesindeki araştırmacıları bu projeye itmiş.

Fareler ve sinekler üzerinde yapılan araştırmalar, bu canlıları şeker ve yapay bir şeker olan sukraloz kullanan iki gruba ayırıyor. Araştırmacılar yapay şeker tüketen grubun, gerçek şeker kullanandan daha fazla beslendiğini gözlemlemiş.

good-vs-bad-food-unhealthy-junk-iStock_000058524328_Medium

Peki bu neden oluyor? Aslında suçlu beyninizin. Beyniniz, tatlı yiyeceklerin yüksek kalorili olmasını bekliyor. Gerçek şeker olmamasının ötesinde, yapay tatlandırıcıların neredeyse hepsi şekerden daha “tatlı” ama yeterince kalori içermiyor.

Beyniniz aradığı kaloriyi bulamadığından “çok aç” olduğu sinyalini veriyor ve sizi daha fazla kalori almaya yönlendiriyor. Her ne kadar bu hayatta kalmak için iyi bir içgüdü olsa da, aldığı kalorilere dikkat etmek isteyenler için iyi bir durum değil.

DietSoda-surprising-reasons-to-give-up-soda

Sadece bununla kalmıyor, “çok aç” sinyalleri aynı zamanda yiyeceklerin tadını daha da iyi almamıza yol açıyor. Yani yapay şekerler sizin sadece olduğunuzdan daha aç hissetmenizi değil, açlığınızı bastırırken tatları daha güzel geldiği için, yediklerinizden daha fazla yemenize de yol açıyor. Yani kısaca diyet içecek ve yiyecekler tükettiğinizde, almadığınızı düşündüğünüz kalorileri bir bir ve kendinizi durdurmadığınız bir şekilde yediğiniz yiyecekler ile fazlasıyla alıyorsunuz.

BUNU DA OKU:  Mevsiminde tüketim için haziran listesi

Şekerli ya da yapay şekerli, “endüstriyel” içecekler cidden moral bozucu. Evde yapableceğiniz doğal içecekler ise hem daha eğlenceli hem de daha çeşitli. Eğer yemeklerinizin yanında sağlıklı içecekler istiyorsanız, yaza özel hazırladığımız içecekler listemize bir göz atabilirsiniz.

Kaynak: EurakAlert

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kişisel Bakım, Yeme İçme
Nedir, ne değildir? Takviye edici gıdalar, diyet ekleri, diyet suplementleri

Takviye edici gıdaların; besin takviyesi, diyet suplementi, diyet eki gibi birçok tanımı var ve bu çoğunlukla içinde bulunduğumuz kavram karmaşasına...

Kapat