Zihninizi sakinleştirecek 9 minimalist öneri

Hayatta asıl önemli şetyer olarak kabul edilen, bireysel gelişim, mutluluk ve özgürlüğe odaklanabilmek için kullanılan minimalizm, hayatın getirdiği fazlalıklardan kurtulmayı hedefliyor. Neye ihtiyacımız olduğunu (neyi ‘istediğimiz ‘ ya da ‘ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz’ değil) ortaya çıkarmak bize kendimiz ile yüzleşme şansı tanıyor.

Minimalizmi eve uygulayan Japon felsefesi KonMari, “az ama öz” mantığının hükmettiği bilinçli bir yaşam tercihini öneriyor. Bu öneriyi uygulayan bazı kişilerin evlerinde 3 gömlek, 4 çift pantolon, 4 çift çorap ve bir kaç ana eşyadan daha fazla bir şey yok.

Bununla beraber felsefeyi benimseyenler alışveriş ve temizliğe daha az zaman harcayarak arkadaşlarına daha fazla zaman ayırdığını ve daha fazla dışarı çıktığını, gezdiğini belirtiyor. Minimalizm burada zihinsel gelişime de yardımcı oluyor, zira bu aktiviteler günlük yaşamın stresinden uzaklaşıp zihnimizi dinlendirme şansı veriyor.

İşte minimalist bir yapıda da olsa zihnimizi dinlendiren 9 etkinlik:

1. Dostlarınızla zaman geçirmeyi unutmayın

Emin olun sizin onlara, onların da size ihtiyacı var. Yarım saatlik olsa bile, düzenli olarak her hafta zihninizi sakinleştireceğiniz buluşmalar haftanın stresini üzerinizden atacaktır.

2. Müziği unutmayın

Akıllı telefonunuza sevdiğiniz müzikleri ekleyip, kulaklığı takıp güne başlayın, ya da isterseniz günü öyle bitirin. Müziğin her türlüsü şifa verici bir özelliğe sahip.

3. Karalayın

Bir sanatçı olmanıza gerek yok, hatta renk kullanmanız bile gerekmiyor. Beyninizin çalışmayan kısımlarını çalıştıracağınız bu etkinlik ile zihninizin odağını dağıtmak iyi gelecektir.

Resim yapmanıza da gerek yok, bir mektup, bir günlük  bile “karalayabilirsiniz”. Bunu sizin sadece kendinize ait olan günü arkanızda bıraktığınız bir yerde yaparsanız daha da etkili olacaktır.

4. Ortamın havasını değiştirin:

Aromaterapi yeni bir şey değil ama stresi azaltan kokuların önemi çok bilinmemekte. Çok şaşalı bir şeye ihtiyacınız yok, mumunuz yoksa bile kaynayan bir suyu ocaktan alıp içine bir kaç damla esansiyel yağ koysanız yeterli olacaktır.

BUNU DA OKU:  Çocuk gelişiminin vazgeçilmeyeni: doğa

Evinizde bulundurmanız gereken 9 doğal esansiyel yağa buradan ulaşabilirsiniz.

5. Farkındalık geliştiren oyuncaklar ile oynayın

Stres çarkları moda olmuş olsa da, aslında odak noktanızı dağıtmanıza yarayan bu “oyuncaklar” zihninizi sakinleştirmiyor. Bunun yerine yapacağınız bir yapboz, uzun bir süre sizin zihninizi de dinlendirecektir.

6. Banyonuzda çiçek ve bitki bulundurun

Doğayı içeriye taşıyın, çiçeklerin canlı renkleri banyonuzun manzarasını değiştirip size sakinlik verecektir. Banyoda yetişen bitkiler daha nemli bir ortamda bulunduğu için ayrıca daha hızlı büyüyor.

7. Görsel Çalışın

Görsel hafızaya sahip olanlar için asılacak bir hedef tahtası projelerinizi hem görsel hem de duygusal olarak hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bu hedeflerinizi aynı zamanda adım adım yapılacaklar şeklinde düzenlerseniz, stres seviyeniz daha da azalacaktır.

8. Meditasyonlarınızı takip edin

Meditasyonun zihni sakinleştirmekteki katkısı artık bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Ama meditasyonu düzenli yapmazsanız etkisini istediğiniz gibi alamayabilirsiniz. Bunun için meditasyonu takip ettiğiniz bir çizelgeyi yanınızda taşımayı ve sürekli kendinize hatırlatmayı unutmayın.

9. Ekransız bir yatak odanız olsun

Minimalizm demişken gün boyu baktığımız ekranlardan bahsetmesek olmazdı. Eğer tüm evinizi minimalist yapamıyorsanız, en azından yatak odanızı ekranlardan uzak bir alan kabul edip, telefonu dışarıda bırakırsanız, buda bir başlangıç kabul edilebilir.

Yatak odalarını uyumak, dinlenmek ve rahatlamak için kullanın, burası sizin zihninizi sakinleştirmeye gittiğiniz sığınanığıız olsun.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat, Kendin yap, Şifa
Türkiye’nin ilk online bitki kütüphanesi açıldı

Tıbbi bitkileri ve şifalı bitkileri tanıma kılavuzu yayında

Kapat