Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2020 Başlıyor

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sürdürülebilir Yaşam Festivali 2020 gerçekleşiyor. Covid-19 sebebiyle çevirimiçi gerçekleşecek 1 – 6 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek festival Surdurulebiliryasam.net adresinde izleyicilerle buluşacak. SYFFEVDE‘nin programına ve kotalı film seansları için kayıt formlarına, hazırlanmakta olan Surdurulebiliryasam.net adresinden ulaşılabilecektir. 

Festivalde 20 adet kısa ve uzun metrajlı belgesel sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, tohum, onarıcı hayvancılık, su hakkı, iklim değişikliği ve göç, altın madenciliği ve atıklar, mega yangınlar, biyoçeşitlilik, doğa koruma ve yabani hayat, sosyal girişimcilik, sürdürülebilir ekonomi gibi çok geniş yelpazede temayı ve yaklaşımı barındırıyor. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM FİLM FESTİVALİS

SYFF’nin bu yılki seçkisi yine her zamanki gibi birbirinden harika. 20 filmden bizim sevdiğimiz 6 tanesini aşağıda paylaştık. Ancak filmlerin hepsi birbirinde etkileyici. Festivali izleyenler bakalım hangi filmleri beğenecekler.

Bisikletli Anneler – Motherload*

(Yönetmen: Liz Canning , 2019, 86′)


Bisikletli Anneler modern hayatın birbirimizle bağlarımızı koparmasını, bunun küresel etkisini ve yük bisikletlerinin buna nasıl bir panzehir olabileceğini anlamaya çalışan yeni bir annenin  yolculuğunu anlatıyor. Film yapımcısı Liz Canning 2008 yılında ikiz çocuk sahibi olana dek her yere bisikletle gitmişti. Annelik zordu ama Liz bebeklerini arabayla taşımayı boğucu buluyordu; kendisini bağlantı içinde, özgür ve canlı hissetmesini sağlayan şeyi özlüyordu: bisikletini. İnternette “aile bisikleti” diye bir arama yaptı ve arabalarını yük bisikletleriyle değiştiren insanların oluşturduğu küresel bir hareketi keşfetti. Bir bisikletçi ve bir anne olarak deneyimleri ve yük bisikletleri dünyasını keşfetmesiyle birlikte yaşadıkları, Liz’e sürdürülebilirliğin her zaman taviz vermek ve eziyet çekmek olmadığını, ve bu tüketim çağında neredeyse hiçten bir şeyler yaratabilmek kadar insanı güçlendiren çok az şey olduğunu öğretti.

Büyüyen Çözümler – Growing Solutions

(Yönetmen: Leo Horrigan ve Michael Milli, 2020, 42′)


Büyüyen Çözümler çiftçilerin boğuşmakta olduğu su kıtlığı, toprağın verimsizleşmesi ve iklim değişikliğinin yarattığı tahribatlar gibi sorunlara getirilen ve gerçek hayatta denenmiş çözümleri ele alıyor. Bu madalyonun diğer yüzünde çiftçilerin zarar gören doğal kaynakları yeniden inşa edebilmelerini ve büyüyen sorunlar karşısında daha dirençli olabilmelerini sağlayan onarıcı tarım var. Filmmonokültür sistemiyle yetiştirilen tek yıllık ekinlere dayalı mevcut modelimizin yerini alabilecek çok yıllık bir polikültür yaratma yolunda yeni kilometre taşlarını öne çıkartıyor. Bu yeni model Doğa’nın son derece dirençli çayır ekosistemlerine öykünüyor. 

BUNU DA OKU:  Dünya ne sana ne bana kalmaz

Gölgede Yetişen Kahve – Shade Grown Coffee

(Yönetmen: Alexander Kinnunen, 2020, 76’)

Gölgede Yetişen Kahve tropiklerde, yerli ağaçların gölgesinde kahve yetiştirmenin yerel topluluklar üzerinde gerçekten olumlu bir etkisi olabileceği, ormansızlaşmayı durdurabileceği ve yaban hayatı için kayda değer bir habitat sunabileceği, bu sırada günlük kafein tüketimimizin ağızda bıraktığı tadı da güzelleştirebileceği üzerine ilham verici bir öykü. Olgun meyvelerin hasadından mükemmel bir kahvenin hazırlanmasına kahvenin üretim sürecine yakından bakın ve daha sürdürülebilir bir kahve ve daha parlak bir geleceği nasıl elde edebileceğimizi dünyanın dört bir yanındaki tutkulu kahve çiftçileri, kavurucular ve baristalardan dinleyin. Hem kahveseverlere hem doğaseverlere hitap eden bu belgesel, izleyicilerin birer tüketici olarak oynadıkları roller hakkındaki anlayışlarını derinleştirmeyi ve bir sonraki fincana verdikleri değeri artırmayı amaçlıyor.

Mega Yangınlar – Megafires

(Yönetmen: Cosima Dannoritzer, 2020, 93’)

10 yılı aşkın bir süredir, daha önce hiç görülmemiş şiddetteki orman yangınları hayatlarımızı, evlerimizi ve ormanlarımızı hız kesmeden yutuyor. Her yıl 350 milyon hektar, yani Fransa’nın yüzölçümünün altı katı kadar orman yanıp kül oluyor. ABD’de yangın mevsimi artık bir nesil öncesine göre iki ay daha uzun sürüyor ve bir yılda yanan yüzey üç katı büyüklüğünde. Ormanlarımızın neden yandığını araştıran azimli itfaiyecilerin, bilim insanlarının ve yangın uzmanlarının çalışmalarını takip etmek üzere bu film, Avrupa’dan ABD’ye, Kanada’dan Brezilya’ya ve Endonezya’ya uzanan sürükleyici bir yolculuğa çıkıyor ve beklenmedik bir keşfe tanık oluyor: Ormanlarımızı, evlerimizi, sağlığımızı ve iklimimizi kurtarmak istiyorsak yangına karşı tutumumuzu ve orman yangınlarına müdahale biçimimizi kökten değiştirmemiz gerekiyor.

Müşterekler için Mücadele – Hacking for the Commons

(Yönetmen: Philippe Borrel, 2019, 87’)

Bugünlerde tüm insan faaliyetlerinin merkezinde bilişim yer alıyor. Peki, bu bizim daha özerk vatandaşlara dönüşmemize yardımcı oluyor mu? Yoksa bizi küreselleşen bir piyasada pasif tüketicilere mi dönüştürüyor? Teknolojinin merkezinde çatışan iki yaklaşım bulunduğunun farkında bile değiliz: Ücretsiz yazılım hareketlerinin özgürlükçü ilkeleri fikri mülkiyet haklarını savunan, kapalı ve “özel” yazılımlara 80’lerde saldırmaya başladı. Ücretsiz yazılım, ücretsiz tohumlar, ücretsiz sağlık hizmetleri, ücretsiz bilgi… Özgürlük, işbirliği ve paylaşıma odaklanan bu hareketler kullanıcıların özerkliklerini ve güçlerini onlara iade ediyor, ortak fayda için patentlerden arınmış bir dünya kurmayı amaçlıyor. 

BUNU DA OKU:  Kış okuması: Petrol Değil Toprak

Toplayıcılar – Foragers

(Yönetmen: Roni Aran Adıbelli ve Adnan Faruk Turan, 2020, 69’)

Ekolojik açıdan oldukça zengin bir coğrafya olan Türkiye’nin Bingöl bölgesi ve civarında, doğada kendiliğinden yetişen yabani bitki ve mantarların popülasyonuyla birlikte, yöre insanının yaşadığı habitat ile kurduğu ilişkinin hikayesi.

Toplayıcılık kültürünün nesilden nesile aktarılan kadim bilgisi, biyoçeşitlilik, yabani bitki ve mantarların coğrafyaya özgü kullanımları ve mutfak kültürü ile ilişkisi, bitkilerin geleneksel şifa ve tıbbi kullanım alanları, doğa tahribatı gibi konular; bilim insanları, doğa araştırmacıları ve bölge insanları tarafından bu belgesel filmde değerlendiriliyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Sanat ve Tasarım
Kültürel Mirasın Korunmasının Çevresel Sürdürülebilirlik İle Ne İlgisi Var?

Enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik konuları, içinde bulunduğumuz iklim krizinin gözle görülen emareleri belirginleştikçe daha çok dikkat çekmektedir. Sürdürülebilirlik ölçütlerine

Kapat