Vegan Kuyruklu Çorba

Uzun bir aradan sonra merhaba. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Hazır havalar soğumuşken, içimizi ısıtan bir tarifle karşınızdayım. Yaz sebzelerini kışın kullanmanın çok geleneksel bir yolu var, kurutmak. Bu tarif de kuru sebzelere dayalı. Vegan. Seveceğinizi düşünüyorum.

Kadim şehir Diyarbakır’ın çocuğu Silva (Özyerli) Hanım’ın kaleme aldığı Yemekli Diyarbakır Tarihi – Amida’nın Sofrası severek okuduğum yemek kitaplarından birisi. Bu tarif, kitapta yer alan kuyruklu çorbanın (Ermenicesiyle boçov abur) biraz değişmiş bir versiyonu.

Tarifte bolca kuru malzeme kullanılıyor, bu nedenle bir önceki geceden hazırlığa başlamak lazım. Nohutları bir gece önceden suda beklettim, sonra düdüklü tencerede haşladım. Nohut haşlarken fazlaca haşlıyorum ki daha sonra derin dondurucuda pişmiş olarak saklama imkânım olsun. Kabuksuz arpa tanelerini de 1 saat suda bekletip sonrasında normal tencerede haşladım, haşlama suyundan bir su bardağı ayırdım. Arpayı her yede bulmak çok mümkün değil, aktarlarda veya pazarlarda bulabilirsiniz. buğdaya alternatif bir tahıl gibi düşünün. Birer avuç kuru domates, kuru patlıcan ve kuru biberi yıkadım, bir saat suda beklettim. Sonra hepsini aynı tencerede yaklaşık 15 dakika haşladım. Yemekte kullanacağım şekilde kuşbaşı parçaladım, zaten çok yumuşadığı için bıçakla kesmeye gerek olmadan elinizle bile parçalayabilirsiniz. Kuru dolmalık biber de kullanabilirsiniz. Ben acı olmayan dolmalık biber kullandım. Kuru malzemelerle olan hazırlık burada sona eriyor.

Bir orta boy soğanı doğradım, 10 dakika beklettim; bu şekilde bekleyince içindeki faydalı sülfürik maddelerden daha çok yararlanabiliyoruz. Zeytinyağında soğanı, birer çorba kaşığı acı biber ve domates salçalarını kavurdum. Harcın üzerine sırayla bir su bardağı nohut, haşlanmış domates & biber & patlıcan, yarım su bardağı arpayı ekledim. Hepsini sırayla kavurdum ki lezzetleri karışsın, hemhal olsunlar. Buzdolabında birkaç gün önce haşladığım yeşil mercimek vardı, ondan da birkaç çorba kaşığı ekledim. Baharat olarak kimyon, pul biber, karabiber, tuz.

Arpanın haşlama suyundan ayırdığım 1 bardak suyu ve (malzemenin üzerini geçecek kadar) sıcak suyu ekleyip, döküm tencerede kısık ateşte 30 dakika pişirdim. Kıvamı çok cıvık olmayacak şekilde suyunu ayarlayabilirsiniz. Aslında fırında da pişirebilirsiniz ama tek bir yemeği pişirmek için fırın kullanmak ne denli anlamlı olur, tercihinize bırakıyorum. Birkaç yemeği aynı anda fırında pişirebiliyorsanız daha iyi olabilir. Bu durumda, kapağı kapalı halde 30 dakika 180°C fırında pişirebilirsiniz. Suyunu azaltmak isterseniz pişme esnasında kapağını açabilirsiniz. Fırında pişirmek, lezzetini artırıyor elbette.

BUNU DA OKU:  Jamie Oliver ile Gıda Devrimine Doğru

Ben genellikle bunu bir çorba değil ana yemek gibi yapıyorum, çorbaya kıyasla daha az sulu oluyor. Ama siz çorba gibi de yapabilirsiniz. Sarımsak kullanmayı düşünebilirsiniz. Soğana ilave olarak pırasa kullanabilirsiniz. Acısı bol olduğu için yanına yoğurt iyi gidiyor. Bir alternatif olarak, pişirme esnasında su yerine tavuk suyu veya et suyu kullanabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Gıda, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Avusturalya’da bir enerji firması, yeşil aklama yaptığı için ilk kez para cezası aldı. Kaynak: The Guardian #2 350 mililitrelik

Kapat