Çöplükten küresel adalet çıkar mı?

Çöp toplayıcılığı deyince zihnimizde canlanan o acıklı manzaraya hiç uymuyor bu neşeli, çöp karıştırıcılığını oyun gibi gören çevre aktivistleri. Aşırı tüketim üzerine kurulan hayat tarzlarının bedelini kaynakları kurutulup kirletilen dünya, sömürülen hayvanlar ve gelişmekte olan ülkelerin insanları ödüyorlar.

Bunun yarattığı sosyal adaletsizliğe bir siyasi karşı duruş olarak karşılayabilecekleri tüm ihtiyaçlarını çöplükten bulduklarıyla gideriyorlar. Uluslararası terminolojide dumpster diving deniyor buna, yani “İşe yarayacak bir şeyler bulmak amacıyla çöp karıştırma.” [1]

Dumspter diving yaparak yaşamlarını sürdüren, bunu hayat felsefesi olarak benimseyenler güçlü ve etkin bir biçimde tüm dünyada örgütleniyorlar. Trashwiki adını verdikleri, Wikipedia benzeri bir internet sitesi kurmuşlar. Burada dünyadaki birçok bölge için dumpster diving tavsiyeleri var; hangi çöplükte dalış yapılır, nerede, ne bulunur vb. Ve diyorlar ki “Birinin çöpü, diğerinin hazinesidir.” [2]

Göteborg’da tanıştığım arkadaşım Andrea Kretz Ottander da dumpster diving yapıyor ve hayat tarzında yaptığı değişikliklerle daha sürdürülebilir bir şekilde yaşamaya çalışıyor. Hızlı tüketip hızlı çöpleştirdiğimiz dünyadaki küresel adaletsizlik ve çevre sorunları, onu yaşam tarzını değiştirmeye itmiş. Biraz da kendisinden dinleyelim kutsal çöp karıştırıcılığını…

Kendini kısaca tanıtır mısın?

Adım Andrea, 22 yaşındayım, Göteborg’da doğdum. Son bir kaç yıldır seyahat ediyordum, şu an Göteborg’da yaşıyorum ve eski Sovyet ülkelerine seyahat etmek istediğim için Rusça okuyorum.

Dumpster diving yapmaya neden ve nasıl başladın?

Sürdürülebilir bir hayat yaşamaya çalışıyorum. Bunun için de ilk olarak beslenme şeklimi değiştirdim; önce vejeteryan sonra vegan olmaya karar verdim. Alışveriş yapmayı bıraktım, artık makyaj da yapmıyorum hiç. Kısacası doğaya yıkımı olduğunu düşündüğüm alışkanlıkları bir bir terk ediyorum. Bu anlamda, dumpster diving hayat felsefemle pek ala örtüşüyor, çünkü bu şekilde kaynakları daha verimli kullanma şansımız oluyor. Bir çok ihtiyacımı (ev eşyaları, giyecek, yiyecek) tamamen bu şekilde gideriyorum çünkü alışveriş yaparak talebi artırmak ve ekolojik yıkıma katkıda bulunmak istemiyorum, seyahat ederken de otostop yapıyorum. Neredeyse bedava yaşıyorum :)

BUNU DA OKU:  Anne, aşçı ve gıda aktivisti... Defne Koryürek

Ne zamandan beri dumpster diving yapıyorsun?

İki yıl önce başladım, çevre için iyi bir şeyler yapma fırsatım oluyor ve çok eğleniyorum! Hayatlarının tamamen dumpster diving yaparak sürdüren iki arkadaşım var, onlar bana bu konuda çok şey öğrettiler.

Dumpster diving için bir zaman çizelgen var mı? Gidilecek yerleri neye göre belirliyorsun?

Genellikle haftada 2-3 kez dumpster diving yapıyorum. Az bulunan özel şeyler buldukça daha hevesli oluyorum ve çöpleri daha sık karıştırıyorum tabii. Göteborg’da nerede, ne var az çok öğrendik, zaten dumpster diving yapanlar çoktan bir sosyal ağ oluşturmuş durumdalar ve bu sayede en taze yumurtalar, en güzel kekler, en lezzetli meyve sebze nerede atılıyor biliyoruz ve orada çöplere dalış yapıyoruz!

Yakın arkadaşların ve ailen dumpster diving yapıyor olman hakkında ne düşünüyorlar?

Anne ve babam bedava yiyecek aldıkları ve mutfak masrafları azaldığı için çok mutlular. İlk başta bunun mümkün olmayacağını, çöpte yenebilecek durumda yiyecek bulabileceğime inanmadıklarını söylediler ama kısa süre sonra yanıldıklarını anladılar. Kardeşlerim bu konuda daha tutucu çünkü çöpten gelen hiçbir şeyin iyi olamayacağını düşünüyorlar.

Arkadaşlarımın hepsi olumlu düşünüyorlar çünkü bu kadar fazla yiyeceğin çöpe atılması onları da rahatsız ediyor ve birilerinin bu konuda bir şeyler yapıyor olması onları rahatlatıyor. Hatta birçoğu benimle beraber dumpster diving yapmaya başladı.

Dumpster diving ile ilgili en çok sevdiğin şey nedir?

Bedava yaşama şansı tabii ki! Çok eğlenceli ve sürprizli aynı zamanda, çöp kutuları sandığınızdan daha gizemli ve ilginç, hazine avcılığı gibi bir şey bu.

Dumpster diving ile ilgili en kötü şey nedir?

Ne kadar adaletsiz bir dünyada yaşadığımızı görmek! Birileri açlıktan ve sefaletten ölürken birileri de mükemmel durumdaki yiyecekleri ve eşyaları çöpe atıyor!

BUNU DA OKU:  Buğday, IFOAM'ı evimize getiriyor

Kaynaklar:

1. http://tureng.com/search/dumpster%20diving%20(us)
2. http://trashwiki.org/en/Main_Page
3. http://sojo.net/blogs/2009/12/04/dive-everything-you-always-wanted-know-about-dumpster-diving-were-afraid-ask

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Manisa Köprübaşı’ndaki nükleer kirlilik tehlikesinden ne anlamalıyız?

Evrensel Gazetesi'nin bugün yaptığı Manisa'da normalin 140 katı kadar nükleer kirlilik olduğu haberi binlerce insanın paniklemesine yol açtı.

Kapat