Daha fazla prebiyotik gıda yemek için 6 neden

Son yıllarda beslenme uzmanlarının en önem verdiği konulardan olan probiyotikler oldu. Probiyotikler yoğurt ve fermente edilmiş gıdalarda da bulunan ve bizimle birlikte ortak bir biyolojik hayat süren canlılardır.

Probiyotiklerin vücudumuza yararları daha iyi bir sindirimden daha güçlü bir bağışıklık sistemine, enfeksiyonları önlemekten daha iyi bir psikolojik dengeye kadar büyük bir alanı kapsıyor. Bu yararlı canlıların da bizim gibi beslenmeye ihtiyacı var ve prebiyotikler burada devreye giriyor.

Prebiyotik nedir diye incelediğimizde, bazı besinlerde doğal bir şekilde bulunan besinsel lifler olduğunu görüyoruz. Bu gıda bileşeni ise en iyi kuşkonmaz, muz, enginar, yer elması, karahindiba, tam tahıllı ürünler, taze sarımsak, pırasa ve soğanda bulunmakta.

İyi bakteriler, prebiyotikler ile beslendiğinde sadece sayıları artmakla kalmıyor, aynı zamanda vücudumuza olan pozitif etkileri artıyor.

TIKLAYIN: Bakterileriniz ve akıl sağlığınız arasındaki bağ sizi şaşırtacak

1. Daha Kaliteli Bir Uyku

istock_000048767806_full (1)

Colorado Boulder Üniversitesi’nde yapılan araştırma, stresli olaylardan sonra prebiyotik gıdaları tüketmenin uyku kalitesini arttırdığını belirtiyor. Bu durum hem tamamlandığında daha dinç hissetmemizi sağlayan REM uykusu ve hem de vücudun tamirinin gerçekleştiği NREM uykusu için geçerli.

2. Daha İyi Bir Beyin ve Psikolojik Sağlık

20160105180846-brain-psycholog

Vücudumuzu tamir eden NREM uykusunun daha kaliteli olması ve daha iyi bir sindirim, direkt olarak beyin gelişimini etkiliyor. UCB’nin araştırması böyle bir beslenme tarzının erken yaşlarda alışkanlık haline getirilmesinin daha kaliteli bir uyku, daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu ve verimli bir beyin/psikolojik sağlık dengesini sağladığını belirtiyor.

3. Stresin Fizyolojik Etkilerini Azaltma

071106123223_1_900x600 (1)

Araştırma aynı zamanda dinç hissetmemizi sağlayan daha kaliteli bir REM uykusunun stresin etkilerini azalttığını belirtiyor. Yapılan araştırmalar travma sonrası kaliteli bir REM uykusu tecrübe edenlerin travma sonrası stres bozukluklarından etkilenmediğini gösteriyor.

BUNU DA OKU:  Akdeniz diyeti bu yıl da en iyi beslenme biçimi seçildi

4. Kalın Bağırsak Kanseri Riskini Azaltma

kolon-kanseri (1)

9 adet farklı araştırmanın sonuçlarını inceleyen Minnesota Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme uzmanları prebiyotik gıdalar ile beslenmenin, kalın bağırsak mikroflorasını canlı tutarak ve düzenleyerek kalın bağırsak kanserinin gelişmesini önlediğini belirtiyor.

5. Kalsiyum Emiliminde Artış

kemik-sut-kalsiyum-gidahatti (1)

Kalsiyum içeren ürünlerin prebiyotik içeren gıdalar ile beraber tüketilmesi, hem bağırsaklarda emilimi hem de ergenlik döneminde çocuklar için kemik oluşumunu destekliyor. Yapılan bazı araştırmalar sadece ergenlik değil, 27 yaşına kadar bütün bireylerin de aynı şekilde etkilendiğini savunuyor.

6. Yemeklerden Sonra Daha Doygun Hissetme

eat-with-love-young-couple-hav

Prebiyotik içeren gıdalar lifli yiyecekler olduğu için aynı zamanda yemeklerden sonra daha fazla doygunluk hissi sağlıyor, bu da kilo vermeyi ve obezitenin önüne geçmeyi kolaylaştırıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Gıda, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Sağlık, Şifa, Yeme İçme
Karadeniz için acil eylem çağrısı: 161 balık türünden 59’u yok oldu

Düzce'de TEMA ve Deniz Temiz Drneği'nin ortak düzenlediği ‘Karadeniz’de nesli tükenmek üzere olan canlı türleri, sebepleri ve alınacak önlemler’ konulu...

Kapat