Güneş, rüzgar ve hidrojen: Sadece yenilenebilir enerji kullanan gemi Dünya turuna çıkıyor

Çok gövdeli bir yarış gemisi olan Energy Observer, güneş ve solar panelleri ve hidrojen yakıt sistemi ile başka herhangi bir yakıta ihtiyaç duymadan dünya turuna çıkmaya hazırlanıyor.

Fransa’nın San-Melo komunünden yola çıkacak gemi, 50 ülkede 101 noktaya uğrayarak ve geminin teknolojilerini de tanıtacağı etkinlikler düzenleyerek 6 yılda dünyanın çevresini dolaşacak.

Energy Observer, güneş ve rüzgar panelleri ile sağlanan enerji ile elektrik motorlarını çalıştırıyor. Bu enerji aynı zamanda deniz suyundan hidrojen üretimini sağlayan elektroliz için de kullanılacak. Üretilen hidrojen güneş ve rüzgar olmadığı durumlarda kullanılacak hidrojen batarya sisteminde saklanacak.

TIKLAYIN: Güneş enerjisi ile devr-i alem: Solar Impulse 2

energy-observer-hydrogen-power (1)

Yarış gemisi, 1983 yılında açık deniz yarışmalarında bir çok ödül almış Mike Birch tarafından tasarlanmış ama Energy observer projesi 2015 yılında iki amatör kaptan Frederic Dahirel ve Victorien Erussard tarafından hayata geçirilmiş.

Energy Observer geçtiğimiz yıl üzerindeki güneş panelleri ile dünyayı dolaşan Solar Impulse adlı uçaktan çok büyük ilham almış. O zaman da herkesin imkansız dediği bu projeye çok önem verdiğini belirten Erussard kendi projelerinin de kağıt üstünde bir ütopya olarak göründüğünü ama şimdi gelecek için umut verici bir şey yarattıklarını söylüyor.

Uzmanlar geminin yenilenebilir enerji dönüşümüne örnek olabilecek en iyi tekonolojilerden biri olduğunu söylüyor. Energy Observer gelecek için tüm enerji çözümlerinin doğada mevcut olduğunu gösteren araçlardan biri.

energy-observer-hydrogen-power

4 milyon Euro’ya mâl olan proje aynı zamanda gezici bir laboratuvar. Energy Observer’ın üstünde bulunan sensörler yenilenebilir enerji sistemlerinin nasıl çalıştığı konusunda çok önemli veriler toplayacak.

Gemide bulunan teknolojilerden özellikle hidrojen bataryalarının evlerde kullanılması planlanıyor. Yaz ayları boyunca hidrojen üretecek bu sistemler, kış ayları için kullanılacak enerji saplayabilir. Bu bataryalar normalden 20 kar daha enerji saklayabiliyor.

BUNU DA OKU:  Felix ile tanışın: 19 yaşındaki genç 130 ülkede 14 milyar ağacın dikilmesini sağladı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Suyu neden boşa harcayalım?: Atık suyu yeniden değerlendirmek mümkün

Dünya Su Günü'nde atık suların yeniden kullanılması gündemde

Kapat