İstanbul’un Marul Bayramı şehre dönüyor

İstanbul’un Marul Bayramı şehre dönüyor! Yedikule’nin dillere destan yağlı marulu adına mayıs aylarında düzenlenen bayram, seneler sonra ilk kez gerçekleşecek. 9 Mayıs Cumartesi günü Yedikule Bostanları’ndayız.

3333(9)

30 Mayıs 1938 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nden bir röportaj: “Yedikule, dün marul bayramını tes’id etti (kutladı). Bir yandan artık yetişmeyen marullar yenirken, şimdilerde dönüşüm baskısı altında olan Yedikule hastanesinin kuruluşu neş’e içinde kutlanıyor.”

Peki, ne oldu da dillere destan Yedikule marulu artık yetişmez oldu? Marulun hikayesini Tarihi Yedikule Bostan Okulu‘nda yaptığımız arkebotani atölyesinde, üç kuşak boyunca aynı bostanda ekim yapan bostancı Ahmet Bey’den dinlemiştik: “Tohumumuzu kendimiz saklıyorduk. Ben marullara yetişemedim. O zamanlar bostanların altındaki bu yol yokmuş, 10 bin metre kare alandan bahsediyoruz. Hava kirliliği de tohumların yapısını çok etkiledi. O dönemde bostanlarda yapılan sulama da çok farklıymış. ‘Dönme dolap’ dediğimiz usulle sulama yapılıyor, ürün ihtiyacı olan bol suyu alabiliyormuş. Üretimde pazar kaygısı arttıkça ürün çeşitliliğine gitmek ve sulamayı değiştirmek zorunda kalınmış. Şu anda bu bostanlarda üretilen ürünlerin yazık ki yarısından fazlası organik değil. Alıcılarımız çok çeşitli; hal, esnaf, marketler… Ama pazar ihtiyacını karşılayabilmek için kullandığımız tohumlar da değişiyor yazık ki.” Bu arada ekimde kullanılan tohum ve gübre sorulduğunda öğreniyoruz ki önceleri gübre için inek yetiştirilirken çevreden kokudan dolayı şikayet ediliyor belediyeye. Belediyenin itirazı üzerine hayvan yetiştiriciliği ortadan kaldırılıyor, dışarıdan gübre getirilmeye başlanıyor ve tarımsal ilaçlar kullanılıyor.

Marul Bayramı İstanbul için dönüyor

mayis_ayinda_istanbulun_marul_bayrami_kutlanacak_h2540

Yedikule Bostanları’nda kaynattıkları kazanı iki senedir Toprak Ana Günü etkinliklerinin vazgeçilmez parçası haline getiren Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar bu yıldan itibaren her sene mayıs ayının ilk haftasında Marul Bayramı kutlamaya hazırlanıyor ve İstanbul’u seven herkese bir çağrıda bulunuyor:

İstanbul’un 1500 yıllık kentsel tarım alanı Yedikule Bostanları’nın bir kültürel miras özelliğinden öte, şehrin yaşayanlarını birleştiren bir keyif, paylaşım alanı olarak hatırlamamız ancak Temmuz 2012’de bostanlara giren iş makinalarıyla oldu.

Şehre, şehrin coğrafyasına sahip çıkmanın, canlılığını, bereketini korumanın binbir yolunu aradığımız günler bunlar.

İstanbul’u ve İstanbullu’luğu coğrafyadan ve onun bizi besleme kabiliyetinden ayıramayacağımızın idrakı ile Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar olarak her yıl Yedikule Bostanları’nı mayıs ayının ilk haftası kutlanacak bir Marul Bayramı vesilesi ile ziyaret etmeye karar verdik. Beraberimizde de girişimleri, inisiyatifleri, forumları ve kişileri, kurumları ve hatta yerel yönetimleri taşıyalım istedik!

Niyet güler yüzle, yarına inançla, birbirimize muhabbetle ve inatla coğrafyamızın yaşama hakkını savunabilmek :) Yedikule Bostanları, bostan kalsın!

Marul Bayramı organizasyonuyla iletişime geçmek için buraya, etkinliğe dair güncel bilgileri takip etmek için buraya tıklayın.

BUNU DA OKU:  'Türkiye’de kömürlü termik santraller bizi hasta ediyor'

Biz yine hatırlatırız ama siz de bir yere not edin, 9 Mayıs Cumartesi günü Yedikule Bostanları’nda Marul Bayramı’nda buluşalım.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, İyi haberler, Kent, Topluluklar, Yeşil alanlar
3 lezzetli vitamin deposu su tarifi

Bedeninizin su ihtiyacını karşılayacak hem sağlıklı, hem içimi kolay, hem de besin değeri yüksek 3 su tarifi sizi bekliyor.

Kapat