Nisan ayında mevsim gıdaları ile hazırlayabileceğiniz dört harika tarif

Her ayın başka bir güzelliği var. Bahar mevsimini kucakladığımız, havaların ısınmaya yüz tuttuğu nisan ayı ise hem sebze ve meyve hasatı hem de ekim dikim işlemleri için favori aylardan biri. Mevsimine uygun ve lokal manavlardan aldığımız besinlerle beslenmek gıdanın çevresel etkisini azaltma ve sağlığımızı düşünme adına yapabileceğimiz en iyi tüketim dönüşümlerinden biri. Peki nisan ayında soframızda neler olmalı? Hangi sebze, meyve ve yeşilliklerin bu ayın favorileri olduğunu sizin için derledik ve tamamen mevsimsel malzemeleri kullanarak hazırlayabileceğiniz tarifler paylaşalım istedik. 

Meyveler:
Çilek, çağla, can eriği, limonS

Sebzeler:
Enginar, sultani bezelye, sakız bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, kuşkonmaz, havuç, şalgam, pancar

Yeşillikler:
Marul, dereotu, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere

Kuşkonmaz Çorbası

Malzemeler:
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 büyük pırasa (yeşillik çıkarılmış), doğranmış
1/2 bardak sek beyaz şarap
Yarım kilo kuşkonmaz (kuşkonmaz ucunu ayırıp geri kalanını küçük küçük doğrayın)
Tuz, karabiber ve kırmızı biber
2 çay kaşığı taze limon suyu

Sos:
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Krema (isteğe bağlı)

Talimatlar:
Zeytinyağını büyük bir çorba tenceresinde orta ateşte ısıtın. Pırasaları ekleyin ve yaklaşık 5 dakika boyunca, yumuşak ve yarı saydam olana kadar sık sık karıştırarak sote edin. Pırasaların kahverengileşmesine izin vermeyin. Beyaz şarabı ekleyin ve neredeyse tamamen buharlaşana kadar şarabı pişirin. Kıyılmış kuşkonmazı ekleyip kaynatın.

Isıyı düşük bir seviyeye düşürün ve 15-20 dakika veya kuşkonmaz çok yumuşayana kadar pişirin. Çorbayı yüksek hızlı bir miksere aktarın ve pürüzsüz hale gelene kadar püre haline getirin. Püresi çorbayı tekrar tencereye alın ve tekrar ısıtın. Tuz ve karabiber serpin. Acı biber ve limon suyunu ekleyin. Garnitürü hazırlarken kısık ateşte bekletin.

BUNU DA OKU:  Üretme Tüket raflarda

Garnitür:
Yağı küçük bir sote tavasında orta-yüksek ateşte ısıtın. Kuşkonmaz uçlarını ekleyin ve 2-3 dakika sote edin ya da karamelize oluncaya ve çatalla yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiber serpin. Çorbayı servis edin ve sote kuşkonmaz uçları ve küçük bir krema çırpma suyu ile süsleyin

Enginar limonlu pesto sosu

Malzemeler:
1 adet enginar (çeyrek şekilde doğranmış olabilir)
1/2 su bardağı zeytinyağı
6 diş soyulmuş sarımsak
1/4 su bardağı doğranmış taze maydanoz
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı taze rendelenmiş limon kabuğu
Karabiber ve tuz

Talimatlar:
Oldukça basit bir tarif olarak, tüm malzemeleri bir mutfak robotuna koyun ve yumuşayana kadar çırpın. Hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklayın.

Not: Enginar limon pestoyu dip sos olarak veya  makarna sosu olarak kullanabilirsiniz. (Sıcak, pişmiş makarnaları biraz pesto ile karıştırın, üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpin)

Salsa verde ile karnabahar


Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
Kızartma için bitkisel yağ
3 yemek kaşığı tam buğday unu
1/2 çay kaşığı kırmızı biber
Bir avuç maydanoz
6 gür nane yaprağı
Bir avuç fesleğen
2 diş sarımsak, ezilmiş
2 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı kapari
6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz ve karabiber

Talimatlar:
Karnabaharı çiçek parçalarına ayırın. Birkaç dakika tuzlu suda kaynatın, sonra iyice süzün. Sos yapmak için, otları çok ince bir şekilde doğrayın, ardından sarımsak, hardal ve kapari içerisine karıştırın. Bir çatalla çırparak zeytinyağını yavaşça dökün. Limon suyunu karıştırın ve deniz tuzu ve karabiberle baharatlayın. Baharatlar konusunda cömert olun, ilerledikçe tadın. Sos, parlak olmalıdır. Yağı derin bir tavada ısıtın. Karnabaharı tam buğday unu, biraz tuz ve karabiber ve kırmızı bibere bulayın. Karnabahar kaplandığında, üç ya da dört dakika kadar sıcak yağda kızartın.

BUNU DA OKU:  Beyin sağlığınızı korumak için her gün yapabileceğiniz 3 şey

Yulaflı havuç topları (şekersiz)


Malzemeler:
3 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı sıcak su
1 su bardağı yulaf
Yarım çay bardağı ceviz
3 yemek kaşığı keçi boynuzu unu
1 çay bardağı hindistan cevizi

Talimatlar:
Öncelikle havuçları tıraşlayıp yıkayın ve bir tavaya rendeleyin. Tavaya tereyağını koyup ocağa almayı unutmayın. Havuçları biraz kavurup şeker koymadığımız için havuçlar sulanmayacaktır o yüzden sulanmasını beklemeyin. Havuçları biraz kavurduktan sonra sıcak suya balı koyup karıştırın ve havuçların üzerine dökün.Tavanın kapağını kapatıp hafif suyunu çekene kadar pişirin. Pişen havuca 1 su bardağı yulaf ekleyin. Tekrar kapağını kapatın ki yulafların ilk sertliği gitsin. Ocağın altını kapatıp karışımın soğumasını bekleyin. Soğuyan karışıma ceviz ve keçi boynuzu ununu koyup elinizle yoğurun. Keçi boynuzu unu tatlı olduğu için bal oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Hafif yapışkan bir yapısı oluyor ama toparlanıyor merak etmeyin. Elinizle istediğimiz büyüklükte yuvarlaklar yapıp hindistan cevizine bulayın. Hafif havuçlu toplarımız hazır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Gıda, Gıda Gündemi, Tarifler, Yeme İçme
Dünya Su Günü’nde bilinmesi gerekenler

22 Mart, 1993 yılından bu yana dünyanın her yerinde Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Dünya Su Günü ,çin her yıl...

Kapat