Yeşil Mercimekli Vegan Tart

Yeni yılda, lezzetli ve hafif bir ana yemek olarak ya da ana yemeğinizin yanında servis edebileceğiniz doyurucu ve besleyici bir alternatif:

İç dolgusu için malzemeler ve yapılışı;

100 gr. kuru yeşil mercimek (3/4 su bardağı kadar)

4-5 mantar 

1 orta boy soğan

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası 

1 yemek kaşığı besin mayası (opsiyonel)

1 çay kaşığı toz paprika

Yarım çay kaşığı kimyon 

1 tutam toz karanfil ve muskat

Karabiber

Tuz

  1. Yeşil mercimekleri ılık suda yıkayıp ardından bol su ile kaynatıp orta yumuşaklığa gelene kadar pişiriyoruz. (Sebze ve baharatlarla tekrar pişireceğimiz icin çok yumuşamamasına dikkat ediyoruz)
  2. Bu arada, küp küp dogranmış soğanı zeytinyağında sotelemeye başlıyoruz, domates salçası, ince kıyılmış mantarları, baharatları ve rendelenmiş sarımsağı da sotelenmek üzere ilave ediyoruz.
  3. Mercimeği süzüp sotelenen sebzelere ilave ediyoruz, biraz su ilave edip kapak kapatarak kısık ateşte mercimekler tümüyle yumuşayana kadar pişiriyoruz. 
  4. En son besin mayasını ilave edip karıştırıp altını kapatıyoruz. İç harcımız hazır.

Pay hamuru için malzemeler ve yapılışı;

250 gr. un (2 su bardağından biraz az)

45 gr. zeytin yağı

85 gr. soya sütü

1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu (2 yemek kaşığı ılık su ile karıştırılacak)

1 çay kaşığı kabartma tozu

Yarım çay kaşığı toz paprika

Tuz

1.Öğütülmüş keten tohumunu bir kapta ılık su ile karıştırıp kenara alıyoruz. Bu işlemi keten tohumunun su ile birlikte şişmesi ve vegan hamurumuzda yumurta yerine bağlayıcı görevini görmesi için mutlaka ilk adım olarak yapıyoruz.

2. Tüm kuru malzemeleri eleyerek derin bir kaba alıyoruz, karıştırıyoruz. 

3. Zeytinyağı, soya sütü ve ilk olarak hazırlayıp, şişmesi için beklettiğimiz keten tohumu – su karışımımızı kuru malzemelere ekleyip, hepsini hamur haline gelene dek karıştırıyoruz. (Malzemelerin bütünleşip hamur halini alması bizim için yeterli, fazla karıştırmamaya dikkat ediyoruz.)

BUNU DA OKU:  GDO'ya bayılıyoruz

4. Hamura disk şeklini verip dinlendirmek için dolaba alıyoruz. (Hamurun en az 1 saat kadar dinlenmiş olması çok daha rahat açılmasını ve daha kıtır olmasını sağlayacaktır.)

5. Tezgaha biraz un serpip hamuru merdane yardımı ile açıyoruz. 

6. Kullanacağımız tart kalıbını hafifçe yağlayıp açtığımız tart hamurunu içine yayıyoruz, (ben 25 cm ilk bir tart kalıbı kullandım) kenarlarını kesip kalan hamur ile birlikte yeniden açıyoruz. Ben hamurdan şeritler kesip tartın üzerine kafes şeklinde kapattım, siz dileğiniz şekillerde kesip ya da kalıp kullanarak da süsleyebilirsiniz.

7. En son üzerine biraz zeytin yağı – soya sütü karışımı sürüyoruz, keten tohumu serpip fırına veriyoruz. 

8. 180 derece fırında aşağı yukarı 30 dk. kadar pişmesi gerekiyor fakat mutlaka ara ara kontrol etmeli ve üzeri güzelce kızardığında fırından almalıyız.

Bu tarifi dolabınızdaki malzemelere, kendi mutfağınıza göre rahatlıkla uyarlayabilir, kendi versiyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Afiyet olsun. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Aslı Nart

Aşağı yukarı beş yıllık bir avukatlık kariyerinin ardından asıl tutkum mutfağı, 2016-2017 döneminde eğitimini alarak meslek edindim. Hali hazırda, iki yıl önce yerleştiğim Kanada’da aşçılık ve pastacılık yapıyorum. Tümüyle bitki temelli reçeteler geliştirerek, vegan mutfağın aslında ne kadar lezzetli olabileceğini göstermeye çalışıyorum.    Fakat mutfak benim için sadece yemek yapmaktan ibaret değil. Özellikle profesyonel mutfakta çalışanlar olarak sürdürülebilir tarım, yerel ürünün kıymeti ve gıda israfının azaltılması gibi konularda önemli bir sorumluluğumuzun olduğuna inanıyorum ve hem profesyonel hayatımda hem de evimde bu bilinçle yaşamaya özen gösteriyorum. 

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel, Gıda, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan
Plastiğin gizlendiği 3 ürün

Plastiğin gizlendiği dediğimizde gerçekten de gizlenmesinden bahsediyoruz. PET şişelerden, plastik oyuncaklardan, plastik nesnelerden değil, bildiğimiz her gün kullandığımız ürünlerden bahsediyoruz.

Kapat