Her gün yemeniz gereken 5 sağlıklı yiyecek

Hızlı içerik üretmek adına bir nevi fast food kültürüne dönüşen sağlıklı beslenme haberleri arasında kaybolanlar, genellikle “doyurucu” bir cevap bulamadan araştırmalarını sona erdiriyor.

Ama ne yiyeceğimizi bilmek bu kadar zor olmamalı. Binlerce yıllık yemek kültürlerimizin içinden oldukça basit çözümler bulmak mevcut.

TIKLAYIN: Kolayca uygulayabileceğiniz 15 basit sağlıklı beslenme önerisi

İyi yağlar, kısıtlı şeker tüketimi ile çoğunlukla bitkisel beslenmeyi içeren Akdeniz Beslenme Modeli bunlardan biri. Ama işi daha da kolaylaştırmak adına Harvard T.H Chan Kamu Sağlığı Fakültesi Beslenme Departmanı’nda çalışan Doç.Dr. Teresa Fung, özellikle bu 5 gıdanın yüksek besin değeri ile büyük farklar yarattığını belirtiyor.

Yaban mersini

Süper gıdaların süper yıldızı haline gelen yaban mersininin bu listede yer aldığına şaşırmamak gerek. Fung, antioksidanlar açısından oldukça zengin olan bu besinin aynı zamanda C ve A vitaminleri ve lif kaynaklarının yüksek olması nedeni ile günlük menünüzde de yer almasını öneriyor.

Bununla beraber yaban mersini  haricinde diğer koyu renkli kabuksuz etli meyveler, kiraz, yaban mersini, ahududu, çilek ve böğürtlenler antioksidanları doğada en fazla barındıran ve günlük olarak tüketilmesi önerilen yiyeceklerden birkaçı.

Brüksel lahanası

Brüksel lahanası hakkında herkesin hissettikleri farklı olsa da, A,C,K vitaminleri, potasyum ve folik asit zengini bu yeşilliği tüketmek için başka neden aramaya gerek yok. Eğer haşlanmış halini sevmiyorsanız, ince bir şekilde doğrayarak zeytinyağı ve sarımsak ile de pişirebilirsiniz.

Ama yine de siz turpgillerden brüksel lahanası, brokoli kabak ve onların dostları koyu yapraklı yeşillikleri; ıspanak, karalahana, pazıyı menünüze eklemeyi unutmayın.

TANIŞIN: Akdeniz Beslenme Modeli

Yemişler

Kalorisi yüksek olsa da, iyi yağ zengini yemişler kısıtlı ama her gün tüketmeniz gereken yiyeceklerden bir diğeri. Fung özellikle protein ve E vitamini zengini badem, ceviz ve yer fıstığını tüketmeyi tavsiye ediyor.

BUNU DA OKU:  Her 10 kişiden 9'u plastik kirliliğinden mustarip

Ama burada çok önemli bir püf noktası var, o da bu yemişleri çiğ tüketmek. Çünkü pişirilen ve tuz eklenilen yemişlerin yarardan çok zarara yol açma riski var.

TIKLAYIN: Bir avuç sert kabuklu yemişin hayatınızı kurtaran 5 özelliği

Yoğurt

Yararlı bakteriler içeren yoğurdu günlük tüketerek hem bağırsaklarınızı daha mutlu tutup hem de daha sağlıklı olmanız mümkün. Özellikle az yağlı ve doğal yoğurtları tercih ederek, protein, kalsiyum, magnezyum, yağ asidi ve B12 vitamini içeren bu besinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Süt ürünü tüketemeyen veya vegan beslenmeyi benimsemiş kişiler ise turşu, kombucha ve sirke gibi bitkisel bazlı kaynaklar ile günlük probiyotik ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

TIKLAYIN: Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 4 probiyotik kaynağı

Somon

Fung, somonu her gün yemeyi önermiyor ama en azından haftada bir Omega-3 ve iyi yağ zengini, özellikle kalp ve beyin sağlığına yararlı bu balığı tüketmenin önemine dikkat çekiyor.

Tabii sürdürülebilir balıkçılık ile yakalanan somonu bulamayanlar ve bitkisel bazlı beslenenler için somon çok iyi bir çözüm önerisi değil. Bunun yerine diğer bitkisel iyi yağ kaynaklarını; çia ve keten tohumunu, cevizi ve avokadoyu menünüze ekleyebilirsiniz.

TIKLAYIN: Kalp sağlığınıza iyi gelen faydalı yağlar

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel, Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Zeytini sevenler buluşuyor: Slow Olive 2018 14-15 Nisan’da Ayvalık’ta

Uluslararası Slow Food hareketinin iki yıllık etkinlikleri arasına bulunan ve bir zeytin etkinliği olarak uluslararası köprüler kurmayı hedefleyen Slow Olive;...

Kapat