Herkes için bahçecilik: Güneş almayan balkon ve bahçede yetiştirilebilecek bitkiler

Balkonda ya da evin bahçesinde bitki yetiştirmeye karar verenlerin aklına takılan ilk konulardan biri bahçe ya da balkon toprağının günde kaç saat güneş aldığı oluyor. Keza birçok meyve ve sebzenin olgunlaşması için günde ortalama sekiz saat güneş görmesi gerekiyor. Peki bu balkonu ya da bahçesi gölgelik olanların evinde gıda üretemeyeceği anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır. Doğru bitkiyi seçtikten sonra her ortamda gıda üretimi yapmak mümkün.

Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle:
Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.

herkes_için_bahçecilik

Toprağınızın güneş alma durumuna göre ekeceğiniz bitkiye karar vermek aslında hiç zor değil. Domates, salatalık, patlıcan ve ve kavun gibi doğrudan meyvesini yediğimiz bitkilerin olgunlaşması için günde altı ila sekiz saat güneş almaları gerekir. Bu bitkileri az güneş alan toprakta yetiştirmek kolay olmayabilir. Ama yukarıdaki listedeki gibi yaprağını, yeşil kısımlarını ya da kökünü yediğimiz bitkileri az güneş alan, günün büyük kısmında gölge olan topraklarda yetiştirmek mümkündür.

Unutmayın! En temiz gıda nerede ve nasıl üretildiğini bildiğiniz gıdadır. Evde gıda yetiştirmeye ya da kent bahçeciliğine niyetlendiyseniz aşağıdaki yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz:

Yeni başlayanlar için balkon bahçeciliği.

Çantanızda taşıyabileceğiniz tohum bombaları yapın.

Tehlikeli 10 ev bitkisi.

Neden kompost?

Her derde derman: Topluluk bahçeleri.

Türkiye’de ve dünyada organik tarım

Yemyeşil bir ev için 10 öneri

Sevdiğiniz domatesi kendiniz yetiştirin

Bahçeniz yaza hazır mı?

Bitkilerizin seveceği ev yapımı tarifler

Şimdi kompost yapmanın tam zamanı.

Saksı Seven Bitkiler

BUNU DA OKU:  Tasarımla şehrin ekolojisini anlamak: İstanbul'un Mikrobik Meyveleri
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Gıda, Hayat, Yeme İçme
Balıkesir’in köyünden Nişantaşı markası çıktı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden 22 yaşındaki Yasin Sert, eski kıyafetler kullanılarak dokunan çaput kilimleri tasarım harikalarına dönüştürerek hem kumaş geri dönüşümüne...

Kapat