Sürdürülebilir yaşam ile ilgili 2016’da gerçekleşen 9 iyi haber

Kimse genel olarak 2016’nın çok da iyi bir olmadığına karşı gelmese de, bu kadar kötü olayın arasında hâlâ güzel şeyler de oldu. Özellikle sürdürülebilir gelişim açısından baktığımızda ülkeleri iklim değişikliğine karşı çalışmaya yönelten Paris İklim Anlaşmasının 118 ülke tarafından yasa haline getirilmesi 2016’yı tarihe geçiren bir yıl hâline getirdi.

İşte bu yüzden biz de, her ne kadar karanlık bir yıl olsa da 2016’da bize umut için bir ışık veren 9 içeriğimizi bu listede topladık:

1- Apple geri dönüşüm robotu Liam’ı tanıttı

213243546

Belki çok iyi bir haber olmasa da, sadece 2014 yılında çöpe atılan “E-atık”lar, Dünya genelinde 41.8 milyon ton civarında ve her ne kadar bilgisayar, cep telefonu gibi ürünler bu atıkların %7’sini oluştursa da, zararlı kimyasalların %70’i bu ürünlerden gelmekte. O yüzden tüm akıllı telefon satışlarının %16’sını sağlayan bir şirket için bu ürünlerin nasıl üretildiğini, kullanıldığını, ayrıştırıldığını ve geri dönüşüme sunulduğunu tamamen değiştirecek bir adıma benziyor.

Apple’ın geri dönüşüm robotu Liam hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Bir ilk: İki dünya ödülü alan ilk kadın, Özgül Öztürk

132972fa-34b0-4c52-8370-3ee6edec6c7c(1)

Daha önce sizlere Yves Rocher Vakfı’nın doğaya, topluma, eğitime katkı verenleri seçtiği proje kapsamında yarışan Özgül Öztürk’ten bahsetmiştik. Özgül Öztürk’ün 1950’lerde göçlerle yalnız kalan baba ocağı Elazığ’ın Nimri Köyü’ne geri dönmesinin, ve buraya hayat vermesinin hikayesi rakipleri arasından sıyrılarak birinci seçildi ve kendisi “Nimri’de Yeniden Hayat” projesi ile, aynı anda hem dünya 1.lik ödülünü hem de büyük jüri dünya 1.lik ödülünü alan ilk kadın oldu.

Özgül Öztürk Yves Rocher’ın 15 yıldır dünya genelinde kadınların katılımları ile düzenlediği ve hiç bir kâr amacı gütmeyen “Toprağın Kadınları” yarışmasında aldığı ödüllerin detaylarını öğrenmek için buraya tıklayın.

3- Hindistan 24 saatte neredeyse 50 milyon ağaç dikerek bir rekor kırıldı

tree3-large_trans++oXJUJZ2koYGvlQ_O-BqYxs8oOlEfDr4tE4lrm5xnejA

800bin’den fazla gönüllü, Hindistan’ın kuzey eyaleti Utta Pradesh’te 24 saat içinde 50 milyon ağaç dikerek Guiness rekoru kırmak için bir araya geldi. Öğrencilerden ev hanımlarına, devlet yetkililerinden sivil toplum kuruluşlarının üyelerine kadar farklı bir çevreden gelen gönüllüler, her ne kadar 50 milyona ulaşmasa da, 80 farklı türden 49 milyon 300 bin ağacı doğaya kazandırdı.

BUNU DA OKU:  Evcil hayvanınızın mutluluğu için

Hızla yükselen nüfus ve endüstriyelleşme ile düşen hava kalitesini iyileştirmeye çalışan Hindistan’ın bu etkinliği hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

4- Solar Impulse 2 güneş enerjisi ile dünya turunu tamamladı

Solar-Impulse-2-flight

Ellerinde olmayan sebepler ile her ne kadar 9 ay yolculukları ertelenmiş olsa da, 2016 Temmuz’u dünyanın ilk güneş enerjili dünya turuna şahitlik etti. 5 gün boyunca güneş enerjisi ile dünyanın en uzun ve kesintisiz uçuşunu da gerçekleştiren Solar Impulse 2 adlı uçak, 43 bin 500 km’lik yolculuğunu tamamlayıp aynı zamanda 8 adet de dünya rekoru kırdı.

%97 oranında verimlilik sağlayabilen elektrikli motorları ve karbon fiber yapısının üzerinden 17,248 güneş pili taşıyan Solar Impulse 2’nin bu uçuşu hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

5-  Paris’ten Köyüne geri dönen Şinasi Amca, güneş enerjisi ile su getirdi

2016-08-09

“Su olmayan yerde hayat olmaz. Su, en güzel nimet. Ekmeksiz yaşarsın ama susuz yaşayamazsın.” Bu sözlerin sahibi Şinasi Durusoy, 35 yıldır terzilik yaptığı Paris’ten köyüne geri dönerek, güneş enerjisi ile suyu olmayan köyüne içme suyu kazandırdı. 24 güneş paneli ile üretilen elektrik, sadece suyu çıkarmaya yarayan motoru çalıştırmamış, aynı zamanda yaylada yaşayanlar telefonlarını ve ışıklarını burada şarj etmeye başlamış.

Şinası Amca’nın bu iyilik dolu projesine buradan göz atabilirsiniz.

6- 800 yıllık zeytin ağacı yeniden meyve verdi

zeytin

Mersin’de odun olarak kesilmek üzereyken köklü olduğu fark edilen 800 yıllık zeytin ağacı Toroslar Belediyesi tarafından hızarcıdan alınıp yeniden parka dikildi. 20 ay boyunca özel bakım uygulanan ağaç, geçtiğimiz Eylül ayında yeniden meyve verdi.

Odun olarak kesilmekten kurtarılan bu dirençli zeytin ağacının hikayesini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

7- Plastik kapları yasaklayan ve güneş enerjili yola sahip olan ilk ülke Fransa oldu

BUNU DA OKU:  Yenilenebilir enerji dünyasının en yenisi

befunky-collage

Geçtiğimiz yıl yeni inşa edilen binalara yeşil çatı zorunluluğu getiren ve süpermarketlerin çöpe gıda atmasını yasaklayan Fransa şimdi de plastik kaplara ‘a dieu’ dedi.Yeşiller Partisi’nin meclise getirdiği ve 2020 yılında yürürlüğe girecek olan yasayla tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, bıçak, kaşık gibi plastiklerin kullanımı ‘biyolojik materyalden yapılmadığı müddetçe’ yasak olacak. Bu yasağın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Fransa aynı zamanda geçtiğimiz Şubat ayında aldığı kararla 7 mm kalınlığındaki paneller ile asfalt üzerine monte edilebilen ve ve araba tekerleklerine zarar vermeyen güneş enerjisi ile elektrik üreten yolun 1. kilometresini de kullanıma açtı. Solar yolların 20 metrekaresinin bir evin elektrik ihtiyacını, 1 kilometresinin ise 5.000 kişilik bir yerleşim yerinin kamusal aydınlatmasını karşılamaya yeterli elektrik üretmesi bekleniyor.

8- Paris İklim Anlaşmasını Çin ile ABD birlikte onayladı

0,,19524609_303,00

Dünyanın en fazla sera gazı salımı yapan iki ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti, Paris İklim Anlaşmasını imzalayarak, küresel iklim değişikliğine karşı çok büyük etkisi olabilecek bir adım attı.  ABD Başkanı Barack Obama “gezegenimiz için bir dönüm noktası” olarak tanımladığı Paris anlaşmasını Çin ve ABD gibi iki ülkenin imzalaması ile gelecek için “daha güvenli, daha zengin ve ve özgür bir dünya” yaratmanın mümkün kılındığını savundu.

Paris İklim Anlaşması aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’nda 610 vekil ile onaylanıp, pratikte yürürlüğe girmişti. Şu an da 118 ülkenin yasama seviyesinde imzaladığı Paris İklim Anlaşması, ülkelerin daha az karbon emisyonu salımı yapmasını hedefleyerek ekonomideki fosil yakıt bağımlılığını ortadan kaldırmayı ve böylelikle iklim değişikliğinin etkilerini azaltmayı hedefliyor.

9- Sorumluluk sahibi belediyeler bu yıl sürdürülebilir yaşama yönelik adımlar attı

Sürdürülebilir yaşam ve çevreci gelişim kurumlar içerisinde de giderek kabul edilmeye ve pratikte de uygulanmaya devam ediyor. Bu yıl özellikle 3 belediye projeleri ile öne çıktı.

BUNU DA OKU:  İstanbul'da imara açılabilecek yeşil alanlar

yerel_tohumlari_korumak_icin_dernek_kuruldu_h53384_cff73

‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganıyla yola çıkan Muğla Belediyesi, bölgeye has tohum çeşitlerinin toplanıp saklanacağı bir Yerel Tohum Merkezini hizmete sundu. Muğla’daki Yerel Tohum Merkezi’ndeki tohumlar tarım yapmak isteyen vatandaşların ve çiftçilerin kullanımına ücretsiz olarak sunulmakta.

Beşiktaş Belediyesi’nin restoranlardan çıkan yemek atıklarını komposta dönüştürdüğü proje ile ayda 500-600 kg gübre üretilmekte. Yeşil Nesil Restorancılık projesi kapsamında yürütülen çalışmalar ile bir yılda hem 6 ton gübre elde edilmiş oluyor hem de atıkların geri kazanılması ile yılda 36 ton karbondioksitin salımı engellenmiş oluyor.

maxresdefault-1

Çevre sağlığı konusunda örnek çalışmalar yürüten Kadıköy Belediyesi bu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Bahriye Üçok Çocuk Yuvası; enerji tasarruflu, emniyetli, sağlıklı, ekonomik öğrenim ve öğretim mekânları ile doğa dostu eğitim vermeyi amaçlıyor. Binada, ısınma ve aydınlatma güneş panelleriyle sağlanıyor. Binada ısınma ve aydınlatma güneş panelleriyle sağlanıyor. Eğitim araç gereçlerinde doğal ürünler tercih ediliyor. Yeşil yuvada ayrıca yağmur suyu biriktirilerek bahçe sulama ve klozetlerde kullanılacak.

Türkiye’nin ilk ekolojik çocuk yuvası hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

BONUS: Yeşilist En İyi İnternet Haber Websitesi seçildi!

denizaytekin_gorkemgomec_mete_imer

ÇEVKO tarafından bu yıl 5’ncisi düzenlenen “Geleneksel Yeşil Nokta Basın Ödülleri” kapsamında; çevre ve geri dönüşüm konusuna duyarlılık gösteren, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeye öncelik veren haberleriyle öne çıkan basın yayın kuruluşlarına verilen ödüllerde En İyi İnternet Haber Websitesi kategorisinin kazananı yesilist.com oldu.

Bu ödül için ÇEVKO Vakfı’na, değerli jüri üyelerine ama en önemlisi altı yıldır bizi destekleyen tüm okurlarımıza teşekkür ederiz. Sürdürülebilir yaşam ile ilgili daha nice güzel haberler duymayı diledeğimiz yeni yılımız şimdiden kutlu olsun!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Genel, Geri Dönüşüm, Hayat, İklim Değişikliği, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Topluluklar, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
2016’da öğrendiğimiz 33 bilimsel gerçek

Bu yıl öğrenilen bilimsel gerçekleri derledik. 2016 yılında öğrendiğimiz ve ufkumuzu açan 33 bilimsel veri.

Kapat