Hemen herkesin sebze sandığı 8 meyve

Tükettiğimiz taze gıdaları kafamızda sebze ve meyve olarak kategorilendirirken tadını ve tüketme biçimimizi düşünüyoruz. Çiğ tükettiklerimizin ve tadı şekerli olanların meyve, diğerlerinin sebze olduğuna inanıyoruz fakat bu algı yanlış.

Botanik açısından ele alındığında, taze gıdaları sebze ve meyve olarak kategorilendirirken esas alınan kriter tükettiğimiz gıdanın o bitkinin çiçeğinden oluşan meyve mi; yoksa bitkinin kökü, sapı, yaprakları, yumruları, soğanı ya da doğrudan çiçeği (brokoli gibi) mi olduğuna bakılır. Çiçeğin meyveye dönüşmesi sonucu oluşan domates, patlıcan, salatalık ve biber gibi gıdalar aslında meyvedir. Hemen herkesin sebze olduğunu düşündüğü 8 meyveyi listeledik.

TIKLAYIN: Mutfaklarda rengârenk ve mis kokulu bir açılım: Yenebilen 11 çiçek

#1 Domates
Bu gıdaların en bilineni domates. Evde yetiştirenler ya da bahçede büyümesine şahit olanlar domatesin de çilek gibi beyaz çiçeklerin meyveye dönüşmesi sonucunda oluştuğunu bilirler.

#2 Zeytin
Tuzlu olduğu için olsa gerek, insanın zeytine de meyve diyesi gelmiyor ancak düşününce zeytin de zeytin ağacındaki çiçeklerin yumurtalıklarının olgunlaşması sonucu oluşuyor.

#3 PatlıcanPatlıcan çiçekten yetişen bir meyve olmanın yanında, aynı zamanda frambuaz, böğürtlen, yaban mersini ve çilekle de aynı aileden. Dev bir yaban mersini gibi düşünebilirsiniz.

#4 Kabak ve bal kabağı
Kabak çiçeği dolmasını duymayan yoktur herhalde değil mi? Çiçekten yetişen kabak ve bal kabağı da teknik olarak meyve sayılıyor.

#5 Salatalık

Tür olarak kabak ve bal kabağında çok yakın olan salatalık da sebze bildiğimiz meyvelerden.

#6 Taze fasülye

Kabul etmesi biraz zor olsa da taze fasülye de meyve.

#7 Bamya

Özellikle Ege mutfağında hem tazesi hem de kurusu bolca tüketilen bamyanın, çiçeğinin çayının da yüzyıllardır başta idrar yolları enfeksiyonları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını biliyor muydunuz?

BUNU DA OKU:  Köpekler için en tehlikeli 10 yiyecek

#8 Biber

Tatlısından en acısına kadar tüm biber çeşitleri de çiçek yumurtalığının büyümesi sonucu oluştuğundan teknik olarak meyvedir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Üniversitelilerin yaptığı bu küçük değişiklik, plastik kahve bardaklarının kullanımını azalttı

Çok yakın bir geçmişe kadar, İngiltere'de bulunan Winchester Üniversitesi yılda 191 bin tek kullanımlık bardağı sıcak içeceklerin kullanımına harcıyordu. Bu

Kapat